4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Draag geen felgekleurde of zwarte kleding. Wit, groen en lichtbruin zijn het minst aantrekkelijk. Loop nooit blootsvoets door een grasveld. Bijen zijn verzot op de bloempjes van klaver en madeliefjes, en wespen kunnen een nest in de grond hebben.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Snijd een sinaasappel of citroen doormidden en druk daar wat kruidnagels in. Dat leg je op een schoteltje en zet je neer vlakbij waar je zit. De geur zal de wespen verjagen. Ook is er kruidnagelolie te koop wat eenzelfde effect heeft.
Slapen wespen 's nachts? Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt.
Wespen zijn ook te verjagen met een huismiddeltje als azijn. Zet een bakje met azijn op tafel neer en de wespen blijven weg. Als je wat kruidnagels, citroen- of sinaasappelpartjes toevoegt aan de azijn werkt het nog beter.
Vul ter voorbereiding een spuitfles met 40% natuurlijk citroensap en 60% witte azijn. Vervolgens hoef je dit mengsel alleen maar op verschillende belangrijke plaatsen te spuiten.
Aangezien wespen een grote afkeer hebben van regen, vliegen ze meteen terug naar hun nest. De wesp zal door zijn natte vleugels moeilijkheden ervaren met vliegen en dus snel afdruipen. Wespen zijn in het algemeen niet gek op regen.
Wanneer men veel wespen in huis aantreft is dit vrijwel altijd het gevolg van een wespennest dat zich ergens in de constructie van het huis bevindt. De wespen zijn meestal erg traag en komen in de kamer terecht vanuit naden en kieren die licht doorlaten naar het nest.
Het einde van het wespenseizoen ligt nooit vast. Naarmate het weer minder goed wordt (hogere wind, lagere temperatuur, meer regen) zullen er veel wespen sterven. Meestal is er in oktober geen wesp meer te vinden. De koningin zal het meestal wel overleven, en deze zal pas weer actief worden in het voorjaar.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn. De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden.
Het wespenseizoen gaat eind juni, juli of begin augustus van start. In de zomer dus. Een wespennest is dan helemaal volgroeid en alle larven zijn volwassen wespen. Er zijn geen larven meer over die volwassen wespen voeden met zoet braaksel.
1) Wespen kunnen wel meerdere keren steken
Bijen kunnen maar één keer steken: hun angel blijft zitten en de bij gaat dood. De angel van wespen blijft niet zitten, dus ze kunnen meerdere keren steken.
Wespen maken een wespennest in april of mei. Dit nest houdt nog geen jaar stand, tenzij de wespen door goed weer en veel voedsel de herfst en de winter overleven.
Ze zijn voornamelijk gek op je drankje in de tuin. Ze zijn dol op vruchtensap, frisdrank, zoete wijn maar ook op zuivel, bier en ijsjes: als er maar lekker veel suiker in zit. Lees hier meer over wespen bestrijden en wespennesten bestrijden en geniet ongestoord van jouw drankje of andere zoeternij!
Wespen gaan altijd op het licht af, meestal op het raam waar de zon op staat. Als het buiten donker is laten ze zich leiden door een andere lichtbron. Daarom zien we ze meestal ook rondom deze plekken traag rondkruipen. Wespen hebben water en andere voedingsstoffen nodig.
Plaats de wespenvanger op ongeveer 10 meter van de plaats waar je geen overlast wil, zodat je geen problemen krijgt met wespen die gelokt worden. De wespenval kan ook worden ophangen aan een boom, struik of standaard. Zet of hang de val nooit op de eettafel en hang hem niet in de buurt van je terras of balkon.
Giet limonade of siroop in de fles. U kunt er wat water of alcohol bij gieten, want de zoete vloeistof dikt door verdamping natuurlijk in en droogt vroeg of laat uit. De wespen ruiken de limonade van verre, vliegen de fles binnen door de flessenhals, maar vinden daarna de opening niet meer. Ze zitten dus 'in de val'.
Zo verjaagt u wespen:
Zet vlak in de buurt van het terras waar u zit schaaltjes met gemalen koffie neer. 2. Steek vervolgens de gemalen koffie aan, zodat deze gaat smeulen en/of branden. Wees gerust, want er ontstaan geen vlammen bij het verbranden van gemalen koffie.
Een wespennest in de spouwmuur moet bijna altijd bestreden worden. Als er enkele wespen in de muur verdwijnen dan is het nog niet zo schadelijk, maar naarmate het seizoen vordert groeit een wespennest razendsnel. Duizenden werksters moeten ervoor zorgen dat de vele larven in het wespennest gevoed en verzorgd worden.
Snijd een sinaasappel en/of een citroen doormidden en steek hierin flink wat kruidnagels. Een schoteltje met een gesnipperde ui doet het ook goed. Zet het buiten en de wespen blijven weg. Wespen hebben een hekel aan de geur van koffie.
Hoe wordt een wespennest in de spouwmuur bestreden? De bestrijder spuit gif (wespenpoeder) door de openingen, waardoor het nest binnen een paar dagen uitsterft. Het gif kan ook door andere openingen in de muur worden ingebracht, zolang het nest daar maar mee bereikt wordt.
Lavendel
Zij houden niet van de intense geur die de lavendelplant verspreidt. Lavendel staat in de zomer vol in bloei en daarmee is lavendel de ideale plant om te gebruiken tegen wespen. Ga voor de Lavandula Angustifolia, want deze heeft de sterkste geur.
Een wesp steekt als u de wesp lastig valt, dit kan doordat u de wesp weg slaat, of in het nauw drijft. Ook kan het zijn dat u zich in de vliegroute van en naar het wespennest bevindt, u zit dus in de weg voor de wesp. Een wesp zal niet zomaar steken, en heeft dus vaak een reden.