In een spuitbus of slagroom om op te kloppen. Lekker bij aardbeien of over een taart. Te koop bij onder andere Jumbo, Albert Heijn en Plus.
Vegan slagroom zonder room? Ja, het kan! Sojamelk, agar-agar, arrowroot, ahornsiroop en sojaroom maken deze topping lekker luchtig. Geschikt voor ieder vegan of vegetarisch dessert.
Alpro Whipping is een heerlijk plantaardig alternatief voor slagroom. Geschikt om op te kloppen, om te schenken en om mee te koken.
Hoe smaakt het? Deze slagroom is heerlijk romig en heeft een lekker zoete smaak met een vleugje vanille. Als je het niet wist, zou je niet raden dat dit product vegan is. Ik was al fan van de spuitbussen van Schlagfix, maar deze slagroom is nóg lekkerder.
Vegan slagroom
Gebruik kokosmelk om slagroom te maken. Hoe? Laat een blik met kokosmelk één nacht koelen in de koelkast. Mix er de volgende dag met een slagroommixer een beetje kokosbloesemsuiker en vanillesuiker doorheen en klop op met een mixer voor een heerlijke plantaardige slagroom.
Als alternatief kun je kiezen voor kookroom of room culinair (ca 20% vet) of de light-varianten daarvan zoals kookroom light (8 vet%). Deze alternatieven bevatten minder verzadigd met maar geven gerechten zoals een quiche wel een vergelijkbare smaak.
Maak je iets lekkers? Doe het met het zijdezachte Alpro Whipping, 100% plantaardig, 100% perfecte piek. En het smaakt net zo goed als het zich laat kloppen.
Alpro Whipping is een heerlijk plantaardig alternatief voor slagroom. Geschikt om op te kloppen, om te schenken en om mee te koken.
Slagroom afkomstig van melk van gras gevoerde koeien is een betere keuze, omdat deze meer voedingsstoffen bevat, zoals gezonde vetten en antioxidanten (1, 2, 3). Het zal je misschien verbazen, maar volgens de medische literatuur kan een klein beetje slagroom je gezondheid positief beïnvloeden.
Wat betreft calorieën zijn de vegan varianten iets gunstiger dan echte slagroom. Het levert een klein beetje minder calorieën en (verzadigd) vet. Maar op een toefje van ± 10 gram is het verschil verwaarloosbaar.
Hoeveelheid eiwit in slagroom:
0,2 gram. in 1 toef (10 gram)
Sla jij de slagroom van koemelk liever over? Nou, kokosslagroom is een superfijn vegan alternatief voor gewone slagroom. Met een blikje van deze pure kokosroom klop je in 2 minuten een lekkere bulk met luchtige slagroom die stevig genoeg is voor een lekkere toef.
Plantaardig is niet altijd vegan
Roomboter is nooit vegan. Plantaardige margarine is niet altijd vegan omdat margarines dierlijke stoffen mogen bevatten zoals melkbestanddelen en vitamine D3 uit schapenwolvet.
Zet een blik kokosmelk een nacht in de koelkast en schep de volgende dag de harde substantie uit het blik. Het vocht laat je zitten. Aan de substantie voeg je (vanille)suiker toe – kaneel of cacaopoeder is trouwen ook lekker – en kloppen maar tot je een volwaardige room hebt.
Gebruik. In soep of groentenpuree, quiche, sauzen en alle soorten ovengerechten. Ook lekker in desserts want kan Soja Cuisine kan opgeklopt worden.
Plantaardig alternatief voor roomkaas, gemaakt van gefermenteerde soja. 100% Veganistisch. Niet gepasteuriseerd, dus echt vers.
Slagroom is ook vetter dan zure room, en staat daarmee ongeveer gelijk aan het vetgehalte van crème fraîche. Bij die 2 zit het verschil in de smaak. Crème fraîche is iets frisser en zuurder dan slagroom, maar je kunt het op dezelfde manier gebruiken.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen. Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche.
Vegan boter is een smakelijk alternatief voor zuivel boter dat geen dierlijke ingrediënten bevat. Het wordt gemaakt van plantaardige oliën en vetten en is vrij van zuivel, lactose en cholesterol. Vegan boter kan worden gebruikt in dezelfde culinaire toepassingen als zuivel boter, zoals smeren op brood, bakken en koken.
Een voordeel van (deels) plantaardige producten is dat zij minder energie oftewel calorieën en minder verzadigd vet leveren dan dierlijke room en roomboter. Zie hieronder de voedingswaarden. Alternatieven met minder energie dragen bij aan een gezond(er) lichaamsgewicht.
We proeven en het is meteen duidelijk. Dit is een GOEDE plantaardige variant. Geen overdreven soyasmaak (natuurlijk altijd wel een beetje) en lekker stevig. De slagroom is niet heel zoet, dus echte zoetekauwen zouden er nog een schepje suiker aan toe kunnen voegen.
Je kunt er altijd kookroom mee vervangen, alleen wordt het resultaat dan vetter en romiger. Je kunt slagroom aanlengen met melk of water en er wat maïzena doorheen roeren om qua smaak en consistentie dichter in de buurt van kookroom te komen. Heb je geen kookroom of slagroom in huis?
Vervang slagroom, zure room en crème fraîche door yoghurt of kwark of een andere roomvervanger, geschikt voor koken of verrijken of opkloppen: zie het kader hieronder.
Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften.