Dat is afhankelijk van de accessoire die gebruikt wordt en het soort voedsel dat u verwerkt. Voor zware klussen zoals bijvoorbeeld het kneden van brooddeeg geldt een maximale gebruiksduur van 1 minuut, terwijl de staafmixer voor lichtere klusjes zoals soep pureren maximaal 2 minuten achter elkaar gebruikt mag worden.
Tip 2: gebruik de staafmixer niet te lang achter elkaar
Hiermee voorkom je dat de staafmixer oververhit raakt. Hoe krachtiger het vermogen, des te langer je mixt. In pulsen mixen houdt in dat je tussen het mixen door kort stopt. Merk je dat de staafmixer warm wordt of een raar geluid maakt, stop dan direct.
Verzamel de ingrediënten in een maatbeker of pan, zet de staafmixer aan en beweeg hem rustig omlaag. Gebruik de staafmixer voor soep, sauzen en drankjes, daarin blinkt hij uit. Met wat accessoires erbij kan een staafmixer pureren, hakken, kloppen en soms zelfs ijs vergruizen.
Met een staafmixer kun je een soep pureren, met een handmixer niet. Ook is een staafmixer ideaal voor sauzen, zoals mayonaise en hollandaise. Een blender is ideaal voor mixen en pureren, bijvoorbeeld van soepen, smoothies en mousse. Het ligt vooral aan de soort en hoeveelheid messen van de blender hoe krachtig deze is.
Gebruik de MultiQuick staafmixer met garde voor het opkloppen van de slagroom. Plaats de garde in de room en begin rustig op een lage snelheid om spatten te voorkomen. Verhoog de snelheid terwijl je klopt en beweeg rustig met de garde door de mengbeker / kom.
Klop door tot de slagroom stijf is en pieken heeft. De slagroom is stevig genoeg als de pieken rechtop blijven staan wanneer je de garde eruit haalt. Tip: klop niet te lang door. Als je namelijk te lang doorklopt, ben je geen slagroom meer aan het maken maar (zoete) boter!
Zet 30 minuten op voorhand een grote metalen kom in de koelkast. Idealiter leg je zelfs je klopper fris. Als de kom koud is, klop je de room. Op die manier blijft het vet in de room koud en vormt het een stevig netwerk dat lucht vasthoudt.
Groenten: Kook de groenten zacht en maal ze zo nodig fijn met een staafmixer of keukenmachine. Je kunt groentebouillon, crème fraîche of room toevoegen om de groenten smeuïger te maken. Aardappelen, rijst, pasta: Aardappelen kun je heel goed fijn maken.
Was het fruit goed onder stromend water of schil het. Appels, peren en kiwi's (en uiteraard mandarijnen en sinaasappels) kun je beter schillen. Prak het fijn met een vork of rasp het. Hard fruit zoals appels kun je beter eerst koken als je het wil prakken.
Consumentenbond Beste uit de Test - De Bosch MSM67170 staafmixer ligt niet alleen lekker in de hand en is eenvoudig te bedienen met de grote knoppen, hij wordt ook zeer compleet geleverd. Allereerst heeft hij 12 instelbare snelheden, waardoor je altijd de benodigde snelheid voor handen hebt.
Een staafmixer is het meest geschikt voor het pureren van ingrediënten. Zo pureer je bijvoorbeeld groente in een pan tot soep of je pureert fruit tot een smoothie. Over het algemeen is het resultaat met een staafmixer iets grover. De smoothie of soep bevat dus wat meer stukjes dan bij een blender.
Het pureren van groenten is ook handig voor kinderen die anders geen groenten eten, hoewel de voedingsstoffen door het kauwen beter worden opgenomen (maar ach, je moet wat!). De basis van soep is vaak bouillon.
Welke staafmixer is geschikt voor soep? Soep pureren en mixen is één van de hoofdfuncties van een staafmixer. Iedere staafmixer is hier dus geschikt voor. Een rvs staafmixervoet is fijn bij bijvoorbeeld tomatensoep, zodat jouw staafmixer niet rood kleurt.
Tijdens het kort blancheren en/of stomen van groenten gaan er altijd al iets aan vitaminen en mineralen verloren. Door het malen of pureren verandert de structuur van het voedsel. Hierdoor raakt het iets aan vezels kwijt maar niet extreem veel meer dan door gewoonweg te kauwen.
Met een een staafmixer wordt zelf koken een stuk makkelijker: een soep, spread, saus of smoothie maak je in een handomdraai. Handig is dat je zelf kunt bepalen wat er ingaat en recepten helemaal aan jouw smaak of dieet kunt aanpassen.
Probeer met zachte groenten of groentepuree. Hoewel de meeste groenten te vezelig zijn om zonder blender in een smoothie te kunnen gebruiken, kun je wel een avocado gebruiken die rijp en zacht is. Onthoud dat je ook een paar lepels groentepuree kunt toevoegen, zoals pompoen, muskaatpompoen of wortel.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Soep vult de maag, die zet uit en stuurt signalen naar het verzadigingscentrum in de hersenen. Een soepje voor de maaltijd zorgt dat je minder eet, maar ook een maaltijdsoep kan goed vullen. Soep met stukjes groenten verzadigt langer dan een soep die volledig gepureerd is. Dit is wel sterk afhankelijk van de bouillon.
Wanneer je groente en fruit pureert voor een smoothie, dan heb je er meer van nodig. De structuur van je groenten en fruit gaat kapot in de blender. Vitamines gaan hierdoor verloren. Met een smoothie als ontbijt red je het dus niet, omdat er vitamines verloren gaan tijdens de bereiding.
Hartig: smeerkaas, roomkaas (met kruiden), paté, leverpastei, smeerleverworst, pindakaas zonder stukjes, roerei, vlees-, ei- of vissalade, hummus. Soms is het ook mogelijk om plakjes (jonge) kaas of vleeswaren zoals gekookte ham of boterhamworst te eten. Snijd eventuele harde randjes dan weg.
Prak de groente fijn met een vork of rasp het. Je kunt het ook pureren met een staafmixer of keukenmachine. Verdeel in gelijke porties en zet 1 portie van een paar lepeltjes apart voor je baby. Je kunt ook een portie in de koelkast bewaren voor de dag erna.
Gebruik geen erg hard of taai voedsel, zoals taai vlees, oude kaas, nootjes, harde appels, stokbrood, rauwe wortels en dergelijke. Soms is het beter om alleen zacht voedsel zoals gehakt, puree, appelmoes en brood zonder korst te eten of het voedsel met bijvoorbeeld een staafmixer te malen.
Waarschijnlijk is je room te warm. Heel belangrijk bij het mooi stijfkloppen van slagroom is de temperatuur. Niet alleen de slagroom zelf moet dus goed koud zijn, óók de kom waarin je de slagroom klopt. Koel 'm met koud water, ijs of zet de kom even in de vriezer.
Rustig opkloppen
Kijk uit dat je de slagroom niet te lang klopt. Het water en vet zullen zich dan scheiden en er ontstaat boter en een dunne room. Dat krijg je niet meer goed, als dit gebeurt kun je opnieuw beginnen.
Als de slagroom stijf is en er staan pieken rechtop wanneer je de garde of mixer eruit haalt, dan is die klaar. Helemaal zeker weten dat de textuur perfect is? Houd de garde dan op de kop. Druipt de slagroom er heel langzaam af, dan is die precies goed!