Een bosje dille kun je in vershoudfolie of in een goed afgesloten bakje of zakje enkele dagen in de koelkast bewaren. Je kunt dille ook invriezen.Doe het kruid in een goed afgesloten zakje en bakje en dan blijft dille tot 12 maanden goed (minimaal -18°C).
Kruiden invriezen
Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer. Van de bevroren kruiden kun je telkens afbreken wat je nodig hebt. Je kunt ook de kruiden voor het invriezen fijnhakken en in porties verdelen, bijvoorbeeld in een ijsblokvormpje.
Je kunt dille voorzichtig even schoonspoelen en droogdeppen. Knip de steeltjes fijn of laat ze juist decoratief lang. Gebruik dille rauw of voeg het aan het eind van de bereidingstijd van je gerecht toe. Dille is erg gevoelig voor hitte.
Dille zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Het is bijvoorbeeld rijk aan vitamine C, een belangrijke vitamine die onder andere bijdraagt aan het behoud van een goede weerstand en je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevat dille veel bètacaroteen.
Wie de smaak van dille wil bewaren moet het kruid absoluut niet koken. Wie de smaak in z'n meest pure vorm wil bewaren eet het vers en rauw. Bovendien wordt het effect van dille teniet gedaan als er andere kruiden aan een gerecht worden toegevoegd.
HERKOMST. Dille komt van oorsprong uit de landen rondom de Middellandse Zee. Waarschijnlijk hebben monniken het kruid door de rest van Europa verspreid. De naam dille komt van het Oudsaksische 'dilarm' wat 'in slaap wiegen' betekent.
Een bosje dille kun je in vershoudfolie of in een goed afgesloten bakje of zakje enkele dagen in de koelkast bewaren. Je kunt dille ook invriezen. Doe het kruid in een goed afgesloten zakje en bakje en dan blijft dille tot 12 maanden goed (minimaal -18°C).
Je kunt van dille het blad eten, maar ook de bloemen zijn eetbaar, en de zaden worden gebruikt in kruidenmengsels en marinades, maar bijvoorbeeld ook voor de inmaak van zoetzuur (zoals augurk en komkommer).
Standplaats. Dille houdt van een plekje in de zon of halfschaduw en een losse voedzame grond die voldoende vocht bevat, maar niet steeds nat blijft.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Rozemarijn is wat langer houdbaar dan andere kruiden, want de stelen en bladeren zijn wat stugger. Zit het blad nog aan de steel, dan kun je dit kruid 4 dagen in de koelkast bewaren. Zonder steel kunnen de blaadjes maximaal 3 dagen bewaard worden. In de vriezer kan rozemarijn 8 tot 10 maanden bewaard worden.
Check elke dag of de planten nog in een laagje water staan en vul zo nodig bij. Zet de planten achter het raam in de zon, zodat ze genoeg licht (drie tot zes uur zon per dag) krijgen, maar de temperatuur niet teveel wisselt. Harde kruiden zoals rozemarijn, tijm, laurier en salie kunnen ook goed buiten overleven.
Aan de lucht drogen
Hang de bosjes in een droge ruimte, zoals de schuur, garage of zolder. Niet in de zon, dat is niet goed voor de smaak. Hoe lang het drogen duurt, hangt af van het soort kruid. Na een of enkele weken zullen de blaadjes 'crispy' aanvoelen.
Oogsten. Oogst dille en koriander ongeveer 6-8 weken na het zaaien: de groeiduur varieert behoorlijk, afhankelijk van het seizoen. Snijd de hele plant af met een mes, ongeveer vijf centimeter boven de grond. De dilleblaadjes kun je vers gebruiken, maar je kunt ze ook drogen voor later gebruik.
Dille is een eenjarige plant met een zeer dunne, ronde stengel en kan tot 1.20 meter hoog worden. De opvallende bladeren zijn fijn gevederd.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.
Het is een kruid met een heel verfijnde, anijsachtige smaak. Dille is vooral populair in soepen en sauzen. Het gedroogde zaad wordt gebruikt voor het wecken van komkommers en augurken. Ook kan azijn ermee worden gearomatiseerd.
Wanneer je geen dille in huis hebt, kan je dit vervangen voor venkel. Het groen van venkel geeft een beetje dezelfde smaak. Ook bieslook kan als vervanging voor dille worden gebruikt in lichte gerechten, bijvoorbeeld bij witvis.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
In de diepvries kun je munt in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. Munt kun je ook invriezen of drogen.
Wil je tijm langer bewaren? Dan kun je de kruiden ook invriezen. Dep de tijm goed droog voor je deze invriest. Ingevroren blijft tijm ongeveer 1 jaar houdbaar.
Kies voor dille een plaatsje uit met veel zonlicht. Halfschaduw kan soms ook nog wel lukken. Deze plant kan vrij hoog worden, en het is vooral de bovenkant van de plant die goed in het zonlicht moet staan. Deze plant maakt een hele diepe penwortel, waarmee hij diep kan gaan om water te zoeken.
Zowel verse als gedroogde dille is erg gezond. Gedroogde dille verliest wat van zijn vitamine C, maar heeft dan weer een hogere concentratie aan ijzer en magnesium. Dillezaden bevatten alleen wat minder vitaminen dan het dillegroen, maar de zaden zijn wel erg rijk aan mineralen.