Kortsluiting ontstaat wanneer één of meer elektrische draden elkaar raken. Dat kan zijn als gevolg van een kapot apparaat of een beschadigde kabel. Natuurlijk zijn deze stroomdraden meestal voorzien van een isolatielaag, maar deze kan beschadigd raken door water, warmte, stof of andere zaken.
De meeste kortsluiting ontstaat echter onbedoeld waardoor er vaak nog meer gevaren optreden zoals brand en explosies.
Oorzaken stroomstoring
Een storing in je meterkast kan meerdere oorzaken hebben, waarvan kortsluiting en overbelasting de meest voorkomende zijn.
Gevolgen van een kortsluiting
Op het moment dat de kabels elkaar raken ontstaat er een zeer grote hoeveelheid stroom. Dit zorgt dat de stop uit de groepenkast zal springen, wat een stroomstoring in huis veroorzaakt. Vaak zult u echter blij zijn met dit gevolg, omdat het voorkomt dat de kans op een brand toeneemt.
Ook schade door kortsluiting of een te hoge spanning in het elektriciteitsnetwerk is verzekerd. Bijvoorbeeld wanneer brandschade aan je keuken ontstaat door kortsluiting in je waterkoker. Of als er scheuren in de muur komen als gevolg van een blikseminslag.
Hierbij dienen we wel te zeggen dat kortsluiting van het stopcontact lang niet altijd te voorkomen is, maar je kunt de kans hierop wel zo klein mogelijk maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je elektrische kabels goed geïsoleerd zijn, zodat deze niet tegen elkaar aan komen.
Kortsluiting ontstaat wanneer één of meer elektrische draden elkaar raken. Dat kan zijn als gevolg van een kapot apparaat of een beschadigde kabel. Natuurlijk zijn deze stroomdraden meestal voorzien van een isolatielaag, maar deze kan beschadigd raken door water, warmte, stof of andere zaken.
Kortsluiting wordt vaak veroorzaakt door elektrische apparaten in uw woning. Indien het apparaat niets mankeert, werkt deze gewoon naar behoren. Wanneer er sprake is van een defect, ligt kortsluiting op de loer. De oorzaak zit hem vaak in de kabel(s) van een elektrisch apparaat, zoals het snoer van de stekker.
In uw meterkast heeft u opgeschreven welke ruimtes er achter welke zekering / groep zitten. De stop die gesprongen / doorgeslagen is, is te herkennen aan het veertje dat uit de zekering komt op de plek waar u nog een gekleurd metalen plaatje zag. Deze kleur is grijs bij een zekering van 16A, rood bij 10A.
Voor het opsporen van de kortsluiting kijk je naar de groepenkast.Staat er een knop omlaag?Dan bevindt de kortsluiting zich in die groep. Bij een groepenkast zit vaak een groepenkaart waar precies op staat welke ruimtes op welke groepen zijn aangesloten.
Een differentieelschakelaar (Ook wel gekend als verliesstroomschakelaar of aardlekschakelaar) beschermd u tegen elektrische schokken bij onrechtstreekse aanraking.
Blus met een sproeischuimblusser of een CO²-blusser
Voor het veilig blussen van een elektriciteitsbrand kun je een sproeischuimblusser of een CO²-blusser gebruiken. Sproeischuim is niet elektrisch geleidend en dus veilig voor de gebruiker. Ook in de CO²-blusser zit niet geleidend gas.
Een grote hoeveelheid stroom kan er voor zorgen dat spieren gaan samentrekken, zoals de ademhalingsspieren en fibrillatie van het hart. Fibrillatie wil zeggen dat de hartspier snelle samentrekkingen krijgt waardoor het hartritme verstoord wordt en het kan stoppen met kloppen.
Een elektrische overbelasting vindt plaats als er te veel stroom door de elektrische draden loopt. De draden geraken dan verhit en kunnen smelten, waardoor er brand kan ontstaan.
Leg geen snoeren onder een deur, vloerbedekking of tapijt. Het snoer kan dan slijten en kortsluiting veroorzaken. Ook kan het oververhit raken en brand veroorzaken. Bevestig elektriciteitskabels nooit met spijkers of nietjes.
Levensgevaarlijk, want verkeerd geïnstalleerde zonnepanelen kunnen brand of kortsluiting veroorzaken. In twee jaar tijd is het aantal klachten bij rechtsbijstandverzekeraars over zonnepanelen ruimschoots verdubbeld. De hoge energieprijzen zorgen voor een run op zonnepanelen.
De meest voorkomende oorzaak van lekstroom is een fysiek lek van de fase of de nul naar aarde door vocht of een slechte isolatie, maar kan ook veroorzaakt worden door harmonischen. Met lekstroomtangen kunt u door de fase en nul tegelijkertijd te meten of alleen de aarddraad te meten, de lekstroom opsporen.
Als er sprake is van kortsluiting, werken er meerdere elektrische apparaten niet meer. Dit kunt u snel genoeg zien door een kijkje te nemen in uw meterkast. Een aardlekschakelaar, die dienst doet als beveiliging voor de achterliggende groepen, is in het geval van kortsluiting omgeslagen.
Het kan ook zijn dat er een overbelasting is van het stroomnetwerk. Wanneer er teveel apparaten op een groep zijn aangesloten en deze tegelijkertijd worden gebruikt, kan dit een stroomuitval veroorzaken. Er wordt op dat moment meer stroom gebruikt dan dat de stop aan kan waardoor de stop doorslaat.
Een lekstroom kan ontstaan door een beschadiging aan de isolatie of een defect in een elektrisch apparaat, waardoor onverwachts spanning op het gehele apparaat komt te staan.
Overbelasting is de situatie waarin de groep in de meterkast overbelast wordt. Er wordt op dat moment meer stroom gevraagd dan de groep kan leveren, waardoor de groep 'er uit slaat'. Dit is de beveiliging van de elektrische installatie.
Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik. Gelukkig hebben nieuwere opladers hier wel minder last van dan oudere modellen.
Bij beschadiging of doorbranden van de bedrading, kan er kortsluiting ontstaan of kunnen de draden of het stopcontact zelf gaan smeulen. Belangrijk om zo snel mogelijk een elektricien in te schakelen!
Als u een stekker inplugt, raken de metalen pinnen en de contactpunten in het stopcontact elkaar aan. Op die manier kunnen ze stroom geleiden. Bij dit contact kan er dus wel eens een vonkje vrijkomen. Dat gebeurt vooral vaak bij het aansluiten van een laptopoplader, inclusief adapter.