De faraomier kan de vorm aannemen van een werkster, koningin of mannetje. De werksters zijn 1,5, tot 2 mm lang, hebben een donker achterlijf en zijn bruingeel van kleur. De koninginnen kunnen 3,6 tot 5 mm lang worden en zijn te herkennen aan hun donkere rode kleur. De mannetjes zijn zwart van kleur.
Waar kan men Faraomieren vinden? Faraomieren overleven enkel binnenshuis op warme plaatsen waar ze zich nestelen onder vloeren, achter wandbetimmering, in elektrische apparaten, enz. Door hun kleine afmetingen kunnen ze zich zeer gemakkelijk verschuilen en verspreiden ze zich via de fijnste spleten en kieren.
De bestrijding wordt uitgevoerd d.m.v een gel, hierin zit een lokstof waar de Faraomieren op af komen, deze stof nemen ze mee naar het nest en daar worden de larven en koninginnen vervolgens vergiftigd. Na 3 weken vindt er een controle plaats om te kijken of er opname is en het aantal Faraomieren afneemt.
Kijk dus goed in de omgeving van ramen, deuren en buitenmuren. Niet de levende, maar de dode mieren verraden het nest. Weet je een plaats waar veel dode mieren liggen, dan zal het nest daar waarschijnlijk dichtbij zijn.
Gooi een scheut azijn in een emmer water en maak de vloer goed schoon met dit water. Mieren houden helemaal niet van azijn en zullen direct rechtsomkeert gaan. Deze truc van oma werkt niet alleen goed tegen mieren, maar ook andere ongedierte zullen op afstand blijven door de azijngeur op de vloer.
Voor mieren is borax dodelijk, want hun maagjes ontploffen erdoor. Om te zorgen dat mieren borax binnen krijgen kun je een mengsel maken van water, suiker en borax. Doop wattenbollen in het mengsel en leg ze, eventueel in doppen van frisdrankflessen, bij ingangen van het mierennest of op veelgebruikte looppaden.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven.
Een wat dieronvriendelijk middel is een mengsel van gist (bijvoorbeeld baking soda) met iets zoets (stroop of jam) en een beetje water. Mieren zijn gek op zoetigheid, en eten onbewust de gist in dit mengsel ook op. De gist zet uit, de mierenmaagjes ontploffen en de mier gaat dood.
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
De glanzende houtmier, het klinkt heel ongevaarlijk maar het is een houtmier die veel schade in en rondom je huis kan veroorzaken. De glanzende houtmier tast namelijk het hout aan in of rondom jouw huis. We kennen de houtwormDe houtworm kan voor veel overlast zorgen.
Het mediterrane draaigatje heeft tussen het borststuk en achterlijf één knoop, die klein is en van boven niet te zien is omdat het achterlijf er overheen is gebogen (een kenmerk van alle mieren binnen de in Nederland weinig voorkomende subfamilie geurmieren, Dolichoderinae).
Vliegende mieren zijn de vruchtbare jonge koninginnen en mannetjes van een mierenkolonie. Aan het einde van een warme, drukkende dag in de zomer vliegen koninginnen en mannetjes van verschillende kolonies massaal uit om met elkaar te paren. Dit wordt de 'bruidsvlucht' genoemd.
Mieren die in de strijd gewond raken, worden door hun soortgenoten naar het nest vervoerd om aldaar verzorgd te worden. Dat hebben Duitse onderzoekers ontdekt.
Mieren komen af op het vocht in de badkamer. Zorg voor goede ventilatie en hou de bad, douche en wastafel na gebruik zo droog mogelijk. Als je de badkamer in gaat en je ziet daar mieren lopen, is het belangrijk om direct actie te ondernemen.
Koffiedik
Leg wat nat koffiedik op de plek waar de mieren je huis binnen komen, na twee dagen zijn de mieren vertrokken, die houden niet zo van dit goedje! Het opgedroogde koffiedik kun je vervolgens gewoon opvegen. In de tuin kun je het beste een cirkel van koffiedik om het nestje heen leggen.
Het beste antwoord
Ze hebben geen longen, maar kleine buisjes (trachea heten die) over hun lichaam waar zuurstof in komt. Als de buisjes door water worden afgesloten krijgt de mier geen zuurstof en gaat dood.
Het wordt pas een probleem wanneer er teveel mieren zijn. Dankzij hun ondergrondse wandelingen en gangen, zorgen ze er namelijk voor dat de terrastegels verzakken. Daarnaast kunnen mieren voor overlast zorgen.
Mieren worden actief vanaf de lente, wanneer de temperatuur hoger wordt. En hoe warmer het weer, hoe actiever de mieren! Een piek in mierenactiviteit vindt dan ook meestal plaats in de zomer.
Een mierennest onder de grond kan duizenden gangen bevatten en wel acht meter diep zijn.
Mieren bestrijden met chloor werkt hetzelfde als kaneel tegen mieren, alleen effectiever. Dompel een watje in chloor en leg dit op de route. De mieren zullen al snel een rechtsomkeer maken. Mocht een mier ermee in aanraking komen zal chloor mieren ook doden.
Er blijft uiteindelijk een mierennest over met alleen maar glanzende houtmieren. Dit nest kan tot wel 20 jaar actief blijven, kortom een mierensoort die voor nogal wat overlast kan zorgen. De kolonie van de glanzende houtmier kan beschikken over één koningin, maar ook over meerdere koninginnen.
Mieren bestrijden op natuurlijke manier
Heet water; mieren vinden het vervelend om kokend water over zich heen te krijgen. Zeepsop kan extra goed werken. Een scheutje afwasmiddel in het kokende water en vervolgens over de mieren gieten. Zorg ervoor dat je dit een aantal keren herhaalt.
Mieren houden van bodems die los, droog en goed belucht zijn. Dat is precies wat je meestal onder een typische betonnen oprit hebt. Ook een oprit met straatstenen of andere tegels zal een dergelijke ondergrond hebben. Mieren houden van de warmte die door het beton of de tegels geen komt en tot diep in de aarde gaat.