Gelukkig is ghee lang houdbaar, zelfs buiten de koelkast. Het beste kun je het in een potje bewaren op kamertemperatuur, met de deksel losjes op de pot. Zo kan de geklaarde boter blijven ademen, het heeft namelijk steeds verse lucht nodig. Je kunt het ook in de koelkast bewaren, al zal de smaak dan iets afnemen.
Ghee is in principe eindeloos houdbaar en zal niet bederven, zelfs niet buiten de koelkast. Draai de deksel er niet vast op; ghee wil 'ademen'.
Uit bepaalde onderzoeken is naar voren gekomen dat het eten van ghee in verband staat met een lager cholesterolgehalte en een goede gezondheid van het hart en de bloedvaten. Ook schijnt het een reinigend effect te hebben op de darmen. Voor sommige mensen een reden om het te gebruiken in een detoxkuur.
Daarom is het goed te gebruiken bij bakken, braden, roerbakken en frituren. Omdat ghee ook bijna geen vocht meer bevat, spettert het minder dan boter tijdens het bakken. Ghee is ook uitstekend koud te gebruiken, bijvoorbeeld als smeersel op brood, crackers of toast.
Geklaarde boter is door het geringe watergehalte werkelijk langer houdbaar als boter – ongekoeld houdt het zich 9, bij koelkast-temperatuur tot 15 maanden.
Kokosolie is ook erg gezond, dus je kunt deze afwisselen, afhankelijk van welke smaak je wilt toevoegen aan een gerecht. Vata-types kunnen meer Ghee gebruiken (1 eetlepel per dag) als Kapha-types (1 theelepel per dag). Het koelende effect is zeer geschikt voor Pitta-types (1/2 eetlepel per dag).
Voedingswaarden boter vs ghee
Energie: In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën. In 100 gram ghee 895 calorieën. Eiwitten: In roomboter zitten meer eiwitten (1 gram), dan in ghee (<0,5 gram). Het is verschil is dus minimaal.
895 calorieën
Doordat je de melksuikers samen met vocht uit de boter haalt, is ghee bijna puur vet. In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën, in dezelfde hoeveelheid ghee zitten 895 (!) calorieën. Dat je daarvan afvalt, is dus absoluut niet het geval.
Verhoogt glanzend haar
Ghee boter is een rijke bron van gezonde vetten en vitamines, waaronder vitamine A en D. Deze helpen om het haar glans te geven en stimuleren tegelijkertijd het vochtgehalte. Het enige wat je hoeft te doen is wat ghee smelten en aanbrengen op je droge en beschadigde lokken.
Het beste kun je het in een potje bewaren op kamertemperatuur, met de deksel losjes op de pot. Zo kan de geklaarde boter blijven ademen, het heeft namelijk steeds verse lucht nodig. Je kunt het ook in de koelkast bewaren, al zal de smaak dan iets afnemen.
In ghee zitten veel calorieën: ongeveer 900 kilocalorieën per 100 gram. In ghee zitten ook veel verzadigde vetzuren. Verzadigd vet verhoogt je LDL-cholesterol, en dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Ghee is geschikt om mee te wokken of vlees heet aan te braden, want het verbrandt minder snel. Ook is het een duurzame keus. Maar roomboter bevat (iets) minder calorieën en is een stuk goedkoper. Kies voor wat jij het belangrijkste vindt en bak ook eens met olijfolie, koolzaadolie, kokosolie of zonnebloemolie.
De ghee ruikt heerlijk zoet en is als deze goed gemaakt is jaren houdbaar. Bewaar de ghee niet in de koelkast, er worden anders druppels gevormd en de ghee wordt ranzig. Nu kun je er mee bakken. Ghee kan verhit worden tot 250˚C, je kan er zelfs mee frituren.
Ghee (alternatieve spelling: ghi), is een Indiase vorm van geklaarde boter. Ghee kan tot hogere temperaturen verhit worden dan boter en wordt in India onder andere gebruikt voor frituren en braden.
Voordelen van geklaarde boter
Geklaarde boter is rijk aan vitamine A, D, E en K en is erg handig in gebruik. De voordelen op een rij: Lang houdbaar: Omdat geklaarde boter alleen uit vetten bestaat, gaat het niet snel overstuur en hoef je het niet gekoeld te bewaren. Ideaal!
Aseel Ghee Plantaardige Botervet. Plantaardige botervet van het merk Aseel, uit de Midden-Oosterse keuken om te gebruiken als ingrediënt bij verschillende gerechten. Aseel Ghee Plantaardige Botervet gepreserveerd in blik.
Ghee wordt gemaakt van melk en is dus niet vegan. Maar Ghee is wel geschikt voor mensen met een lactose allergie. Dit komt omdat door het proces waarmee de melk bewerkt wordt om Ghee te maken de hoeveelheid lactose en caseïne daalt tot een verwaarloosbaar niveau.
Maar wat is karneboter nu precies? Hoe komt het aan de naam, want alle boter is gekarnd, dat hoort bij het procedé. Maar karneboter blijkt boter te zijn die gemaakt wordt van gefermenteerde zure melk.
Boter is gemaakt van gekarnde melk of room. Het is in principe het melkvet dat wordt gescheiden van de eiwitten en koolhydraten in de melk. Boter is daarom hoog in verzadigde vetten (70%), die door incorrect onderzoek ten onrechte worden beschouwt als de grote veroorzakers van hart- en vaatziekten.
Ghee is een bakvet met een volle smaak. Het heeft een verbrandingstemperatuur van maar liefst 250 graden celsius waardoor het veel minder snel verbrand dan bijvoorbeeld boter en zonnebloemolie. Ghee is ideaal voor het bakken van vlees, vis, groenten, pannenkoeken of gewoon een eitje.
Ghee is namelijk een zeer zuivere vorm van geklaarde boter. Wanneer je boter zachtjes laat smelten en daarna een tijdje laat staan komen de melkbestanddelen bovendrijven. Deze worden eraf geschept en de boter is daarmee kort gezegd geklaard en dus vrij van lactose.
Ghee is niets anders dan gesmolten roomboter waar je de melkeiwitten uit zeeft tijdens de verhitting. Als je dat proces een tijdje volhoudt, krijg je vanzelf ghee. Zo makkelijk is het ghee zelf maken dus. In India gebruiken ze het al ongeveer 5000 jaar en daar noemt men het 'vloeibaar goud'.
Het is bereid met room van melk van koeien die van lente- en zomergras eten voor een extra zachte roomboter. Campina Botergoud Ongezouten Grasboter is de beste smaakmaker voor op brood maar ook om mee te bakken.
Je kunt ghee tegenwoordig gewoon in supermarkten kopen. Voor de trend waren ze vooral in toko's vindbaar. Ghee is vrij prijzig en eigenlijk is dit onzin, want je maakt ghee echt in een handomdraai. Omdat je ghee erg lang kunt bewaren kun je een flinke voorraad tegelijk maken wat erg veel geld gaat schelen.