Volg dan de volgende formule: Diepte in cm X breedte in cm X gewenste laagdikte : 1000 X 1.6 = het aantal kilo benodigde grind.
Voor je het gaat gebruiken, is het belangrijk het grind goed te wassen in een emmer met water. Vervolgens kun je een laag van ongeveer 3 centimeter op de bodem van je aquarium leggen.
Hoeveel grind voor een aquarium nodig zijn, kan met de Gravel calculator heel eenvoudig berekend worden. Daarvoor vermenigvuldigd men de maten van het aquarium (lengte = A in cm, breedte = B in cm) met de gewenste hoogte (C in cm) van sera Gravel, de som wordt erna door 1.000 gedeeld.
Volg dan de volgende formule: Diepte in cm x breedte in cm x gewenste laagdikte : 1000 x 1.6 = het aantal kilo benodigde grind.
In een gemiddeld aquarium wordt een bodem van ongeveer 5 cm dik aangeraden met een grotere hoeveelheid achterin. Gebruik je een aquasoil? Dan kun je dit aanpassen aan de wensen van je planten en hardscape.
Een aquarium onderlegmat heeft een aantal sterke voordelen. Allereerst leunt niet al het gewicht van het aquarium op één plek op de bodem. De aquarium onderlegmat vangt het gewicht op zodat dit verdeeld wordt. Een tik of stoot op de onderzijde van het aquarium wordt op deze manier ook grotendeels geabsorbeerd.
Bodemrot kun je herkennen aan donkere plekken in je bodem, een rottende geur of het zien van kleine luchtbelletjes wanneer je bv een vinger in de grond steekt. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat er teveel grind of zand is neergelegd.
Hoeveelheid grind in m3 = Lengte x breedte x laagdikte
en zie daar: de benodigde hoeveelheid in kubieke meters (m3). Een rekenvoorbeeld: U heeft een oprit van 5 bij 4 meter. U wilt dit bedekken met 5cm grind. U heeft dan nodig: 5m x 4m (dit komt uit op 20m2) x 0,05m = 1m3.
U kunt uitgaan van 75kg per m2, bij een fijn-middelgrof formaat (bij een grover formaat dan 32mm heeft u iets meer nodig door een dikkere laagdikte). U bedekt dus ±20m2 met 1m3 grind of split. Met 1 midibag a 1000kg bedekt u ±14m2. De benodigde laagdikte is 5-6cm (voor meer informatie: Benodigde laagdikte).
U kunt uitgaan van 75kg per m2. U bedekt dus ±20m2 met 1 m3 grind of split. Met 1 midibag a 1000kg bedekt u ±14m2 De benodigde laagdikte is 5 tot 6 cm (voor meer informatie: Benodigde laagdikte). Legt u het dunner dan heeft u kans dat u de ondergrond ziet.
Welk zand is het beste voor een aquarium? Filterzand of rivierzand met een gemiddelde korrelgrootte is het beste om als bodem te gebruiken in een aquarium. Hierdoor kunnen goede bacteriën zich in het zand vestigen, ontstaat er een goede bodem voor bodembewoners en kunnen planten zich goed wortelen.
Je kunt de bodembedekking gebruiken om je vissen te laten opvallen. Donkere vissen zijn makkelijker te zien op lichtgekleurd aquarium grind, terwijl lichtgekleurde vissen makkelijker te zien zijn op een donkere substraat.
Het houdt planten om hun plek
De eerste reden om grind voor jouw aquarium te kopen, is dat het jouw aquarium planten op hun plek laat houden. Door jouw aquarium van een laagje grind te voorzien, kan je ervoor zorgen dat aquariumplanten goed kunnen wortelen.
Leg op de bodem van je aquarium een plastic zak, keukenpapier of een ander “plateau” waar het water op kan vallen. Hierdoor veroorzaak je weinig tot geen bodembeweging en stof. Je houdt een helder aquarium. Vul het aquarium rustig aan met lauw water op huiskamertemperatuur.
De rol van de voedingsbodem
De meeste aquariumplanten hebben een bodem nodig. Heeft de aquariumplant wortels, dan moet er een geschikte bodem gebruikt worden zodat de plant goed kan groeien en zich kan ankeren met de wortels. Daarmee ben je er nog niet.
Lengte x diepte / 140 / 1,4 – Het eindresultaat daarvan is het aantal kilo filterzand. We krijgen uit de berekening dus 25,5 kilo. Eén zak filterzand is 25 kilo dus laten we zeggen, één zak filterzand. Deze berekening is voor 5 centimeter zand hoogte.
De standaard laagdikte is 5cm. Grind en split tussen 20mm en 40mm vragen een dikkere laagdikte van 6-7cm. Grotere maten: afhankelijk van de maat ±6-10cm.
Soorten goedkoop grind
Onze goedkoopste grind zijn de Limburgs bont en de Limburgs wit grind. Limburg bont grind wordt veelal aangetroffen langs de maasoevers van Limburg. Het grind heeft een natuurlijke uitstraling en bevat vele tinten. Het is dan ook een graag geziene grindsoort in de Nederlandse tuin.
Om de benodigde hoeveelheid grind of split hiervoor uit te rekenen, doet U het volgende: 4 m1 x 5 m1 = 20 m2. 20 m2 x 0,05 m = 1 m3. U heeft dus totaal 1m3 grind of split nodig voor uw voortuin in dit geval.
€ 94,70 incl. btw
Los gestort per kuub te bestellen.
1 kuub split of grind weegt gemiddeld 1500 kg, dus voor 20 m² heeft u 1500 kg split of grind nodig.
Een gemiddelde tijdsduur van een voedingsbodem is 5 jaar. Uiteraard is er geen reden om de bodem te vernieuwen als de plantjes goed groeien, en er geen last is van overmatige alg. Bij een nieuw aquarium is het verstandig om de plantjes eerst te laten wortelen met niet teveel licht per dag.
Aquariumplanten zorgen voor een goede waterkwaliteit en voor gezonde vissen in je aquarium. Dit is enkel mogelijk wanneer de planten gezond zijn en kunnen groeien. De planten in aquaria hebben voeding nodig. Wanneer ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen zullen ze slecht groeien, verkleuren en uiteindelijk sterven.
- Aquariumplanten afzonderlijk planten, met voldoende ruimte om te groeien. - Steek de planten in vooraf gemaakt gat in de bodem, wanneer deze in de bodem gestoken zijn trekt men de plant voorzichtig iets naar boven zodat de wortels niet geknikt raken.