Bewaar een gasfles altijd rechtop en op een goed geventileerde, koele plaats in de open lucht, zoals de tuin of op het balkon. Nooit op een plek waar de zon er direct op schijnt. Een goed geventileerde schuur is ook een optie, maar niet direct naast een warmtebron zoals een kachel.
Voor een gasflessenkast in een gebouw (brandveiligheidsopslagkast volgens EN 14470-2) geldt tevens : - Maximaal totale hoeveelheid van aanwezige flessen mag 500 liter zijn.
De opslag moet bij voorkeur in de buitenlucht gebeuren en geldt voor zowel volle als lege gasflessen met de volgende gevaareigenschappen: verstikkend, oxiderend en/of brandbaar. En verder de volgende specifieke gassen: samengeperste lucht, ammoniak (giftig/bijtend), koelgassen en ethyleenoxide (giftig/brandbaar).
Nee: kunststof gasflessen zijn niet gevaarlijker dan andere soorten. Kunststof gasflessen worden tijdens het vullen gecontroleerd, net als andere gasflessen. Als een gasfles ontoelaatbare beschadigingen blijkt te hebben, wordt deze uit de handel genomen.
Ja, gasflessen mogen zeker opgeslagen worden in de open lucht of onder een eenvoudig afdak. Lees de instructies op het etiket. Zorg voor een vlakke, niet–brandbare ondergrond en let op dat je ze buiten bereik van kinderen bewaard.
Tip 1: zet gasflessen rechtop
Vervoer gasflessen rechtop, dit voorkomt dat flessen kunnen gaan rollen. Rollende flessen kunnen beschadigen, waardoor er in het ergste geval gas vrij kan komen.
In plaats van damp kan er ook vloeibaar gas uit de kraan stromen. Omdat LPG de vettige substantie glycerine bevat, kan dit schade toebrengen aan uw apparraten. Naast dat het gevaarlijke situaties kan opleveren, is het zelf vullen van een gasfles een milieudelict. Je kan hier dus een boete voor ontvangen.
U dient dan wel rekening te houden met het vastgestelde maximum van 2500 liter, welke alleen in een bouwkundige gasopslag mag worden opgeslagen. Wanneer het om minder grote hoeveelheden gaat; tot aan maximaal 220 liter, kan dit in een inpandige brandveiligheidsopslagkast geschikt voor de opslag van gasflessen.
Het propaangas in de fles bevindt zich in vloeibare toestand: pas bij afname wordt het omgezet naar zijn gasvormige toestand. Eén kilogram propaangas is ongeveer 2 liter vloeibaar gas. In een fles van 5 kilogram zit dus ongeveer 10 liter vloeibaar gas. In een propaangasfles van 46,5 kg zit 91,2 liter vloeibaar gas.
Een gasfles hoeft niet vorstvrij bewaard te worden, dit komt doordat propaan past bevriest bij rond de -40 graden Celsius. Een gasfles kan dus best in de vrieskou staan, tenzij het -40 graden Celsius gaat worden.
Extreme hitte
De Gasfles mag echter niet worden opgeslagen of worden gebruikt waar deze in contact kan komen met oppervlakken of onderdelen die warmer zijn dan 50 graden Celsius. Bij 50 ⁰C of meer kan het kunststof namelijk blijvende schade oplopen.
Nooit in de kofferbak
Het grootste risico bij het vervoeren van gasflessen in de auto is dat ze omvallen wanneer je bijvoorbeeld een keer hard moet remmen. De gasfles kan dan niet alleen je auto beschadigen, maar ook de fles zelf kan beschadigd raken. Bijvoorbeeld de gaskraan.
Kies de beste plek om je gasfles te bewaren
Zet een gasfles altijd rechtop weg op een goed geventileerde plaats. Bij voorkeur in de open lucht, zoals in de tuin of op een balkon. Een goed geventileerde schuur is ook een optie. Kies in ieder geval een plek waar de zon niet op staat.
Draai de gaskraan altijd met de hand open. Gebruik nooit gereedschap of geweld om een kraan los te draaien. Krijgt u de gaskraan niet zelf geopend, breng de gasfles dan terug naar uw Primagaz leverancier. Als de temperatuur stijgt, gaat ook de temperatuur (en dus de druk) in uw gasfles omhoog.
Indien u een gasfles gebruikt om te koken voor 4 personen, dan kan men zeggen dat u ongeveer 70gr gas per uur gebruikt. Zo kan een butaangasfles van 12,5kg ongeveer een half jaar meegaan. Gebruikt u de fles enkel om te barbecuen? Dan kan deze fles wel tot 4 jaar meegaan.
De Nederlandse ondergrondse gasopslag heeft een maximale capaciteit van 16,7 miljard m3. Vullen tot minimaal 80 procent betekent een gasvoorraad van 13,4 miljard m3, Dat komt overeen met het jaarlijkse gasverbruik van de 8,1 miljoen Nederlandse huishoudens.
Welk gas gebruik je in je camper? Gas in een camper heb je meestal bij je in de vorm van gasflessen of tanks. Meestal zal hier propaan in zitten of een mengsel van propaan en butaan, ook wel bekend als LPG. Propaanflessen laat je vullen bij een gasvulstation of je ruilt lege flessen om voor een volle fles.
Om de gasfles te vullen moet je vaak naar speciale campings of gaswinkels en daar de gasfles wisselen. Soms kan het ook op tankstations. Dit is het minst voorkomend soort gas aangezien het kookpunt -0.6°C is, wordt het lastig om in de winter te koken. Er komt dan namelijk geen gas uit de fles.
Hoe wordt gas opgeslagen? Gas wordt in Nederland opgeslagen in lege gasvelden op dieptes van 2.500 tot 4.000 meter. Deze grond bestaat uit poreus gesteente. In de zomer wordt dit gesteente met van compressoren onder druk geïnjecteerd met gas.
De risico's zijn niet miniem. Zo kan er schadelijk gas vrijkomen en kunnen gasflessen ontploffen. Het zelf vullen van butaan- en propaangasflessen bij de benzinepomp is simpelweg verboden. Bovendien ontduik je volgens de letters van de wet ook belasting als je de lpg voor iets anders gebruikt.
De nadelen van propaangas
Prijs van propaan : het is duurder dan aardgas en zijn energetische waarde is ook veel lager. Uw zal dus meer energie verbruiken ; Opvolging en voorziening : omdat men voor aardgas verbonden is met het distributienetwerk, is het ook moeilijk om zonder te vallen.
Propaangas wordt pas bij -44 °C vloeibaar en is daardoor verreweg het meest gebruikte gas. Het voordeel van butaangas is echter weer dat het een hogere verbrandingswaarde heeft dan propaan!
Het geluid wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het "fladderen" van de membraan. Dat kan weer verschillende redenen hebben. Als de membraan een scheurtje heeft regelt hij niet goed meer en is de druk achter de regelaar ook te hoog. Dan is het zaak om de regelaar snel te vervangen.
Particulier vervoer van gevaarlijke stoffen (1.1.3.1a)
In het geval van brandstoffen mag maximaal 240 liter brandstof in hervulbare houders van maximaal 60 liter worden meegenomen. Wel moeten er maatregelen worden getroffen om elke vorm van lekkage onder normale vervoersomstandigheden te voorkomen.