Stikstof maakt planteneiwitten aan en bevordert de lengtegroei en kleur van het gras. Fosfor bevordert de wortelontwikkeling wat zorg draagt voor een goede weersbestendigheid. Kalium ook wel kali zorgt voor een stevigheid van het gras, transport van water en koolhydraten.
Het is verstandig om je gazon drie keer per jaar te bemesten. Gebruik hiervoor een organische meststof. Kunstmest zorgt voor een snel resultaat, maar werkt op de lange termijn minder goed. In de winter krijgt je gazon veel te verduren.
De variatie in de bemesting per ha grasland tussen bedrijven bedraagt circa 115 tot 325 kg werkzame stikstof per ha. Melkveebedrijven in de Zandregio bemesten in 2019 gemiddeld circa 20 kg werkzame stikstof per ha grasland minder dan het gemiddelde van de vijf voorgaande jaren.
Ons advies is om je gazon 3 keer per jaar te bemesten. De beste tijd voor het bemesten van je gazon is in het voorjaar (maart/april), in de zomer (mei/juni) en het najaar (september/oktober). Door te bemesten ondersteun je het gras en maak je het beter bestand tegen mos, onkruid in het gazon, koud en grond insecten.
Wanneer het gazon bemesten? Je kunt het best beginnen in het vroege voorjaar (februari/maart ) door wat kalk te strooien over het gazon. Hiermee breng je de zuurgraad (pH-waarde) van het gazon op peil. Hierdoor krijgt mos minder kans om te groeien en worden de voedingsstoffen goed opgenomen.
N7-P3-K15 bestaat bijvoorbeeld voor 7 procent uit Stikstof, voor 3 procent uit Fosfor en voor 15 procent uit Kalium. Het komt ook regelmatig voor dat aan de samenstelling van mestkorrels Magnesium (Mg) is toegevoegd. Magnesium in kunstmest draagt extra zorg voor de kleur van het gras.
De juiste zuurgraad van de bodem is 5,5 - 6. Door kalk te strooien zal het gras sneller groeien dan mos. Kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst kalk te strooien en pas daarna een meststof.
De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november).
Na het verticuteren zal het gazon er niet zo mooi bij liggen. We raden aan om het gazon door te zaaien met het daarvoor geschikte graszaad en te bemesten met gazon start. Hierdoor heeft de bodem direct een goede voeding en kunnen nieuwe grassprieten zich ontwikkelen.
Om het gazon gezond te houden bemest u het gazon drie keer per jaar met koemestkorrels of gedroogde koemest: In maart/april uw gazon bemesten zal zorgen voor een goede start in het voorjaar. Bemest uw gazon in juni/juli voor zodat het ook in de zomer groen en gezond bijft.
De gebruiksnorm voor stikstof uit dierlijke mest is 170 kilogram per hectare landbouwgrond. Heeft u een derogatievergunning*? Dan mag u meer stikstof uit dierlijke mest gebruiken. Voor landbouwgrond in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant of Limburg is de norm dan 230 kilogram per hectare.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit raadt u aan om u te houden aan de standaard gebruiksnorm voor dierlijke mest. Deze is 170 kilogram stikstof per hectare per jaar. Houd hier ook rekening mee bij het maken van uw bemestingsplan voor 2022.
De gebruiksnorm houdt in dat maximaal 170 kilogram stikstof per hectare door middel van dierlijke mest toegepast mag worden.
Door overbemesting met sommige andere meststoffen kan verbranding ontstaan. De zouten uit deze kunstmest zuigen letterlijk het vocht uit de wortels van het gras en het gras gaat dood. Met organische meststoffen is dit niet het geval. Overbemesting met ECOstyle Gazon-AZ zal daardoor niet tot verbranding leiden.
Overbemesting. Kijk altijd op de verpakking voor de juiste hoeveelheid meststof voor uw gazon. Bij teveel mest of strooien op het verkeerde moment kan het gras aantast worden en zelfs verbranden, dit is eigenlijk alleen bij kunstmest het geval.
Zeker Blauwe korrel is heel bekend bij tuiniers en wordt dikwijls aangeraden om bij te geven bij planten die achterblijven in groei of wat minder mooi groen staan. Blauwe korrel bevat immers veel stikstof die zeer snel beschikbaar komt voor de planten. Deze stikstof zorgt voor een sterke groei en mooie groene kleur.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Als je gazon veel vilt en mos produceert zal je jaarlijks moeten verticuteren, zo houdt je het bij en wordt het niet een te grote klus. Bovendien heeft het mos en de viltlaag geen verstikkende werking op het gazon. Als de vilt laag minder dan 1 cm is kan je om het jaar verticuteren.
Zuurminnende planten houden niet van kalk, denk aan heide, veenbes en rododendron. Kalk verspreidt zich ook door de bodem, dus zorg dat je flink ver van deze planten blijft tijdens het strooien.
Een vuistregel is om ongeveer 1 kg kalk te gebruiken voor 10 vierkante meter gazon, maar door het bepalen van de pH-waarde van de bodem van uw gazon kunt u de juiste hoeveelheid ook exact bepalen. Maar wees in ieder geval niet bang dat u teveel kalk strooit, dat is eigenlijk niet mogelijk.
Een manier om klaver te bestrijden is door het gazon te bemesten met een stikstofrijke meststof, zoals Triferto N23 Gras. Na het bemesten zul je al gauw merken dat het gras weer snel begint te groeien. Door vervolgens het gazon kort af te maaien, zorg je ervoor dat klaver voorgoed teruggedrongen word.
Bemesten met Triferto N23 Gras
Het gras moet in het groeiseizoen (april tot augustus) regelmatig bemest worden. In die periode moet je minimaal drie keer je gazon bemesten door mest te strooien. De eerste strooibeurt is nodig in maart/april. De temperatuur gaat dan weer omhoog waardoor het gras weer wil gaan groeien.
Het is aan te raden om een regenachtige dag te kiezen voor het strooien van kalk. Het vocht in de grond en de regendruppels zorgen ervoor dat kalk makkelijker en veel sneller kan worden opgenomen. Voor een nog betere opname is het aan te raden om het gazon van tevoren te maaien.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.