Wettelijk mag alles. Als een wegbeheerder (meestal de gemeente, de provincie of het waterschap) het blauwe ronde bord met de witte fiets plaatst bij een pad is het een fietspad. Dan moeten fietsers er gebruik van maken, hoe smal dat pad ook is.
Als er geen verplicht fietspad of fiets-/bromfietspad is, fiets je op de rijbaan. Je mag ook op een onverplicht fietspad fietsen. Je herkent dit aan een rechthoekig blauw verkeersbord met het woord fietspad. Je mag niet op de stoep of op een busbaan fietsen.
Op auto(snel)wegen is fietsen verboden. Buiten de bebouwde kom mag je, als er geen fietspad aanwezig is, ook de berm of het trottoir gebruiken. Maar je mag op het trottoir geen voetgangers hinderen.
Een fietspad is een onderdeel van de openbare weg, waarop fietsers en bromfietsers klasse A moeten rijden. Bakfietsen en drie- en vierwielers worden gelijkgesteld met fietsen als ze minder breed zijn dan 1 meter.
Rechts op de rijbaan
Fietsers moeten rechts (in hun rijrichting) op de rijbaan rijden, zo dicht mogelijk bij de rechterrand van de rijbaan.
Als je als fietser de verkeersregels overtreedt, loop je risico op een boete. En de bedragen hiervan kunnen flink oplopen. Deze bekeuringen worden uitgedeeld om de veiligheid van het verkeer én die van de verkeersdeelnemers te waarborgen. We geven je een overzicht van de verschillende soorten fietsboetes die er zijn.
Door op de stoep of op de stoep in winkelstraten te fietsen breng je voetgangers en jezelf in gevaar. De boete voor op de stoep fietsen kun je vinden in de boetebase van het Openbaar Ministerie.
Zoals het woord onverplicht al zegt: als fietser bent u niet verplicht op dit fietspad te rijden. Is er helemaal geen fietspad, dan moet u op de rijbaan fietsen. Fietsen op de stoep is verboden. Fietsen met meer dan twee wielen mogen op de rijbaan rijden als ze breder zijn dan 0,75 meter.
met afslaan als je fietst
Als je links of rechts wilt afslaan, moet je altijd je hand uitsteken. rechterhand uit.
Voor fietsers gelden dezelfde regels als voor de andere bestuurders. Ze moeten richting aangeven als zij van richting veranderen, bv. bij het afslaan op een kruispunt. Je kan de richting aangeven door je arm uit te steken.
Daarbij geldt sinds 1998 de richtlijn dat fietsers op vrijliggende fietsvoorzieningen langs rotondes binnen de bebouwde kom wél voorrang hebben op het gemotoriseerde verkeer, en op rotondes buiten de bebouwde kom niet.
Het is verboden om op het voetpad te fietsen.
Je mag ze op het trottoir gebruiken op voorwaarde dat je je niet sneller dan aan 'wandeltempo' verplaatst, anders gezegd tegen 6 km/u wat gelijk staat aan de snelheid van de snelste voetgangers. Wil je sneller rijden, dan moet je de rijbaan opgaan et de verkeersregels voor fietsers respecteren.
Sinds brommers binnen de bebouwde kom op de rijbaan moeten rijden, bestaat er ook het fiets/bromfietspad, voorzien van een blauw bord met fiets- en bromfietssymbool (bord G12a). Brommers en fietsers moeten hier rijden, en ook de speedpedelec gebruikt dit pad.
Verkeer dat op de rotonde rijdt, heeft in principe voorrang op verkeer dat de rotonde nadert of verlaat. Rechtdoor op dezelfde weg gaat voor. Op rotondes buiten de bebouwde kom heeft de fietser geen voorrang. Een fietser die de rotonde volgt moet daar voorrang geven aan afslaand autoverkeer.
Fietsen zonder handen aan het stuur is toegestaan, en je mag zelfs – als je durft – met een eenwieler het fietspad op. Wel eerst goed oefenen, want de basisregel is: wees geen gevaar voor andere weggebruikers.
Antwoord van Michiel. U vraagt of een helm verplicht wordt op de fiets. Dit is voor gewone fietsen niet het geval. Wel is het zo dat de high speed elektrische fiets (speed-pedelec) per 1 januari 2017 onder de regels voor de bromfiets valt.
Nee, de regel is 'rechtdoor op dezelfde weg gaat voor'. Art. 18 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) bepaalt dat bestuurders die afslaan, het verkeer dat hen op dezelfde weg tegemoet komt of dat op de dezelfde weg zich naast of links of rechts dicht achter hen bevindt, voor laten gaan.
Binnen de bebouwde kom mogen fietsers maximum met twee naast elkaar rijden. Zij moeten echter verplicht achter elkaar gaan rijden wanneer tegemoetkomend verkeer hen niet kan kruisen. Buiten de bebouwde kom moeten zij ook achter elkaar gaan rijden bij het naderen van een voertuig dat achter hen rijdt.
Als fietser moet je stoppen voor voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig die op een zebrapad oversteken of op het punt staan over te steken. Als fietser heb je geen voorrang op het zebrapad. Een persoon met een fiets aan de hand heeft wél voorrang, want wordt als voetganger gezien.
Als fietser moet u in het donker en bij slecht zicht een voorlicht en achterlicht aan hebben. U mag hiervoor ook losse lampjes gebruiken. Daarnaast moet de fiets reflectoren hebben op de achterkant, trappers en wielen of banden.
Ook voor het niet juist hanteren van de verkeersregels als fietser kunnen u een fikse boete opleveren. Alleen al wanneer u door rood licht rijd kunt u een boete van € 85,- krijgen. Ook voor geen voorrang verlenen bij haaientanden staat een boete van € 85,-.
In 2022 is de boete voor het vasthouden van een telefoon op de fiets verhoogd naar 140 euro.
De boete voor het vasthouden van een telefoon op de fiets is 159 euro. De boete voor het vasthouden van een telefoon is in 2023 verhoogd in prijs, in 2022 was de boete nog 149 euro.