Infecties: Eerdere ziekten kunnen leiden tot fibromyalgie of symptomen van de aandoening erger maken. Genetische aanleg: Fibromyalgie loopt vaak in gezinnen. Als je een familielid met deze aandoening hebt, is het risico dat jij het ook zal ontwikkelen hoger.
Sporten die minder belasting geven aan de spieren en de gewrichten zijn zwemmen en aquagym. Sporten die ontspannen, zoals yoga en Tai Chi, kunnen ook bevorderlijk zijn. Als sporten nog een drempel te ver is, kun je er ook voor kiezen om actiever te gaan leven als je dat nog niet deed.
Er is onderzoek dat uitwijst dat het weer niet van invloed is op fibromyalgie. De temperatuur, zon of neerslag hebben geen invloed op de pijn en vermoeidheid die met de aandoening gepaard gaan.
Als je fibromyalgie hebt, kan bewegen gunstig zijn voor het verdere verloop van de ziekte. Maar er is vandaag geen bewijs dat regelmatig bewegen het risico op het ontwikkelen van fibromyalgie zou verminderen.
Bewegen met een lage intensiteit is één van de beste behandelingen voor Fibromyalgie. De meest effectieve vormen zijn wandelen en zwemmen. Een paar keer per week een half uur of meer oefenen, helpt bij de vermindering van pijn, stijfheid en stress. U kunt bovendien beter slapen en krijgt meer energie.
Fibromyalgie doet in principe niks met je afweer, je behoort niet tot een externe risicogroep. Je hebt dus geen verhoogde kans. Met een auto-immuunziekte heb je wel een verhoogde kans en behoor je tot een risicogroep. Veel mensen geloven dat fibromyalgie een auto-immuunziekte is.
Vitamine D3
Voorkomen of opheffen van vitamine D-tekorten kan een belangrijk onderdeel zijn van de suppletie bij fibromyalgie.
De klachten kunnen verder verschillen van persoon tot persoon en zijn niet bij iedereen even ernstig. Fibromyalgie is geen ontsteking. Ook raakt het lichaam niet fysiek beschadigd door de aandoening. Wel kan de lichamelijke conditie, als gevolg van de ziekte, achteruit gaan.
Zoals je gewend was om je te ontspannen voordat je fibromyalgie kreeg, kan nu te vermoeiend zijn. Toch zijn er veel verschillende manieren om je te ontspannen, van wandelen tot een sportwedstrijd op tv kijken zonder geluid. Beweeg. Als je regelmatig beweegt, voel je je beter.
Somatoforme stoornissen en fibromyalgie zijn volgens de auteurs psychosomatische aandoeningen met een 'betwiste status'. Onderzoek toont dat het hebben van een niet erkende of betwiste psychosomatische aandoening stressvol kan zijn door de identiteitscrisis die het creëert en door het stigmatiseringsproces.
Als de pijn heftig is, lang blijft, erger wordt, of steeds terugkomt: ga naar uw huisarts. Als de oorzaak duidelijk is, spreekt de huisarts een behandeling met u af. Nadat de oorzaak is behandeld, gaat de pijn meestal weg.
Fibromyalgie betekent letterlijk: 'pijn in bindweefsel en spieren' en valt daarmee in de categorie wekedelenreuma. De aandoening openbaart zich meestal tussen het 25e en 40e levensjaar en veel vaker bij vrouwen dan bij mannen.
Bij fibromyalgie heb je last van pijnlijke en stijve spieren. Daarnaast kamp je met vermoeidheid en stemmingswisselingen. Deze symptomen zijn te bestrijden door het gebruik van medicijnen zoals pijnstillers, slaapmiddelen of antidepressiva.
Wie kan de diagnose fibromyalgie stellen? Uiteindelijk moet de officiële diagnose gesteld worden door een reumatoloog. Uw huisarts kan u hiervoor doorverwijzen. Deze zal echter eerst met een test vaststellen of dat nodig is.
Pilates is ook een oefenvorm waarbij de benodigde doelen voor mensen met fibromyalgie behaald kunnen worden. Interessant is dat Pilates behoorlijk mindful uitgevoerd wordt en dat is gunstig.
Zwemmen is zeer effectief gebleken bij fibromyalgie. Het verlicht de pijn en verbetert de kwaliteit van leven van patiënten, zo is uit verschillende onderzoeken gebleken. Wat is fibromyalgie? Fibromyalgie is een vorm van reuma die actief is in de spieren en in het bindweefsel.
Fibromyalgie syndroom (FMS) betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. De aandoening is niet te genezen en komt vooral bij vrouwen voor. FMS wordt ook vaak geduid als een chronisch benigne (goedaardig) pijnsyndroom.
De ziekte evolueert bij iedereen anders. Sommige patiënten heb- ben voortdurend pijn, terwijl bij anderen de klachten na verloop van tijd nog nauwelijks invloed hebben op het dagelijks leven. Dat neemt niet weg dat de klachten nooit helemaal verdwijnen en soms weer erger kunnen worden.
6 Wie behandelt fibromyalgie? Patiënten worden vaak opgevolgd door pijnartsen, reumatologen, revalidatieartsen, (neuro-)psychiaters of andere specialisten. Dat is echter niet noodzakelijk. Ook de huisarts kan de therapie coördineren.
Er bestaat geen test of bloedonderzoek om fibromyalgie vast te stellen. Ook op röntgenfoto's is niets te zien. De reumatoloog stelt de diagnose op basis van uw klachten en uw verhaal. Voor een goede diagnose stelt de reumatoloog daarom ook vragen over uw werk en uw privéleven.