Leugenaars hebben doorgaans bijvoorbeeld minder samenhang in hun verhaal, zijn minder geneigd om hun verhaal spontaan aan te passen (“het was 12u, of nee, het was 12.30u…”) en geven minder details prijs. Meestal zijn leugens ook minder aannemelijk dan waarheden en bevatten ze meer inconsistenties.
Als je last hebt van pathologisch liegen dan kan je de volgende patronen zien: Het liegen over verschillende onderwerpen. Het liegen over hele kleine gebeurtenissen. Je voelt je niet beperkt bij de kans dat mensen kunnen achter komen dat je liegt.
Agressieve reactie. Wanneer je pathologische leugenaars op een leugen betrapt, kunnen zij nogal agressief en defensief reageren. Het hele kaartenhuis dreigt immers in elkaar te storten. Hoe een persoon reageert als deze geconfronteerd wordt met een leugen kan dus veel betekenen.
"Iedereen vertelt wel eens een leugen, al dan niet om bestwil. Maar pathologisch liegen is echt beduidend anders dan gewoon liegen. Een pathologisch leugenaar liegt zeer regelmatig, over van alles. Hij - of zij - weet wel dat hij liegt, maar op den duur gaat hij in zijn eigen verhalen geloven.
De persoon kijkt weg in de tegengestelde richting
Het blijkt dat zodra iemand liegt hij of zij de neiging heeft om de tegenovergestelde richting op te kijken of te draaien dan zijn of haar voorkeurshand. Een linkshandige leugenaar zal tijdens het gesprek dus regelmatig naar rechts kijken.
Nog een goede strategie: onverwachte vragen stellen. Tot op zekere hoogte kunnen leugenaars zich voorbereiden op bepaalde vragen – en dat doen ze ook. Hun verhaal komt er daarom vaak gladder en meer gestructureerd uit dan bij mensen die de waarheid vertellen, schrijft Vrij. Maar ze kunnen niet álle vragen voor zijn.
Naar beneden kijken tijdens een vergadering betekent doorgaans dat iemand verveeld is geraakt. Maar heb je zojuist iemand een compliment gegeven, dan betekent naar beneden kijken meestal dat je iemand in verlegenheid hebt gebracht. Hierbij constateer je dan vaak een glimlach terwijl hij of zij naar beneden kijkt.
Er zijn veel redenen om hierover te liegen. In een recent onderzoek werden vooral een schuldgevoel, het niet willen kwetsen van de ander en zelfbescherming genoemd als redenen om de waarheid achter te houden. Een andere manier om te liegen is door de waarheid te verbloemen voor vrienden of familie.
Mensen liegen om verschillende redenen. Soms proberen ze anderen te beschermen, soms willen ze zichzelf beschermen, en soms is het gewoon om een situatie aangenamer te maken. Er kan ook een soort angst bestaan voor de gevolgen van de waarheid of een leugen wordt gebruikt om je aan een sociale norm te houden.
Naast non-verbale communicatie is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan paraverbale aanwijzingen die mensen onbewust prijsgeven wanneer ze een verhaal verzinnen. Leugenaars geven veel kortere antwoorden en ze geven je geen details.Ook laten ze langere pauzes vallen tussen woorden en zinnen.
Een pathologische leugenaar is iemand die ziekelijk vaak liegt. "Ze liegen niet over één feit, maar kunnen zo hele verhalen over hun eigen leven verzinnen", zegt Ursula gz-psycholoog Hendriks-Van den Bos van Psychocare.
Je partner is altijd eerlijk in waar hij is en met wie.
Hij is altijd eerlijk over waar hij is, met wie hij is en je krijgt vaak meer informatie dan waar je om gevraagd hebt. Sterker nog, vaak hoef je niet eens te vragen waar je lief uithangt; dat vertelt-ie zelf wel.
Pathologisch liegen is de onbedwingbare drang om te liegen. Veel mensen vertellen weleens een leugen, bij kinderen is er ook vaak sprake van fantasie. Pas als liegen tot ernstige problemen leidt in de omgang tussen de leugenaar en zijn omgeving is sprake van pathologisch ofwel ziekelijk gedrag.
Een pathologische leugenaar heeft een stoornis waardoor diegene telkens leugens vertelt. Pathologisch is afgeleid van pathologie, dat 'ziekteleer' betekent. Een pathologische leugenaar kan het liegen niet laten omdat zo iemand aan een psychische stoornis lijdt. Het liegen is dwangmatig (geworden).
De meeste mensen voelen zich extra gespannen als ze liegen, waar ook hun lichaam op reageert.Hartkloppingen, zweten, misschien trillen – dezelfde reacties als je bij angst hebt. Dat is natuurlijk omdat je bang bent dat je leugen wordt doorzien.
Volgens wetenschappers is zo'n leugentje om bestwil in sommige situaties zelfs helemaal niet verkeerd. Onderzoekers beweren dat een leugentje om bestwil – als je het hoe, wat en waarom eenmaal onder de knie hebt – je band met iemand zelfs kan versterken. Niet alleen privé, zeker ook in het zakelijke leven.
Pathologische leugenaars hebben andere hersenen dan eerlijke mensen. Psychologen van de Universiteit van Zuid-Californië ontdekten dat mensen die frequent liegen, minder grijze stof (zenuwcellen) en juist meer witte stof (zenuwverbindingen) in hun prefrontale cortex hebben.
De stoornis is voor een deel erfelijk. Dus als het in je familie voorkomt, is de kans groter dat jij het ook krijgt. Ook lijkt het erop dat de persoonlijkheidsstoornis samengaat met hersenafwijkingen.
Volgens de onderzoekers kunnen we het gevoel aflezen aan de oogbewegingen, doordat die een universele rol bij het zicht spelen. Als we met onze ogen knijpen, blokkeren we het licht en verscherpen we focus en contrast, wat handig is als je iemand tegenover je hebt die je niet vertrouwt.
Onderzoek toont aan: een blik kun je niet voelen
'Dat blijkt ook uit diverse studies die daarnaar zijn gedaan', weet David Maij. Hij deed aan de Universiteit van Amsterdam onder andere promotie-onderzoek naar het gevoel dat er iemand achter je staat.
Spiegel van de ziel
De ogen fungeren als een poort tussen wat wij zien en wat wij voelen. Vandaar ook dat het diep in de ogen kijken zo onvoorstelbaar intiem, zo confronterend, zo transcenderend is. Als je met al jouw kracht en diepte in iemands ogen kijkt, is jouw blik een doordringende blik, een blik die dieper gaat.