Zelf maken: slakkenval met bier Een goede slakkenval maak je zelf door een (jam)potje of kommetje met bier te plaatsen: de slakken kruipen erin en verdrinken. Graaf de val niet helemaal in, anders dood je ook andere dieren; slakken klimmen wel tegen het potje op.
“Het gewone pintje bleek het meest efficiënt om slakken te vangen.” “Het is vooral de gisting die substanties vrijgeeft waar slakken op afkomen. De slakken kruipen naar dat glas bier, vallen erin, en komen zo aan hun einde” zegt Backeljau.
en maak je eigen slakkenval. Een val is makkelijk gemaakt, pak een bakje (bijvoorbeeld een leeg, klein emmertje) of snij (of knip) een bierblikje door midden. Vul dit voor 1/3 mte bier en graaf het in, in de tuin. Slakken zijn gek op bier en komen hierop af.
Legmeel lokt slakken nog beter
Legmeel vinden slakken nóg veel lekkerder dan paneermeel of bier: ze komen er in horden op af. Het voordeel boven paneermeel is dat ze zich daaraan wel helemaal vol eten en je plantjes daarna een poos met rust laten.
Natuurlijke vijanden lokken
Slakken hebben veel natuurlijke vijanden zoals kippen, loopkevers, padden, kraaien, lijsters, spreeuwen, slakkendodende vliegenlarven, slakkendodende aaltjes, egels en spinnen.
Zelf maken: slakkenval met bier
Een goede slakkenval maak je zelf door een (jam)potje of kommetje met bier te plaatsen: de slakken kruipen erin en verdrinken.
Landslakken bijten of steken niet en het slijm is gemakkelijk af te wassen (het zou volgens sommige bronnen zelfs geneeskrachtig zijn en tegen rimpels werken). Kleinere exemplaren en naaktslakken kunnen gevangen worden via lokdozen of bierslakkenvallen; die zijn milieuvriendelijk en goedkoop.
Slakken kunnen absoluut niet tegen zout, maar het doden van slakken met zout is een bijzonder dieronvriendelijke oplossing omdat de slak langzaam wordt weggevreten.Uiteindelijk blijft er een hoop groen slijm over. Het is bovendien verboden, omdat het geen toelating heeft als middel om slakken te doden.
Hoe doden? Echte die-hards knippen ze met een scherpe schaar doormidden (ð¤¢). Krijg jij dat echt niet voor elkaar, dan kun je ze ook verdrinken in bier, suikerwater of flink heet water. Of verzamel ze in een bakje met deksel en zet dat in de vriezer.
Natuurlijke vijanden lokken
Egels, vogels en spitsmuizen eten graag slakken. Je maakt je tuin gastvrij voor deze natuurlijke vijanden van slakken door ze een schuilplaats te bieden onder struiken of stapels takken.
Zet planten die slakken lekker vinden niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop. Maak barrières van kippengaas of plastic flessen, of leg knoflook, koffiedik (met cafeïne), schelpengruis, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten heen.
“Het gewone pintje bleek het meest efficiënt om slakken te vangen.” “Het is vooral de gisting die substanties vrijgeeft waar slakken op afkomen. De slakken kruipen naar dat glas bier, vallen erin, en komen zo aan hun einde” zegt Backeljau.
Slakken lusten ook wel een biertje! Laat bijvoorbeeld een slakkenval vollopen met bier. De slakken kruipen in het valletje, maar worden zo dronken dat ze er niet meer uit kunnen komen.
Bakjes met bier
Veel lezers melden dan ook dat biervallen goed helpen. Snij daarin op zo'n 4 cm vanaf de bodem wat openingen waar de slakken door kunnen kruipen. Druk die in de mix - op een plek waar je veel last van de slakken hebt - en vul 'm met een laagje bier. Doe dan het deksel erop.
Hun natuurlijke vijanden zijn egels, spitsmuizen, vogels (merels, lijsters, spreeuwen, eenden en kippen), kikkers en padden, reptielen (hagedissen, ringslangen en hazelwormen), sommige insecten (loopkevers, vliegenlarven, glimwormen, libellenlarven) en enkele spinnen of spinachtigen zoals een hooiwagen.
Koffiedrab tegen slakken
Ook slakken houden niet van koffie, of althans, van cafeïne. De concentratie die in koffiedrab zit is echter niet zo hoog, dus je hebt kans dat de slakken alsnog bij je plantjes komen. Maar het is het proberen waard! Wat bijvoorbeeld wel helpt tegen slakken zijn eierschalen.
Niet doen: zout gebruiken
Uiteindelijk blijft er een hoop groen slijm over. Het is bovendien verboden, omdat het geen toelating heeft als middel om slakken te doden. Als zout in de bodem komt, is het ook schadelijk voor planten en zorgt het voor verzilting van het water.
Bijvoorbeeld wilde akelei, beemdooievaarsbek, bleeksporig bosviooltje, bosanemoon, duizendblad, longkruid, inheemse varens, klimop en kruiden zoals tijm en bieslook. Lok natuurlijke vijanden zoals egels, padden en vogels naar je tuin: zij eten graag slakken.
Naaktslakken leven 9 tot 12 maanden. Eén slakje kan tot 500 eitjes leggen. Bij vochtig zomerweer en in afwezigheid van natuurlijke vijanden kan dat tot spectaculaire aangroei leiden.
Zijn slakkenkorrels veilig te gebruiken? Slakkenkorrels met metaldehyde zijn erg giftig en schadelijk voor mensen en dieren als ze het opeten. Aan slakkenkorrels met metaldehyde is daarom een bittere stof toegevoegd, zodat kinderen en huisdieren de korrels door de bittere smaak snel uitspugen.
Slakken kunnen absoluut niet tegen azijn en zout, want als je dit middel toedient, wordt de slak langzaamaan weggevreten op een gruwelijke wijze. Buiten het feit dat je dit soort middelen wettelijk gezien niet mag gebruiken ter bestrijding van slakken, is het ook zeker niet nodig om slakken zo te pijnigen.
Slakken hebben een heel klein brein, maar zijn bijzonder efficiënt in het bepalen van hun gedrag. Dat komt doordat een slak slechts twee hersencellen gebruikt om complexe beslissingen te nemen, zo ontdekten de onderzoekers.
Slakken hebben in het algemeen een hekel aan leerachtig, hard en dik blad en aan blad van sterk geurende en bitter smakende planten, zoals veel keukenkruiden. Ook planten met giftig blad of sap (vingerhoedskruid, wolfsmelk, monnikskap enz.) laten ze met rust.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.