Als onder in gevolgd wordt door een zelfstandig naamwoord of een persoonlijk voornaamwoord, schrijven we de combinatie in twee woorden. In is dan een voorzetsel en onder een bijwoord bij dat voorzetsel. De vaas staat onder in de kast.
Als midden in niet met een zelfstandig naamwoord of met er gecombineerd wordt, schrijven we de combinatie in één woord. Middenin is dan een bijwoord van plaats. De motor is middenin gemonteerd.
Het regent ook binnenin het gebouw. 'Binnenin' is natuurlijk juist als het de rol van bijwoord mag spelen: 'de schoonheid van vele mensen zit binnenin'. Zeggen ze toch ... Maar hier moet je natuurlijk een voorzetsel bij 'het gebouw' hebben en dat kan alleen maar door 'binnen in' ... in twee woorden te schrijven.
Tijdig is een synoniem van op tijd. Formuleringen met op tijd zijn het gebruikelijkst, zowel in gesproken als geschreven taal. Tijdig is een formeler woord.
We schrijven er bovenop ook in twee woorden als er en bovenop tot een verschillend zinsdeel behoren. We schrijven er boven op in drie woorden als boven op deel uitmaakt van een afzonderlijk zinsdeel. Boven op wordt dan altijd gevolgd door een naamwoord.
Wanneer is tenslotte juist en wanneer ten slotte? Ten slotte is juist als 'tot slot' bedoeld is. Tenslotte (zonder spatie) heeft de betekenis 'per slot van rekening'. Tenslotte is juist als 'welbeschouwd, per slot van rekening, immers' bedoeld is.
Juist is: 'Die heeft te veel gegeten. ' Als te veel 'meer dan nodig' betekent, staat er een spatie tussen te en veel. Als het teveel 'het overschot' betekent, is het wél één woord.
Is het stagelopen of stage lopen? De juiste spelling is stage lopen, met een spatie. Hoewel het in de praktijk vaak aan elkaar wordt geschreven, is er geen enkel naslagwerk dat stagelopen als één woord vermeldt. Ook de vervoegde vormen zijn met een spatie.
Als boven op gevolgd wordt door een zelfstandig naamwoord of een persoonlijk voornaamwoord, schrijven we de combinatie in twee woorden. Op is dan een voorzetsel en boven een bijwoord bij dat voorzetsel. De vaas staat boven op de kast.
Als achter in gevolgd wordt door een zelfstandig naamwoord of een persoonlijk voornaamwoord, schrijven we de combinatie in twee woorden. In is dan een voorzetsel en achter een bijwoord bij dat voorzetsel. Je wandelschoenen liggen achter in de auto.
Zowel het Groene Boekje als Van Dale beschouwt vanbinnen en vanbuiten als een bijwoord van plaats en schrijft de woorden dus aan elkaar. De betekenis is 'aan de binnenkant' of 'in het inwendige'. Het Witte Boekje schrijft ze los.
Als dicht bij niet met een zelfstandig naamwoord, een persoonlijk voornaamwoord of met er gecombineerd wordt, schrijven we de combinatie in één woord. Dichtbij is dan een bijwoord van plaats. Het zwembad is dichtbij. Louis woont dichtbij.
Er is een eenvoudige spellingregel die luidt: als het bijwoord er wordt gevolgd door een voorzetsel, dan schrijven we dat voorzetsel aan er vast. Het is dus erop, en bijvoorbeeld ook eraan, erbij, erbuiten, erdoor, erin, erover, eruit en ervan. Een makkelijke regel zonder uitzonderingen.
Weleens en wel eens zijn allebei correct in de betekenissen 'soms', 'ooit, wel een keer', 'heel graag'. Een kleine vonk ontsteekt weleens / wel eens een grote brand.
Als vlak bij gevolgd wordt door een zelfstandig naamwoord of een persoonlijk voornaamwoord, schrijven we de combinatie in twee woorden. Bij is dan een voorzetsel en vlak een bijwoord bij dat voorzetsel. De vaas staat vlak bij de kast.
Als je 14 of 15 jaar bent mag je onder voorwaarden stage lopen. Je mag dan maximaal 7 uur per dag werken. En in totaal 35 uur per week. De tijd dat je naar school gaat, telt mee als arbeidstijd.
Wat is een zomerstage? Een zomerstage is een stage in de zomer (haha). De normale stage periodes lopen meestal van september tot februari en van februari tot september. Een zomerstage is een korte stage van ongeveer drie maanden die van juli t/m augustus zal duren.
Kijk bijvoorbeeld naar het volgende woord: stage-uren. Zonder een koppelteken moet je drie keer kijken wat er nou eigenlijk staat: stageuren. Meestal is een koppelteken niet nodig en schrijf je samengestelde woorden als één woord, dus aan elkaar.
Het is bewolkt en er zijn perioden met regen. Vooral in de kustgebieden kan veel regen vallen. De minima liggen rond 11 graden en er staat niet veel wind. Overdag verandert er aanvankelijk weinig.
Wanneer je 's schrijft aan het begin van een zin, verandert deze nooit in een hoofdletter. Het is de 'm' die de hoofdletter krijgt. 's Morgens eet hij nooit.
De correcte spelling is zo nodig, in twee woorden.
Als beide naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we beiden. Beide is zelfstandig gebruikt als er geen zelfstandig naamwoord op volgt en beide ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
Tekort, aaneengeschreven, is een zelfstandig naamwoord met als betekenis 'hoeveelheid die ontbreekt, nadelig saldo'. U kunt er een lidwoord voor zetten: een tekort, het tekort. Het tegengestelde van het tekort is het teveel. Er is ook een groot tekort aan huisartsen.