Het middenrif is een dun, koepelvormig laagje spier die horizontaal langs de onderkant van de ribbenkas loopt. Zijn vorm dankt het diafragma aan de plekken waar het aanhecht, te weten de onderste ribben, het borstbeen en de wervelkolom, en ook door de organen eromheen, met name het hart, de longen en lever.
Bijvoorbeeld een pijnlijk of branderig gevoel in de buurt van het borstbeen. Deze pijn kan uitstralen naar de rug. Ook een geïrriteerde keel, hoestklachten en oprispingen komen voor. Als maaginhoud vaak of langdurig omhoog stroomt in de slokdarm kan een slokdarmontsteking ontstaan.
Symptomen van pijn aan het middenrif
Spierspasmen. Kortademigheid / ademhalingsproblemen. Het is lastig om diep in en uit te ademen. Pijn in het midden van de rug.
Het middenrif of diafragma is een sterke spier tussen de buikholte en de borstholte. Deze spier wordt aangestuurd door een zenuw die vanuit het midden van de nek naar beneden loopt.
Operatie bij een middenrifbreuk
Wanneer leefregels en medicijnen geen verlichting meer geven, kun je een operatie ondergaan. Daarbij wordt het bovenste stuk van de maag om de onderkant van de slokdarm gedraaid. Hierdoor kan de maag niet meer omhoog door de opening in het middenrif en zullen je klachten verdwijnen.
Gebruik daarom voldoende voedingsvezels (volkorenbrood, groente, fruit) en vocht (minimaal 1½ liter per dag). Eet niet te veel vet. Neem ongeveer drie uur voor het slapengaan geen vast voedsel meer. Drink en eet niet tegelijkertijd.
Allereerst wordt de eventuele bestaande middenrifbreuk hersteld door middel van enkele hechtingen, al dan niet met strookjes materiaal. Vervolgens wordt de overgang van de slokdarm naar de maag versterkt. Dit gebeurt door de bovenkant van de maag los te maken van de omgevende weefsels (onder andere de milt).
Van borst- tot buikademhaling: bij alle vormen van ademhalen gebruik je het middenrif. Zonder (goed functionerend) middenrif kunnen we simpelweg geen ademhalen. Een middenrifademhaling wordt ook wel diafragma-ademhaling genoemd.
Met een 13-wekenecho, 20-wekenecho of MRI tijdens de zwangerschap kan een hernia diafragmatica worden vastgesteld. Na de geboorte kunnen dokters hernia diafragmatica vaststellen als een baby de kenmerken heeft die hierboven staan. Op een röntgenfoto kan de dokter een hernia diafragmatica zien.
Een te grote opening van het middenrif wordt een middenrifbreuk (hernia diafragmatica) genoemd. Deze opening kan langzaam groter worden door bijvoorbeeld overgewicht of veroudering. Ook kan dit aangeboren zijn.
Verkramping van de middenrif spier heeft direct gevolgen voor het functioneren van het hart-ritme systeem: bloedsomloop en ademhaling. De bloeddruk kan erdoor hoger of lager worden. Het is mogelijk dat ademnood, hoge oppervlakkige ademhaling of zelfs hyperventilatie optreed.
Het middenrif is een dun, koepelvormig laagje spier die horizontaal langs de onderkant van de ribbenkas loopt. Zijn vorm dankt het diafragma aan de plekken waar het aanhecht, te weten de onderste ribben, het borstbeen en de wervelkolom, en ook door de organen eromheen, met name het hart, de longen en lever.
De operatie gebeurt onder algehele narcose en meestal via een kijkoperatie (laparoscopie) waarbij gas in de buikholte wordt gebracht. In de buik worden een aantal kleine openingen van ongeveer 1cm gemaakt. Via deze openingen worden de camera en instrumenten in de buikholte gebracht.
De meeste mensen merken het niet eens dat ze een maagbreuk hebben, omdat ze nergens last van hebben. Soms is er sprake van een vol gevoel. Anderen hebben last van maagzuur. Ze ervaren een branderig gevoel onderin de borststreek, doordat de zure maaginhoud de slokdarm inloopt.
In het geval van maagpijn door stress is het hormoon noradrenaline de voornaamste boosdoener. Dit is één van de stresshormonen die worden aangemaakt. Noradrenaline vertraagt je spijsvertering. Dit kan zorgen voor pijn in je maag en darmen.
Boeren wordt veroorzaakt door het inslikken van lucht. Iedereen slikt kleine beetjes lucht in tijdens het eten, drinken of praten. Sommige mensen slikken echter heel veel lucht. Dit inslikken van lucht wordt ook wel 'aerofagie' genoemd.
U spreekt hen alle drie apart. De anesthesioloog geeft u uitleg over de vorm van anesthesie die tijdens de operatie gebruikt wordt. Ook krijgt u uitleg over de pijnbestrijding. De totale afspraak duurt ongeveer een uur.
Er is sprake van een oppervlakkige ademhaling en er is geen beheersing over de grote ademspier, het diafragma. Stress, overbelasting en het ervaren van teveel negatieve emoties zijn van grote invloed op deze klacht. Het is verstandig om goed te leren ademen en aandacht te besteden aan uw leeftijl.
Verlamming (paralyse) van de middenrifspier (diafragma) is het gevolg van een verworven niet-functioneren van de zenuw naar de middenrifspier. De naam van deze zenuw (of nervus in het latijn) is: nervus phrenicus. Deze aandoening kan enkel- en dubbelzijdig voorkomen en is bij volwassenen een zeldzame aandoening.
In het middenrif zit een smalle opening waar de slokdarm (borstholte) doorheen loopt naar de maag (buikholte). Bij een middenrifbreuk is de opening tussen borst- en buikholte wat wijder dan normaal.
Bij een middenrifbreuk, of als het middenrif (diafragma) verlamd raakt, is een hersteloperatie nodig. Meander Medisch Centrum heeft als enige in Nederland chirurgen die daarvoor kijkbuisoperaties via de buik uitvoeren.
Symptomen van een middenrifbreuk
Braken. Zuurbranden of oprispingen (reflux) Misselijkheid. Een branderig gevoel of pijn achter het borstbeen dat verergert bij buigen, rekken en liggen.
De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, is een langgerekte trosvormige klier die bovenin de buik ligt, vlak achter de maag. De alvleesklier maakt hormonen aan en geeft deze af aan het bloed.