Nadat de orchidee uitgebloeid is, mag je hem enkele weken op een koelere standplaats zetten. Let wel op dat de plant nog steeds voldoende licht krijgt. Als je de orchidee opnieuw wil laten bloeien, is het nodig om te snoeien. Knip oude takken terug tot boven het derde oog.
Om je Orchidee weer opnieuw in bloei te krijgen, moet je eerst de oude bloemen verwijderen en hem direct snoeien. Daarna moet je hem een beetje pesten, om hem aan te sporen tot het maken van nieuwe bloemen. De Orchidee is een sterke plant, dus wees niet bang dat hij snel dood gaat.
De meeste orchideeënsoorten bloeien één keer per jaar zo'n zes tot tien weken. De bekende Phalaenopsis (ook wel vlinderorchidee of maanorchidee genoemd) is een uitzondering. Deze orchidee bloeit zo'n twee tot zes maanden en soms wel twee tot drie keer per jaar!
Zet je orchidee weg op een plek die 6 of 7 graden koeler is, bijvoorbeeld de slaapkamer. Als je de plant een beetje verwaarloost, denkt de plant dat het niet goed met hem gaat en gaat hij investeren in bloemen en zaadjes om te overleven. Je mag minder vaak water geven dan normaal.
Hoe vaak water geven aan orchidee
In de zomer één keer per vijf tot zeven dagen en in de winter wat minder (één keer per tien dagen). Het best dompel je je plant in lauw leidingwater, laat hem even staan en laat de plant vervolgens goed uitlekken. De grond moet weer drogen voordat je hem de volgende dompelbeurt geeft.
Zet de orchidee niet in rechtstreeks zonlicht en op een plaats met een temperatuur tussen de 20 en 25°C. Dit geldt ook bij het water geven. Gebruik geen water dat te koud is. Zet de orchidee op de correcte plaats, verwijder de gele bladeren en verzorg de plant weer zoals normaal.
De luchtwortels van een orchidee hebben eigenlijk niet echt een functie. Je zou ze dus kunnen afknippen, maar noodzakelijk is het niet. Je kunt ze ook gewoon terug in de grond stoppen.
Dit is te wijten aan te weinig zonlicht of te weinig water. Zorg voor een lichtere plek, en geef de orchidee zeker een keer per week een dompelbadje. Vermijd ook tocht en temperatuurschommelingen.
De meeste Phalaenopsis-orchideeën die je in de winkels kunt krijgen, bloeien meestal tussen de 2 tot 4 maanden. Echter, bij goede verzorging, kunnen de bloemen van een Phalaenopsis-orchidee soms wel tot een jaar mooi blijven!
Hoeveel water je de plant geeft is afhankelijk van het jaargetijde. In de zomer geef je hem één keer in de 5 tot 7 dagen en in de winter één keer in de 10 dagen. Dat kan je doen door hem te vernevelen. De orchidee is in staat om zowel via de bloem, blad als wortel het vocht op te nemen.
Wat kan ik doen om mijn orchidee te redden? Als de orchidee luchtwortels heeft, hoeft u de plant niet weg te gooien. In dat geval kunt u de luchtwortels als nieuwe wortels gebruiken. Verwijder de rotte wortels en stop de luchtwortels in de pot met nieuwe grond.
Zet je orchidee niet vlak boven de verwarming en let ook op met tocht. Hier kan de kamerplant niet goed tegen.
Als jouw orchidee gele bladeren heeft, betekent dit dat de plant op een te lichte plek staat. Verplaats haar naar het midden van de kamer of gebruik vitrage om wat schaduw te creëeren. Een te donkere standplaats is overigens ook niet goed, dan kunnen de bloemknoppen uitvallen of worden de bladeren donkergroen.
Het kan ook te weinig licht zijn. Zet nooit een fruitschaal in de buurt van je orchidee, daarvan vallen de bloemen ook sneller af. Verhuis je orchidee naar een andere plek, verzorg ze goed en wacht op de volgende bloei. De bladeren voelen kleverig aan.
Verpot de Orchidee elke 2 á 3 jaar of wanneer de plant zijn pot is ontgroeid. Gebruik bij het verpotten speciale potgrond voor Orchideeën. Deze potgrond is licht, waardoor de wortels goed door de bodem kunnen wortelen. Verwijder de slechte wortels, voordat je de plant in een nieuwe pot plaatst.
De Orchidee is geen giftige plant, al wordt het niet aangeraden om een hap te nemen van de bladeren. Let dus wel een beetje op met kinderen en huisdieren. Het sap van de Orchidee kan wellicht voor wat huidirritatie zorgen, maar niets ernstigs. De Orchidee is een redelijk makkelijke plant om in huis te hebben.
Zet je orchidee niet in de volle zon. Het kan wel, maar is niet optimaal voor de plant. Het beste is de namiddagzon. Heb jij je orchidee dus in de vensterbank staan, kijk dan eens of dit wel de beste plek is.
Plant uitgebloeide bloembollen opnieuw in en geniet het jaar erop weer van voorjaarsbloeiers. In het vroege voorjaar en daarna kun je enorm genieten van eenjarige en meerjarige planten, zoals bloeiende tulpen, hyacinten, narcissen en blauwe druifjes.
Nooit potgrond gebruiken, dat overleeft je orchidee niet. Gebruik speciale orchideengrond. Een orchidee moet via de wortels lucht binnen krijgen, dus de grond waarin de orchidee staat moet open en luchtig zijn. Gewone potgrond is veel te dicht en dus kan de orchidee niet meer 'ademen'.
Ook planten die het liefst altijd in lichtvochtige aarde staan kun je op deze manier water geven. ,,Dit kun je overigens het beste doen door de plant op een schoteltje met water te zetten, of door de plant (met plastic binnenpot) onder te dompelen in de gootsteen, een bad of een emmer.”
De Cymbidium (afbeelding hieronder) is daarbij wel zo'n beetje de sterkste soort. In de zomer kan de Cymbidium zelfs een plekje in de tuin krijgen. De plant heeft een stoer en sterk voorkomen.
Vooral tijdens de bloeiperiode houden orchideeën wel van wat extra voeding. Geef bijvoorbeeld één keer per twee weken wat vloeibare orchideeënmeststof. Of leg wat meststofstaafjes bij de wortels. Meststoffen zorgen voor een betere weerstand, waardoor de plant nog langer doorbloeit en je vermijdt zo bladvergeling.
Voor goedkope orchideeën bent u bij Famiflora aan het juiste adres. Wij verkopen orchideeën vanaf €1,99. Onze specialisten weten alles af van de verschillende soorten planten en kunnen u daardoor uitstekend van dienst zijn.
Symboliek van de orchidee
In de Oudgriekse samenleving stond de orchidee bekend als vruchtbaarheidsplant en was het een teken van mannelijkheid. Later, tijdens de Victoriaanse tijd, werd de orchidee in Europa geroemd om haar schoonheid, rijkdom en kracht.
waar je rekening mee moet houden: Een orchidee houdt van veel licht, maar niet van direct zonlicht. Dit betekent gelukkig niet dat je een orchidee nooit in het raamkozijn kan zetten. Kies alleen een raam waar de orchidee niet in de volle zon staat.