Bloemkool en broccoli etc altijd eerst in water met zout laten staan, dan komen de wormpjes en beestjes eruit.
Snijd eerst de dikke stam eraf en verwijder daarna de blaadjes. Snijd de groente in roosjes. Wist je dat je de steel van de broccoli ook kunt eten? Schil de steel dan tot vlak onder de roosjes en snijd deze in blokjes.
De bloemkool ontdoen van bladeren en de kool in kleinere stukken (bloemkool roosjes) snijden.Zet deze stukken een uurtje in water met wat zout om ze van eventueel ongedierte te ontdoen. Als je hem in de winkel heb gekocht is er trouwens bijna nooit ongedierte te vinden in de kool.
Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen. Hoe weet ik of broccoli niet goed meer is? Voorgesneden broccoli wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen.
De pesticiden die ze gebruiken, moeten afgebroken zijn tegen dat de producten bij de consument belanden en door hem opgegeten worden. De concentratie pesticiden die nog op het fruit en de groenten zit, zal al bijzonder klein zijn. Die verklein je nog eens door het fruit of de groente extra te wassen.”
De oplossing om effectief pesticiden te verwijderen? Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen. Doe 1 eetlepel baking soda in 1,5l water.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
3 manieren om broccoli te bewaren
Opgelet, de broccoliroosjes mogen niet nat worden. Doe een plastic zak met gaatjes over de broccoli en zet alles in de ijskast. Je verse broccoli blijft zo 5 tot 7 dagen vers. Vergeet het water niet elke dag te verversen.
Rauwe broccoli kun je daarnaast invriezen als je het voor een langere tijd wil bewaren. In de vriezer blijft de broccoli tot een jaar goed. Voordat je de rauwe broccoli invriest moet je 'm kort blancheren in water. Dit doe je door de broccoli in stronken te snijden en 2 minuten onder te dompelen in kokend water.
Broccoli is ook een goede bron van kalium, magnesium, en foliumzuur. Rauwe broccoli is gezond en voedzaam, je kunt rauwe broccoli verwerken in een salade of ermee kaasfonduen. Velen vinden rauwe broccoli heerlijk in combinatie met een dipsaus. Chinese kool – is een groentesoort die vaak rauw gegeten wordt.
Waarom bloemkool afdekken? Wanneer je een kleine bloemkool ziet in het hart van de plant, begin je met afdekken.Zo blijft de bloemkool mooi wit, maar gaat deze ook minder snel bloeien. Het kan dus helpen om de kool mooier en groter te laten worden.
Wanneer het meel koel en droog (<15°C) bewaard wordt dan zullen de eitjes normaal gesproken niet uitkomen.Bij een warme/vochtige bewaarplek, kunnen de eitjes zich toch gaan ontwikkelen. Er ontstaan dan meestal draden(spinrag), larven of meelmotten.
Er zijn meerdere manieren om de zaailingen te beschermen, bijvoorbeeld door bewegende mobielen rond de planten te zetten. Of plastic kraaien. Of door de zaailingen tussen allerlei andere groenten te planten waardoor ze minder opvallen.
Wikkel in vochtig keukenpapier
Wikkel losjes wat keukenpapier om de roosjes zodat het een beetje vocht absorbeert. Bewaar de broccoli in de koelkast. De broccoli blijft op deze manier drie dagen vers.
Broccoli is rijk aan vitaminen, vezels en mineralen die je baby een gezonde start bezorgen. Wanneer je broccoli stoomt in plaats van kookt, blijven deze voedingsstoffen het beste behouden.
Is broccoli, die geel begint te worden, veilig om te eten? - Quora. Broccoli die geel wordt, is aan het vergaan. In een arm land en als je geen voedsel wilt verspillen kan je de roosjes in de groengele beginfase van het vergaan nog wel gewoon eten, het bevat dan wel minder voedingsstoffen.
Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Ingevroren vitamines
Dat is top voor het niveau mineralen en vitamines, want deze blijven hierdoor goed intact. In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten. Een voorraad broccoli, erwten en sperziebonen uit de vriezer is dus een prima keuze.
De langere houdbaarheid en betere bescherming zijn net zo belangrijk. Sommige producten kan je veel langer bewaren als ze verpakt zijn. Witloof blijft bijvoorbeeld veel langer vers en mooi wit als ze verpakt is. Een onverpakte broccoli zou zijn roosjes al na één dag verliezen, waarna de consument ze niet meer wil.
Op blikgroenten staat een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, langzaam achteruit gaan. Maar als het blik nog heel is, kun je het jaren na de THT-datum nog zonder risico voor de gezondheid eten.
Broccoli opwarmen gaat het gemakkelijkst in een stoompan, of in een pan met een scheutje olijfolie op laag vuur. Schep de broccoli dan regelmatig om tijdens het verwarmen.
Als het koud is, kan het zijn dat de groente licht paars verkleurt. De afnemer wil de broccoli dan niet meer hebben, maar de kwaliteit is nog perfect, zegt Meindert-Jan. 'De smaak gaat niet achteruit en het blijft een gezond product.
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
Van de meeste groentes zijn de bloemen ook eetbaar. Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed. De bloemen van de courgette zijn een echte delicatesse. Je kan ze in stukjes door de sla doen, met een deeg-beslagje frituren, vullen met een lekker prutje of roerbakken.