Konijnen kunnen karton en papier in principe prima verteren.De meeste konijnen hebben hier geen problemen mee. Er zijn ook konijnen die er wel verstopping van krijgen, dus inderdaad goed in de gaten houden. Wel oppassen met inkt in telefoonboeken enzo, dat is wel giftig.
Konijnen moeten knagen, om lichamelijke en geestelijke redenen. Rieten manden (onbehandeld!), niet-giftige stukken hout en stokken, karton, papier, stro, en dennenappels voldoen allemaal goed.
Is dat normaal en kan hij daar ziek van worden? Het is normaal dat een konijn kranten wil scheuren en er op wil kauwen. Tegenwoordig is de drukinkt van kranten niet zo schadelijk meer. Het is niet de bedoeling dat een konijn een hele krant eet, maar een beetje er van eten is niet erg.
Kartonnen buizen, een rieten mand met hooi, een doos gevuld met kleine snippers of een zandbak, een stukje vloerbedekking of kokosmat zijn goede alternatieven voor het graven van tunnels. Er doorheen kruipen, verplaatsen en knagen: de rieten tunnel staat garant voor plezier!
Een leuk konijnen denkspel, knaagmateriaal, een snackbal voor het speuren naar brokjes of een snuffelspel waar jouw konijn snacks kan winnen. Eigenlijk alles wat met knagen, graven, snuffelen, gooien en scheuren te maken heeft kan jouw konijnen vermaken.
Een blij konijn
Jouw konijn kan ook met zijn voorpootjes gestrekt liggen en tegelijkertijd zijn achterpootjes naar de zijkant leggen. Het konijn kan tevens compleet uitgestrekt liggen met zijn voorpootjes naar voren en achterpootjes naar achteren.
Konijnen zijn slimme en intelligente dieren die erg houden van spelen. Met een WC-rol of een eierdoos kun je leuk konijnenspeelgoed maken. Graven maakt konijnen helemaal gelukkig. Dit kan natuurlijk in de tuin, maar ook in een bak zand op je balkon.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen.
Konijnen moeten kunnen rennen, houden van knagen en graven en moeten op hun achterpoten kunnen staan om hun omgeving te scannen. Daarnaast moeten ze zich kunnen terugtrekken in een schuilplaats als ze zich onveilig voelen en moeten ze een veilige plek hebben om te rusten.
Spelen met je konijn
Je kunt zelf spellen maken, zoals een wipwap, een brug, een hoepel, een slalom of een hindernis. De meeste konijnen vinden spellen leuk die hun natuurlijke gedrag naar boven haalt. Een duel bowlen zal de ondeugendheid in je konijn aanspreken, omdat ze het leuk vinden om dingen om te gooien.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Het speelgoed dat je maakt moet veilig zijn voor konijnen. Gebruik gerust kartonnen eierdozen, wc rollen en keukenrollen. Alleen als konijnen gevoelig zijn voor verstopping en ook echt karton opeten, kan het verstopping veroorzaken. Maar de meeste konijnen versnipperen het vooral en eten er maar minimaal van.
Het kan voorkomen dat konijnen of knaagdieren aan het tralies van de kooi of het hout van het hok knagen. Dit kan een teken van verveling of simpelweg de knaagbehoefte zijn. Probeer de leefomgeving zo interessant mogelijk te maken om te ontdekken. Zorg voor voldoende ruimte, knaagspeeltjes en ontdekkingsmogelijkheden.
Ten eerste moet een konijn niet hopen droogvoer (gemengd voer / biks) krijgen, noch moet er constant droogvoer aanwezig zijn in zijn kooi. De bedoeling is dat hij hij een beperkte hoeveelheid krijgt en het in één keer opeet, en voor de rest hooi eet.
Konijnen houden van knagen, rennen en spelen. Dit is onder andere belangrijk om hun energie kwijt te raken en afleiding te hebben. Spelen is gezond, dus je dient voldoende speelgoed aan te bieden.
Wat betekent het? Je konijn slaapt of is aan het indommelen. Konijnen slapen met hun ogen open, maar sommige konijnen knipperen met hun oogleden of laten hun hoofdje hangen terwijl ze slapen.
Een echt tam konijn weet wie je bent, herkent je stem en komt met je spelen. Voor jouw tijd en aandacht krijg je liefde terug en je konijn zorgt dat je eindeloos om hem moet lachen vanwege zijn gekke of grappige acties.
Konijnen zien niet alleen zwart-wit. Vergeleken met mensen zien konijnen niet zo veel kleuren, maar rood en groen kunnen ze goed uit elkaar houden. Konijnen zien niet alleen zwart-wit. Vergeleken met mensen zien konijnen niet zo veel kleuren, maar rood en groen kunnen ze goed uit elkaar houden.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang!
Konijnen kunnen je volgen en rondjes om je voeten rennen. Dit kan samengaan met sproeien en keutelen. Je konijn is dan haast verliefd op je, dit gaat samen met een hele hoop hormonen. Dit gedrag zie je vaak bij mannen die nog niet gecastreerd zijn.
Als je konijn knort, piept of gromt, dan voelt hij zich bedreigd en kan hij gaan aanvallen. Zit je konijn bijvoorbeeld tijdens het aaien zachtjes te tandenknarsen, dan voelt hij zich prettig. Zit je konijn luid te tandenknarsen en in elkaar gedoken, dan kan hij pijn hebben.
Konijnen zijn groepsdieren en horen dan ook niet in hun eentje gehouden te worden. Ze hebben behoefte aan een soortgenoot om tegenaan te liggen, elkaar te wassen en mee rond te rennen. Dat wil niet zeggen dat u zomaar twee konijnen bij elkaar kunt zetten.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
Dat wil zeggen dat jouw langoortje een topdag heeft. Zo'n sprongetjes heten 'binkies' en je kan ze terecht vreugdesprongen noemen. Jawel, konijnen springen letterlijk van vreugde een gat in de lucht! Wil je je konijn altijd zo gelukkig houden, zorg dan dat je hem genoeg uitdagingen geeft.