Mijn verf dekt niet goed Bijvoorbeeld je acrylverf dekt niet. Dit heeft ook te maken met de hechting van de verf. Daarnaast is het goed om te onthouden dat je bij veel verfklussen meestal twee of meer lagen moet aanbrengen. Verf dekt geregeld niet in één keer, zelfs als de hechting wel in orde is.
Als je bijvoorbeeld een dekkend groen wil maken, dan kun je ultramarijn met primair geel mengen, maar dat zijn allebei transparante kleuren. In zo'n geval kun je onderzoeken of je ook in de buurt van je groen kunt komen door bijvoorbeeld gele oker toe te voegen aan je mengsel. Zo wordt je verf al een stuk dekkender.
Amsterdam acrylverf is een prima keuze als je veel verf gebruikt of een goede kwaliteit zoekt voor studiedoeleinden. De verf heeft een hoge lichtechtheid, zodat zelfs na tientallen jaren de werkstukken hun kleur behouden. Acrylverf Amsterdam is ook alkalibestendig en daardoor geschikt voor muurschilderingen.
Wanneer er meer bindmiddel gebruikt wordt bevat de acrylverf relatief minder pigmenten en is daardoor goedkoper. Het nadeel hiervan is dat de acrylverf minder dekkend wordt. Echter, dat kan voor bepaalde toepassingen juist weer prettig zijn en daarom kan goedekope acrylverf juist beter zijn in sommige gevallen.
Acrylverf (of polymeerverf) is een verf die ten opzichte van andere verfsoorten snel droogt. Dit betekent onder andere dat het overschilderen van een pas gemaakt schilderij gewoon mogelijk is.
Verwijder eerst de slecht hechtende verflaag om vervolgens het oppervlak te ontvetten om vuil en vet te verwijderen. Vuil en vet zorgen voor onthechting van de verf, een effect dat nog eens versterkt wordt als je voor het reinigen al de ondergrond schuurt. Doe dit daarom altijd pas na het schoonmaken.
De droogtijd van acrylverf hangt af van verschillende factoren, waaronder de luchtvochtigheid, de temperatuur en de dikte van je lagen, maar meestal is de verf na ongeveer 30 tot 60 minuten handdroog. De verf is na 3 tot 4 dagen volledig uitgehard, maar je kunt lagen toevoegen als de verf handdroog is.
Onze beste acrylverven zijn bijvoorbeeld Golden en Golden Open. Ook zeer goede verf is Ara of Amsterdam Expert. De voordeligste acrylverf is bijvoorbeeld Amsterdam acryl of Galeria acrylverf.
Medium om te glaceren (in flinterdunne laagjes schilderen)
Wil je graag glaceren, dan kun je glaceermedium kopen. Glaceermedium maakt de verf vloeiender (dunner), en transparant. Meestal zorgen glaceermediums voor een wat langere droogtijd. Ook glaceermedium is vaak weer verkrijgbaar in mat of glans.
Gebruik de juiste plexiglas verf. Wanneer je plexiglas in een effen kleur wilt schilderen heb je 2 opties als je een mooi resultaat wilt: een watergedragen verf op latexbasis of acryllak. Zorg wel dat je een goede primer gebruikt, geschikt voor kunststof.
De prijs die de Action hanteert voor haar acrylverf is in vergelijking tot andere acrylverf merken zeer voordelig. Dit maakt de Action acrylverf dan ook uitermate geschikt voor beginners en/of kinderen. Ook voor het leren kleuren mengen is het verstandig om voor deze verf te kiezen.
Waarom vernissen? Vernis bied bescherming voor jouw schilderij en zorgt ervoor dat het minder verkleurt door de jaren, het beschermt tegen stof, vuil en vocht en afhankelijk van de gekozen glansgraad zal het ook de kleuren in jouw schilderij ophalen.
De verf verdunnen maakt het gemakkelijker om de verf uit te strijken. Bovendien kan een te dikke laag verf gaan rimpelen. Daarnaast kun je acrylverf verdunnen als de verf wat dikker is geworden door de koud of als de verf wat ouder is.
Acrylverf over alkydverf
Het antwoord op de vraag: “Kan ik watergedragenverf over terpentine verf heen schilderen?” is, ja dit kan. Acrylverf over alkydverf is geen probleem. Zorg er wel voor dat je het te schilderen oppervlakte goed ontvet, reinigt en schuurt voor een goede hechting.
Gebruik je normale acrylverf, dan moet je de acrylverf verdunnen, om ervoor te zorgen dat het makkelijk over het doek loopt tijdens het gieten. Hiervoor gebruik je een pouring medium. Als je een pouring medium gebruikt, hou je de verhouding 1 deel verf, tegenover 2/3 delen medium aan.
Eva Maria: “We schilderen doorgaans met acrylverf, dus zorg ervoor dat je acrylvernis kiest. Ook is het belangrijk om niet direct na de Live Paint de vernis aan te brengen. Laat het doek minstens twee dagen drogen en maak het daarna eerst stofvrij met een stofdoek.”
Wanneer je kleuren heel mooi in elkaar wilt laten overlopen moet je de kleuren mengen op het doek, dit wordt ook wel blenden genoemd. Voor deze techniek is het noodzakelijk dat je verf nog vochtig is, want anders kun je de kleuren niet mooi in elkaar strijken met een waaier penseel.
Ook kun je structuren in je verf aanbrengen door het toevoegen van zand, gemalen koffie, zaagsel en veel meer, door deze rechtstreeks met je verf te mengen of met "structuurpasta" of "gel medium".
Acrylverf is verf op waterbasis, je kunt het dus ook verdunnen met water. Een klein beetje water kan geen kwaad, maar wil je nog dunner werken, dan kun je beter medium gebruiken om je verf te verdunnen.
Daarom mogen tegenwoordig professionele schilders binnen alleen nog acrylverf gebruiken. Een ander voordeel van acrylverf is dat het sneller droogt en minder verkleurt. Acrylverf is een waterverdunbare verf waardoor de verf wat moeilijker aan te brengen is.
Met acrylverf kun je heel fijn op doek (ook vaak canvas genoemd) schilderen. De structuur van doeken zorgt ervoor dat de verf mooi van de kwast loslaat. Schildersdoeken zijn lekker stevig, en toch veren ze net iets mee als je erop schildert.
Als de verf plakkerig blijft en niet volledig wil drogen, is er altijd een reactie die voortkomt uit de ondergrond of de omstandigheden. Eén van die oorzaken kan liggen aan het niet goed ontvetten van het oppervlakte. Dit effect zie je vooral bij het verven of lakken van meubeltjes.
Als de verf niet droogt kan dit komen doordat de temperatuur te laag is of de luchtvochtigheid te hoog. Een te lage temperatuur en een hoge luchtvochtigheid werken vertragend op de droogtijd van verf. Ook kan het te schilderen oppervlak te vochtig zijn geweest waardoor de verf niet droogt.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.