Een dakkapel draagt alleen z'n eigen gewicht en dat van de dakbedekking. Waar een dak dat wel heeft, heeft een dakkapel vaak geen stevige steunbalken. Een zonnepaneel weegt zo'n 20 kilo. Wanneer je 4 panelen op een dakkapel wilt plaatsen, moet je dus denken aan zo'n 80 kilo.
Dakkapellen hebben doorgaans een onderconstructie van hout en is ontworpen om het gewicht van de dakkapel zelf plus de dakpannen te dragen. Je bestaande dakkapel moet het gewicht van de zonnepanelen dus wel kunnen dragen en een zonnepaneel weegt gemiddeld zo'n 20 kilogram.
Per paneel komt er zo'n 20 tot 40 kilo aan ballast bij. Stel, u wilt 4 zonnepanelen, dan ligt er dus al gauw meer dan 200 kilo extra op uw dakkapel. De kans dat u schade krijgt door dit extra, onbekende gewicht, is aannemelijk.
Een dakkapel is vaak een relatief simpele constructie en niet gebouwd om zware gewichten te dragen. De bovenkant is meestal plat, waardoor er in principe zonnepanelen op geplaatst zouden kunnen worden. Op een plat dak gebruiken we echter een montage systeem met ballast, om de panelen op hun plek te houden.
Een standaard zonnepaneel in landscape (1,65m), past 4 keer naast elkaar (6,60m) en er passen twee rijen boven elkaar (2 x 1,00m = 2,00m). Boven het dakkapel past dus mooi een blok van 4 x 2 = 8 zonnepanelen, wat goed is voor zo'n 2000wp aan standaard zonnepanelen met een output van 1750 kWh/jaar.
Bij forse regenbuien gaan er soms verhalen de ronde dat zonnepanelen lekkages aan daken kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen loopt u geen enkel risico op een lekkage of vochtplekken in of rondom uw woning.
Een standaard zonnepaneel op een aluminium frame weegt ongeveer 10 tot 25 kilo per m2. Zonnepaneel dakpannen hebben een gemiddeld gewicht van 16 kilo per m2. Om te kijken of mijn dak de zonnepanelen kan dragen, is het belangrijk niet enkel op het gewicht van de panelen te letten.
Afhankelijk van de ligging moet je tussen de 40-120 kilo ballast per beugel toepassen.
Gemiddeld gezien zal je rekening moeten houden met een gewicht per vierkante meter van 30 tot 50kg voor een plat dak. Voor een schuin dak valt dit gewicht tussen de 15 en 25kg per vierkante meter.
Over het algemeen zijn zonnepanelen en EPDM een perfecte combinatie. Omdat EPDM rubber tientallen jaren meegaat, heeft u hier na de installatie van zonnepanelen geen omkijken meer naar. Maar niet ieder dak is geschikt om zonnepanelen op te plaatsen.
Een dak op het oosten is prima geschikt voor zonnepanelen. De opbrengst zal wat lager zijn dan bij een dak op het zuiden. Zonnepanelen op het oosten wekken gemiddeld 20% minder energie op. De helling van uw dak speelt hierbij een belangrijke rol.
Zonnepanelen zijn een product waar je niet zomaar onder gaat zitten. Doe je dat echter wel dan kom je er achter dat het materiaal licht doorlatend is. Bovendien is het een materiaal wat een aangename weerkaatsing biedt onder jouw terrasoverkapping. Je zit dus comfortabel en mooi onder een dergelijke overkapping.
Het plaatsen van zonnepanelen op een tuinhuis kan en mag zeker. Dit kan op twee manieren: Je kan de zonnepanelen installeren bovenop het bestaande dak van je tuinhuis. De panelen worden daarbij gemonteerd tegen het dak of enkele centimeters erboven.
Niet alleen de richting, maar ook de helling van je dak bepaalt hoeveel zonnestralen de panelen kunnen opvangen. Bij een schuin dak is een hoek van 20 tot 50 graden meestal het gunstigst. Maar ook bij een platter of steiler dak kunnen zonnepanelen vaak nog prima.
Een constructeur inschakelen zorgt ervoor dat je zeker weet dat je veilig te werk gaat. Zonnepaneel specialisten zullen de staat van het dak checken, de dakconstructie bekijken, voldoende rekening houden met windbelasting en precies kunnen berekenen hoeveel zonnepanelen je dak kan dragen.
Gemiddeld is een zonnepaneel 2,5 m2 groot. Stel uw dak is 10 m2 dan passen er ongeveer 4 panelen op uw dak. Natuurlijk kan dit verschillen omdat er misschien obstakels zullen zijn die schaduw kunnen veroorzaken. Als u het niet zeker weet kunt u altijd een specialist laten komen.
Dakmateriaal. Alle regulier gebruikte dakbedekkingen zijn over het algemeen geschikt voor zonnepanelen, als ze in goede staat zijn. Andere daken zijn onderworpen aan extra kosten of zijn niet geschikt voor het installeren van de zonnepanelen.
Omdat een dakkapel vaak geen stevige steunbalken heeft, raden wij zonnepanelen op een dakkapel dus altijd af. Het gevaar op verzakking van de constructie en daardoor schade aan je dak en de panelen is te groot. Rondom je dakkapel kun je natuurlijk wel gewoon zonnepanelen plaatsen.
Binnen een minuut weet je hoeveel zonnepanelen op jouw dak en bij jouw verbruik passen. Deze online dakcheck voor zonnepanelen is gratis en geheel vrijblijvend. Na het doorlopen van drie stappen ontvang je de resultaten binnen enkele minuten in je mailbox. Ben je overtuigd van de mogelijkheden op jouw dak?
Het verhuizen van een gemiddelde installatie van 12 zonnepanelen gaat je dus €600 kosten. Voor dit geld worden de zonnepanelen, je omvormer en alle andere randapparatuur in je oude woning verwijderd en in je nieuwe woning opnieuw geïnstalleerd.
De meeste daken zijn berekend op minimaal 63kg per vierkante meter. Mocht u verwachten dat uw dak het gewicht van het aantal gewenste zonnepanelen niet kan dragen, kunt u een constructeur inschakelen. Hij kan de draagkracht van het dak berekenen.
Ja, een Sedumdak is incidenteel beloopbaar. Als u bijvoorbeeld het jaarlijkse bemestingsonderhoud wilt uitvoeren, is het lopen op Sedumplanten geen enkel probleem. Echter, let wel op wanneer het vriest. Wij raden af om over de beplanting te lopen als planten bevroren zijn.
Huidige betonconstructies hebben een draagkracht van ongeveer 200 kg/M2. Bij lichtere (oudere) constructies zal 100kg/M2 reeds een maximum zijn.