Een groene avocado is niet noodzakelijk onrijp of een bruine niet eetklaar. Er bestaan namelijk verschillende soorten. De meest courante soort in de supermarkt heeft een ruw, hobbelig oppervlak. Wil je meteen een rijpe, dan kies je eentje met een donkergroene, paarsachtige tot bruine schil (zoals een aubergine).
Een goede avocado kopen
Een rijpe vrucht voelt zacht maar toch stevig. Deze heeft een mooie gelijkmatige schil zonder scheuren en deuken. Ook kun je prima controleren of een avocado goed rijp is door het kroontje er vanaf te halen.
De groene avocado is dus niet een bruine die nog rijp moet worden. De groene Fuerte avocado blijft namelijk groen, heeft een gladde schil en meer een peervorm. Deze is nog steviger dan de bruine variant. Het vruchtvlees is meer gelig van kleur in tegenstelling tot de groenere kleur van de Hass avocado.
Als de avocado keihard is, dan weet je zeker dat hij nog niet rijp is, dus dan moet je hem nog even laten rijpen op de fruitschaal. Is de holte van het pitje helder, dan weet je zeker dat je avocado goed is. Hij is precies goed en zal niet bruin zijn.
De Nederlandse fruithandelaren stellen dat je een avocado niet in de koelkast moet bewaren. Ze kunnen dan bederven omdat hun rijping wordt verstoord . Men adviseert de avocado te bewaren op een koele plaats bij een temperatuur van 12-15° C. Zo kan je een avocado 1 tot 6 dagen goed houden.
De groene variant ook wel de Florida- of de Fuerte-avocado genoemd is een stuk steviger dan de Hass. De vrucht verkleurt niet en blijft groen. Hij is in verhouding ook minder vettig, wat ook letterlijk scheelt in het aantal calorieën dat u binnenkrijgt (maar liefst een derde minder dan de Hass).
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
In een salade, op een toast of zelfs in een smoothie: met avocado's kun je alle kanten op. De vruchten zijn rijk aan vezels, vitamine E, foliumzuur en kalium en zijn dan ook heel voedzaam.
De bruine slierten zitten er niets voor niets en hebben wel degelijk een functie. De slierten zijn namelijk de vaatbundels die de voedingsstoffen en water in de vrucht brengen. Ze worden ook wel gezien als het interne 'loodgieterswerk' binnen de boom en het verbinden van de avocado met de rest van de boom.
Die zwarte plekken geven aan dat de avocado overrijp is, hij is beurs geworden. Wat nog geel of groen is kan je prima eten, maar wat draderig bruin en zwart geworden is moet je wegsnijden want dat smaakt niet meer.
Ondanks dat harde avocado's niet helemaal rijp zijn, zitten ze vaak nog vol smaak. Als je ze inlegt in een mengsel van azijn, suiker en zout zorg je ervoor dat ze zacht worden én extra lekker. Gebruik door salades of als garnering bij taco's of steamed buns.
Voor een avocado ben je op dit moment het meeste geld kwijt bij supermarkt Coop. Voor een eetrijpe avocado betaal je in deze supermarkt 1,59 euro, een recordprijs. Voor een avocado die nog moet rijpen betaal je in die supermarkt 1,29 euro. Dezelfde prijs als bij supermarkten Jumbo en Albert Heijn.
De kleurverandering van een avocado is het resultaat van oxidatie, de chemische reactie die ontstaat wanneer een avocado wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: een bruine vrucht die er niet uit ziet, en ook niet lekker meer smaakt.
Hoeveel calorieën bevat een avocado? Een halve avocado kan zo'n 170 tot 180 calorieën bevatten. Een hele avocado bevat gemiddeld 250 calorieën. De vetten in een avocado zijn daarentegen vooral gezond.
Hoeveel avocado's per week is gezond? Volgens diëtist Sonya Angelone hebben we genoeg aan ongeveer een halve avo per dag. "Avocado's zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet.
Je vermindert de kans op hart- en vaatziekten Vanwege het lage gehalte verzadigde vetten en het hoge gehalte onverzadigde vetten in een avocado verlaagt het je LDL-cholesterol, houdt het je HDL-cholesterol in stand en verbeter je je insulinegevoeligheid.
Avocado's zijn enorm vezelrijk. Een avocado bevat ruim 10 gram aan vezels. Voedingsvezels dragen bij aan een goede darmwerking en een bevordering van de stoelgang.
Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
Avocado's kunnen echt ingevroren worden en dat is goed nieuws voor iedereen die bang is dat er dit jaar een tekort aan dit fruit ontstaat. Een voorraadje avocado's in de diepvries is bovendien erg handig als je spontaan trek hebt in guacamole of een gezonde smoothie.
Mexico is wereldwijd met afstand de grootste producent van avocado's. Toch haalt Nederland meer uit Peru, Chili en Zuid-Afrika. De helft van de Nederlandse invoer komt uit Peru en Chili. Mexico bedient met name buurland VS, na Mexico zelf de grootste consument van avocado's.
Avocado in de tuin
De avocadoplant heeft nogal wat ruimte nodig. Maar, aangezien de plant het beste groeit bij warme temperaturen zul je hier in Nederland niet zo'n hele grote boom krijgen. Je kunt een grote avocadopit het beste binnen (als kamerplant) kweken, in de zomer kan hij naar buiten.
Een groene avocado is niet noodzakelijk onrijp of een bruine niet eetklaar. Er bestaan namelijk verschillende soorten. De meest courante soort in de supermarkt heeft een ruw, hobbelig oppervlak. Wil je meteen een rijpe, dan kies je eentje met een donkergroene, paarsachtige tot bruine schil (zoals een aubergine).