Net als elk bot kan ook een schouder breken (schouderfractuur). Vaak door een val of als de schouder uit de kom is geschoten (schouderluxatie). Meestal breekt de kop van het schoudergewricht. U heeft veel pijn en soms een afwijkende stand van de arm.
Pijn ter hoogte van de schouder die vermindert als u uw arm ondersteunt. Bewegingen in de schouder sterk beperkt (mede door de pijn) Zwelling en/of kraken ter hoogte van de schouder. Blauwe plek (echymmose) ter hoogte van de bovenarm, soms ook op de borstkas.
Een gebroken schouder veroorzaakt veel pijn en kan met een röntgenfoto worden vastgesteld. Meestal wordt een patiënt met een gebroken schouder eerst op de Spoedeisende hulp gezien.
Een gebroken schouderblad is doorgaans het gevolg van een heftig trauma. Er kunnen dan ook letsels zijn ter hoogte van je longen, ribben of grote bloedvaten. Een dergelijke breuk kan verplaatst of niet-verplaatst zijn: Bij een verplaatste breuk zijn de botstukken verplaatst ten opzichte van elkaar.
Herstelduur van een gebroken schouder
Pijn, stijfheid en verlies van spierfunctie beletten je de arm volledig te kunnen gebruiken. Houdt minimaal rekening met een periode van 8 weken tot 6 maanden.
De wond mag de eerste zeven dagen niet doorweekt raken. U mag daarom de eerste week niet baden of zwemmen. Wel mag u vanaf de tweede dag na de operatie kort douchen. Na zeven dagen mag u weer gewoon douchen.
U mag uw arm pas met kracht bewegen als de breuk al een beetje is vastgegroeid. Dit duurt meestal minimaal 6 weken. Daarna kunt u de kracht en de druk op uw schouder gaan uitbreiden. Ook de beweeglijkheid van uw schouder kan dan pas verder worden uitgebreid.
Je kunt de schouder een paar dagen rust geven, eventueel met een mitella. Daarna moet de schouder bewogen worden om de spieren te versterken, dit kan onder begeleiding van onze fysiotherapeut. Als de klachten aanhouden, kan er een corticosteroideninjectie gegeven worden.
U moet rechtop of halfzittend slapen. Het is beter om gedurende de nacht rechtop te slapen, met kussen in de rug. Na de breuk ontstaat een bloeduitstorting, dit kan direct of na enkele dagen zichtbaar worden door een blauwe of gele verkleuring van de arm.
Acute pijn treedt meestal direct op nadat u het letsel hebt opgelopen. Na ongeveer een week of twee is de ergste pijn meestal voorbij. Wat er vervolgens gebeurt, is dat het gebroken bot en het omliggende zachte weefsel beginnen te genezen.
U moet er rekening mee houden dat u al gauw meer dan 6-12 weken nodig heeft voordat u uw schouder weer enigszins goed kunt gebruiken. Vaak is belasten van de arm met kracht pas toegestaan als de breuk al enigszins is vastgegroeid, dit duurt in de regel minimaal zo'n 6 weken.
Bij deze breuk heeft u veel pijn in de bovenarm en het schoudergewricht. Dit komt doordat de losse botdelen ten opzichte van elkaar bewegen. Ook kunt u de arm minder goed gebruiken door de breuk. Vaak is er een bloeduitstorting en zwelling te zien.
Zorg ervoor dat het kledingstuk voornamelijk aan de geopereerde schouder goed op zijn plaats zit. » Het eenhandig aantrekken van een broek op zich zal bij de meeste patiënten weinig problemen geven.
Na een kneuzing voelt je schouder 'beurs' aan en is een aantal dagen pijnlijk bij het bewegen. Het heffen of strekken van je arm zal dus tijdelijk gevoelig zijn. Ook druk op je schouder, bijvoorbeeld tijdens het liggen, kan pijnlijk zijn. Dit kan ongemak geven tijdens het slapen.
Om uw herstel te volgen en de functie van de arm/schouder te laten controleren, komt u nog één of meerdere keren op de Gipskamers. Op de afdeling Spoedeisende Hulp heeft u na het stellen van de diagnose een sling (draagband) gekregen. Deze sling moet u gedurende drie weken dragen. Houd uw sling om.
Een krakend of schurend geluid wanneer je je schouder beweegt. Stijfheid of moeite om je arm te bewegen. Zwelling en een bloeduitstorting op de plaats van de breuk. De huid boven de breuk puilt uit of staat strak gespannen, omdat er een stukje bot tegenaan duwt.
Een gebroken bot kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen hebt u pijn, ontstaat er een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en zijn normale bewegingen vaak niet meer mogelijk.
Bijvoorbeeld: je kunt eenvoudige dingen opnoemen zoals klappen of zelf je eten snijden, maar je kunt ook grotere dingen opnoemen, zoals rotsklimmen, zwemmen of een handstand doen.
De pijn neemt binnen enkele weken af. De volledige genezing duurt enkele maanden. In die periode kunt u uw schouder langzaam aan steeds verder bewegen en meer belasten. De eerste vier tot zes weken na de operatie heeft de schouder rust nodig en moet u dag en nacht een sling gebruiken.
Bij schouderklachten heeft u pijn in en rond uw schoudergewricht en vaak ook in uw bovenarm. De klachten kunnen snel of langzaam beginnen. Het geeft vaak extra pijn als u uw arm omhoog beweegt. Soms straalt de pijn uit naar uw schouderbladen, nek, elleboog of vingers.
De meeste schouderklachten verdwijnen vanzelf na 2 tot 6 weken. Bij hardnekkige schouderklachten kan het herstel langer duren. Regelmatig wordt van de schouder een echografie gemaakt.
Probeer daarom zoveel mogelijk op uw rug te slapen. Het is ook beter om met de armen langs het lichaam te slapen. Als u met uw armen omhoog slaapt, kan dit de bloedsomloop afknellen.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
Uw arm kan breken wanneer er te veel kracht op komt te staan. Meestal komt dit door een val. Een gebroken arm kan ook ontstaan als er een langere periode veel druk op het bot komt te staan. Zo'n breuk wordt een stressfractuur genoemd.
Volgens 50+ verzekeraar ACE lopen de extra kosten bij een 'normale' breuk van 6 weken als snel op naar 6.000,- euro (bij een huishouden van twee personen zonder kinderen). Bij een periode van 6 maanden kunnen de kosten in totaal wel tot 24.000 euro oplopen.