Primaire tabs. Wie een staat als België beschouwt, zal het niet moeilijk hebben vast te stellen dat België geen rechtsstaat maar een politiestaat, machtsstaat, beleids- en bestuursstaat is.
Een rechtstaat is een staat waar de gezaghebbers de regels moeten respecteren. Regels die democratisch tot stand gekomen zijn en die de fundamentele rechten en vrijheden van de mens respecteren. Over geschillen wordt beslist door een onafhankelijke rechtbank. > Dit filmpje verduidelijkt dit principe.
De Nederlandse staat is democratisch, omdat de burgers kiezen wie het land regeert. En de Nederlandse staat is een rechtsstaat, omdat iedereen zich aan het Nederlandse recht moet houden: burgers, organisaties en overheid. Lees meer over een rechtvaardige samenleving, de trias politica en de rechterlijke macht.
Het tegenovergestelde van de rechtsstaat is de politiestaat of de totalitaire staat. Een politiestaat is een staat waarin de overheid doet wat zij wil. De overheid houdt zich niet aan regels en kan bijvoorbeeld bepaalde burgers voortrekken.
Betekenis van het begrip links
Bijvoorbeeld: in het België van midden 19e eeuw werd de katholieke partij (le parti conservateur) aangeduid als la droite (rechts) en de liberale partij als la gauche (links).
De Koning ondertekent de wetten, maar hij heeft altijd de goedkeuring van een Minister nodig. Dat zorgt ervoor dat we in een democratie leven. De Koning is ook de opperbevelhebber van het Belgische leger. Constitutioneel: de rol van de Koning wordt vastgelegd in de Grondwet (de belangrijkste wet van de Belgen).
In een rechtstaat zijn vrijheid, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid erg belangrijk. De vier belangrijkste onderdelen van de rechtsstaat zijn de grondrechten, de scheiding der machten, het legaliteitsbeginsel en onafhankelijke rechtspraak.
De verschillen tussen een democratische rechtsstaat en een dictatoriaal politiek systeem kunnen benoemen. Wij hebben in Nederland dus een parlementaire democratie in een rechtsstaat. Dat is een heel ander systeem dan een dictatuur: een systeem waarbij één persoon of een kleine groep mensen alle macht heeft.
In Scandinavië zijn volgens de lijst de beste rechtssystemen ter wereld te vinden. Direct daarna volgt Nederland. Met een 5de plek handhaaft Nederland zijn positie van vorig jaar. Op het gebied van civiel recht staat Nederland zelfs bovenaan en ook worden wetten en regels hier het beste gehandhaafd.
Democratie (van het Grieks δῆμος/dèmos, "volk" en κρατειν/kratein, "heersen", dus letterlijk "volksheerschappij") is een bestuursvorm waarin de wil van het volk de bron is van legitieme machtsuitoefening.
De rechtsstaat is, zo stelt Van Dale, een staat of staatsvorm die het recht als het hoogste gezag handhaaft, in tegenstelling tot een politiestaat of machtsstaat, in tegenstelling dus tot een beleids- of bestuursstaat.
Het Belgische rechtssysteem heeft een civilistische traditie en omvat een geheel van gecodificeerde regels die door de rechters worden toegepast en uitgelegd. In België is de organisatie van de hoven en de rechtbanken een uitsluitend federale bevoegdheid.
De Belgische federale regering bestaat uit de Koning, ministers en staatssecretarissen. De ministers vormen tezamen de ministerraad. De Koning zit deze officieel voor, maar doet dat in de praktijk niet meer (of bij wijze van ceremonieel).
Beginselen van de rechtsstaat
Het rechtszekerheidsbeginsel (zaak C-212 tot 217/80, punt 10) Het verbod van willekeur (zaak C-46/87 en 277/88, punt 19) Het beginsel van de scheiding der machten (zaak C-477/16, punt 36; zaak C-452/16, punt 35; en zaak C-279/09, punt 58).
Absolute grondrechten zijn grondrechten die niet beperkt kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn het verbod op foltering uit artikel 3 van het EVRM. Deze mogen dus nooit beperkt worden ook niet tijdens een noodtoestand.
Er zijn 2 soorten grondrechten: Klassieke grondrechten: de burgerlijke en politieke rechten. Dit zijn onder andere het kiesrecht, vrijheid van meningsuiting, recht op privacy, godsdienstvrijheid en het discriminatieverbod. Sociale grondrechten: de economische, sociale en culturele rechten.
Koning Willem Alexander, koningin Maxima, prinses Amalia en prinses Beatrix krijgen jaarlijks een onbelaste uitkering. Zo ontvangt koning Willem-Alexander in 2022 ongeveer € 6,1 miljoen, waarvan ongeveer € 5,1 miljoen als tegemoetkoming voor personeels- en materiële kosten.
Koningin Elizabeth II krijgt jaarlijks namelijk 87 miljoen euro. Meer dan het dubbele van de totale kost van onze koninklijke familie. Wat heb je gestudeerd?
Zijne Majesteit Koning Albert II ontvangt een levenslange, jaarlijkse dotatie ten bedrage van 923.000 euro. Als overgangsmaatregel behouden Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid (320.000 euro) en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent (307.000 euro) hun jaarlijkse dotatie.