Per vierkante meter kan je ongeveer 5 tot 8 paprika planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 3 paprika planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
De plantafstand hangt af van de teeltwijze en de variëteit. Er kunnen niet meer dan 2-4 planten per m2 gezet worden. Paprika's kunnen ook geënt worden (onderstam bv.
Paprika in de tuin of in de serre aanplanten
Zorg er bij de aanplanting voor dat je de planten tot aan de kiemblaadjes in de bodem plaatst en een afstand van 45 cm tussen de verschillende plantjes en van minstens 60 cm tussen de rijen aanhoudt.
De paprika plant houdt van veel zon, dus als het plantje een dag of twee in een grotere pot staat mag deze gewoon in de volle zon staan. Let er wel op dat het met zonnig weer niet te warm wordt. Als de temperatuur te vaak boven de 30 graden komt, krijg je hard, leerachtig blad en stopt de plant met groeien.
Tomaten scheiden namelijk een stofje af dat ervoor zorgt dat wortels minder goed groeien. Combineer je deze twee soorten met elkaar, dan zul je merken dat je worteloogst tegen gaat vallen. Ook bij paprika zaaien kun je rekening houden met slechte buren: zaai je paprika niet naast knolsoorten, bonen of knolvenkel.
Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel. Tomatenplanten scheiden een stof af die wortelgroei remt, waardoor worteltjes die ernaast staan minder goed zullen groeien.
Het toppen van een paprikaplant kan bijdragen aan een betere oogst, maar is zeker niet vereist. Paprika's kweken kan namelijk ook prima zonder de plant te toppen.
Eenmaal tot plat gegroeid hebben de paprika's doorgaans niet zoveel verzorging nodig. Het enige wat ze verlangen is een zonnige en lichte plek met voldoende water en warmte. Je kunt na enkele weken na het uitplanten best wat hooi of stro rondom de plant leggen. De grond droogt hierdoor niet zo snel uit.
Een organische bemesting werkt het beste bij de teelt van paprika. Gebruik hierbij rijpe compost en verteerde stalmest. Wanneer de grond te droog of zout is, blijven de plant en vrucht klein en worden de bladeren zeer donkergroen.
Bemesting Paprika Capsicum annuum - Gele paprika
Gebruik hiervoor een vloeibare meststof welke u met met het gietwater meegeeft. Of een vaste meststof, deze kunt u rond de planten strooien. Plant 2-4 per m2.
Kan paprika tegen regen? Paprika is, in tegenstelling tot tomaten, niet gevoelig voor regen en hoeven niet opgebonden of gediefd te worden.
Hierdoor zou je denken dat het gaat over een eenjarige plant. Echter dit klopt niet. Alle peper -en paprikaplanten zijn meerjarige planten. Echter in ons klimaat worden ze meestal gehouden als een eenjarige plant.
zaai zo vroeg mogelijk, liefst eind januari of begin februari, zo heb je in mei, wanneer de planten naar buiten kunnen al forse planten. kies het zonnigste, warmste en meest beschutte plekje in je tuin voor de paprikaplanten.
De oogst vindt bij een buitenteelt plaats in september en oktober. In de (ongestookte) kas kun je de eerste vruchten in de meeste gevallen vanaf halverwege juli oogsten. Oogst paprika's door ze voorzichtig van de plant te breken en de vrucht omhoog langs de stengel te buigen.
4: Paprika planten: dit zijn goede buren voor de moestuin
lavendel, tijm of bernagie, trekken insecten aan en zorgen voor een goede bestuiving van de paprika's. In de kas zijn paprika's goede maatjes naast warmteminnende komkommers en aubergines.
Maar welke groenten hebben dan wel extra voedingsstoffen nodig? Dat zijn onder andere: bonen, druiven, kool- en bladgewassen, tomaten, courgette, aardbeien, pompoen, komkommer, prei en paprika kunnen wel wat extra's gebruiken. Één van de belangrijkste voedingsstoffen die je kunt aanvullen is kalk.
Snoei de planten liever niet, verwijder alleen lelijke/dode bladeren/takjes. Geef minimaal water en zet ze in een raamkozijn bij maximaal 10 tot 12 graden. Na de winter snoei je de planten in maart terug, geef ze voeding en meer water, en zet ze warmer tot ze in mei weer naar buiten kunnen.
Zet de potjes in een mini kasje, warm en zonnig.
Het beste kan je paprika's zaaien en opkweken in een mini kasje. De zaden ontkiemen niet onder de 20°C maar ook de groei van de jonge plantjes staat dan stil. Ook bij minder zonlicht groeien ze langzamer of zelfs helemaal niet.
In december en januari worden de paprikaplanten geplant. In een aantal maanden tijd groeien hier stengels met paprika's aan. Begin maart tot en met eind november kunnen paprika's worden geoogst.
Paprika's of zoete pepers zijn eenjarige planten die een hoogte bereiken van 50 tot 80 cm. De vruchten zijn felgroen, geel, rood of oranje, afhankelijk van de soort.
Zet afrikaantjes dus bij je tomaten om dit ongedierte uit de buurt te houden. Verder werken afrikaantjes goed tegen aaltjes (kleine wormpjes die de wortels van planten aanvreten). Supernuttig dus, die stinkertjes! Afrikaantjes kweken:Tagetes patula zaaien in de volle grond kan van april tot eind juni.
Zet je plant vooral in de buurt van wortels, peterselie en/of koolplanten. De eerste twee beschermt hij tegen aaltjes in de mix.
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar. Komkommers, tomaten en radijsjes zijn makkelijk te verbouwen voor beginners, maar plaats ook deze soorten liever niet naast elkaar.