De Musja Basjoo is de meeste winterharde bananenboom die er is. Ben je op zoek naar een echte mediterrane boom? De Musa Basjoo is de meest bekende Bananenboom en is zeer geschikt voor het Nederlandse klimaat.
Ja, dit is ook in Nederland mogelijk maar bananen zijn zonder twijfel tropische vruchten. De ideale temperatuur voor bananen ligt tussen de 26 en 30 graden. Toch kunnen er ook in Europa bananen groeien.
Een bananenplant kan heel goed buiten staan maar zorg er wel voor dat de plant in een grote bak staat. Een bananenplant komt oorspronkelijk uit de jungle en heeft dus ruimte nodig. Zorg er ook voor dat de plant op een plek in de tuin staat waar hij genoeg zonlicht krijgt, hier is de bananenplant dol op!
De meeste bananenplanten zijn niet geschikt voor buiten, door het feit dat de planten niet winterhard zijn. De Musa Basjoo is echter wel winterhard en kan dus buiten geplaatst worden. De andere Musa soorten kunnen niet buiten worden geplaatst in dit klimaat.
Bananenplant winterhard uitvoerige informatie
Al bij temperaturen onder de 5°C stopt de plant met groeien. Vanaf -2°C vriest het blad kapot. Bij aanhoudende vorst zal ook de schijnstam, die veel vocht bevat, tot moes vriezen.
Er groeien nu uitzonderlijk veel bananen in de tuin. En dat is opmerkelijk in België, want bananenplanten groeien en bloeien best in een warm, vochtig, zuiders en tropisch klimaat. ,,Iedereen die in onze tuin komt, waant zich meteen in een zuiders en tropisch warm land als Cuba", zeggen Marc De Jongh en Marina De Kock.
Bananenplant winterhard? Sommige bananenplanten staan gekend als winterhard. De goede winterhardheid slaat echter op de wortels. Al bij temperaturen onder de 5°C stopt de plant met groeien.
Soorten Bananenplanten en hun Winterhardheid
Sommige variëteiten, zoals de Musa Basjoo, zijn redelijk winterhard en kunnen temperaturen tot -10 graden Celsius verdragen. Andere soorten, zoals de Cavendish-bananenplant, zijn minder bestand tegen kou en vereisen speciale bescherming tijdens koude periodes.
De Musa Basjoo is een prachtige bananenplant die wel 3-4 meter hoog kan worden. Het is de meeste winterharde banaan die er bestaat. Het winterharde zit hem erin dat de wortels goed de winter door te krijgen zijn en de plant daaruit weer kan opgroeien.
De wortels kun je tegen de vorst beschermen met een mulchlaag, vliesdoek of jute. Indien je de schijnstam ook wilt laten overwinteren, moet hij beschermd worden tegen de vorst door hem in te pakken met rieten matten, vliesdoek of jute.
Bananenplant licht / standplaats
Zet de Musa op een lichte of zonnige plaats. Tijdens de winter kun je de plant in de volle zon zetten, maar 's zomers is het beter om de plant naar een lichte plek te verplaatsen (uit direct zonlicht). De hete middagzon kan namelijk leiden tot bladverbranding.
De bananenplant houdt van een warme en zonnige plek. Maar plaats de plant niet direct na aankoop in de volle zon, dan kan het blad namelijk verbranden. Het beste kunt u de plant even laten wennen aan zijn nieuwe plek door 'm op een lichte plek neer te zetten uit de buurt van direct zonlicht.
De bananenplant op ons dressoir kan ook bananen geven. Zelfs eetbare. Het duurt vaak wel meer dan 3 jaar voor de eerste bloemen aan de plant komen, en deze zijn nodig voor de vruchten. De grote bladeren van de plant zijn dun en scheuren snel.
De bananen die je in België in de winkel kan vinden, komen echter vooral uit Zuid- en Centraal-Amerika. Na een reis per schip over de Atlantische Oceaan, komen ze aan in de haven van Antwerpen, waarna ze behandeld worden in de rijperij.
De Musa Basjoo groeit het beste op een plek in de zon/ half schaduw. Wanneer de bananenplant in de volle staat kan het zijn dat de bladeren bij extreem warm weer verbranden. De Basjoo groeit het snelste in de volle grond.
Doordat de bananenplant een 'schijnstam' maakt, lijkt het op een stam, maar dat is het niet. De schijnstam wordt gemaakt door van over elkaar liggende, vleugelachtig, verbrede bladstelen. Door deze schijnstam lijkt het op een bananenboom, maar dat is het niet, het blijft een bananenplant.
De bananenplant heeft in de zomer zeker elke dag water nodig. In de winter verdampt er minder water via de bladeren van de plant en is ongeveer twee keer per week water geven voldoende. Je geeft het water altijd van bovenaf aan de plant en niet via de wortels. De wortels kunnen wel gaan rotten als ze te nat zijn.
Een bananenplant kan naast de stam kleine bananenplanten aanmaken. Omdat de nieuwe plantjes veel water en voeding van de grond nemen, wordt de moederplant zwakker. Om de moederplant te redden, kan je dus het beste de kleine bananenplantjes verwijderen of stekken zoals eerder beschreven.
Daarom een tip van onze kweker Jochem: “de beste Bananenplant standplaats is 2 meter voor een raam op het zuiden. Laat hem maar lekker genieten van de zon! Let er wel op dat je de Bananenplant niet direct na aanschaf in de volle zon zet, want dan kunnen de bladeren bruin worden.
Soorten bananenbomen
Veel mensen hebben bananenplanten binnen staan of in de tuin. Vaak gaat het om de Musa Basjoo, deze kan ook overwinteren buiten. Alleen geeft deze geen eetbare bananen. Binnen hebben vele de Musa Super Dwarf Cavendish, ook bekent als de Musa tropicana of de Musa Dwarf Cavendish die ik heb.
De (commerciële) banaan wordt vegetatief vermeerderd. Uit de wortelstokken groeien weer nieuwe scheuten, die vervolgens weer gaan bloeien. Negen maanden na het planten gaat de plant bloeien en drie maanden later zijn de vruchten plukrijp. De plant bloeit maar één keer en sterft daarna af.
plant een bananenplant
Regelmatig schuwde hij de stam nooit, telkens bleef hij steken! Daarom knip je – wanneer de scheut genoeg wortels heeft – de stek los van de plant. Stop deze volg zo diep mogelijk in de grond, hij zal ervoor zorgen dat het blad boven de grond blijft.
De banaan (Musa) in de jungle wordt vaak 'bananenboom' genoemd vanwege zijn schijnstam in het midden. Die kan wel 3 m dik worden. De bladeren kunnen er uitgroeien tot 20 m.
Toch is het ook mogelijk om de Bananenplant in de volle grond te planten, zolang je zorgt voor een beschutte, warme standplaats en de boom in de winter goed inpakt. De Musa basjoo groeit snel en kan, onder de juiste omstandigheden, in één jaar een hoogte van wel vier meter bereiken.