Het is mogelijk dat twee verschillende slangen de zelfde prooi willen pakken, of dat ze elkaar grijpen en opeten. Dieren die u buiten vind moet u nooit geven, deze kunnen verschillende bacteri n en parasieten mee brengen. De muizen zijn volledig, en u hoeft dus geen vitamine en dergelijken toe te voegen.
Voer in het begin eens in de drie tot vijf dagen. Naarmate de slang groeit, gaat u over op steeds iets grotere muizen en verlaagt u de voerfrequentie. Een volwassen rattenslang geeft u eens per één tot twee weken volwassen muizen. Vlak voor het vervellen eet de slang soms niet.
Een slang kan (als ie dus niet ziek is) een half jaar zonder eten.
Alle slangen zijn carnivoor. Het voedsel van rode rattenslangen bestaat uit knaagdieren en kleine vogels. De prooi wordt gegrepen met de bek en gedood door verwurging. In gevangenschap kunnen rode rattenslangen hun gehele leven op een dieet van muizen en ratten leven.
Als ze ouder zijn vervellen de slangen tussen de 6 à 7 keer per jaar. Een rattenslang die vervelt wil het liefst met rust gelaten worden, het is dan ook verstandig om geen voer te geven, want de eetlust is op dat moment minder groot.
Hoeveel kost een koren- of rattenslang? Een jong dier van de soort Pantherophis guttatus vind je al voor 15 euro, volwassen dieren kosten gemiddeld tussen 40 en 60€. De prijzen voor andere soorten kunnen oplopen tot ruim boven de 100 euro, afhankelijk van de leeftijd en kweekvorm.
De meeste slangen kunnen aardig tam worden, maar natuurlijk moet je altijd op blijven passen. In de ochtend zijn ze het meest rustig en kun je ze het beste hanteren. Veiligheid staat voorop: zorg er dus voor dat je slang niet in de buurt van scherpe voorwerpen en elektriciteitdraden staat.
Voor slangen zijn de winters in Nederland te koud om actief te kunnen zijn. Daarom gaan ze vanaf oktober tot het voorjaar in winterslaap, ergens onder de grond. In Nederland leven drie soorten slangen: adder, gladde slang en ringslang. Wanneer ze ontwaken uit de winterslaap wordt sterk door de temperatuur bepaald.
Gemiddeld voer je de slang 1 tot 1,5 keer de dikte van het dier. Voor de meeste slangen zijn dit dus prooidieren zoals muizen (kleine slangen), ratten (iets grotere slangen) of konijnen (nog grotere slangen). Het is belangrijk om de slang niet teveel te voeren.
Slangen willen niet eten als ze luchtweginfecties of longontsteking hebben. Als uw slang niest, oog- of neusdrainage heeft of door zijn mond ademt, kan hij een vorm van luchtwegaandoening hebben en zal hij niet eten. Bel uw dierenarts als u dit vermoedt.
Met behulp van spiersamentrekkingen kan de slang vervolgens uit zijn huid kruipen en zijn oude jasje binnenstebuiten uitdoen. Het klinkt als een hele opgave, maar in de meeste gevallen duurt het vervellen slechts een paar minuten (gemiddeld tussen de 3 en 10 minuten).
Als je een slang dicht achter de kop pakt, kan hij je niet bijten. Ligt de slang opgerold in zijn verblijf, dan kun je hem gemakkelijk benaderen. Een slang ligt in dreighouding wanneer hij zijn nek in een S-vorm houdt en zijn kop naar voren steekt.
Slangen kunnen een prooi naar binnen werken die een stuk groter is dan zijzelf. Dit komt omdat de kaken van een slang niet vastzitten zoals bij ons mensen. Ze kunnen hun bek zo ver open doen wat nodig is om hun prooi op te eten. Nu zit de muis in zijn geheel in het slangenlichaam.
Het voedsel komt via de slokdarm in de maag en begint daarna een lange reis door de darmen. Slangen verkleinen de prooi niet door te kauwen maar slikken deze in één keer door. Slangen eten meestal behaarde, gevederde of geschubde prooien, en de spijsvertering is goed ontwikkeld om de prooi volledig te verteren.
Ze hebben geen andere optie dan hun prooi in één keer door te slikken. De grootste dieren die een slang opeet zijn normaal gesproken herten en vee, maar er zijn gevallen bekend van slangen die krokodillen en hyena's naar binnen werkten. In 2018 was er in Florida een python van 14 kilo die een hert opat van 16 kilo.
Zintuigen Slangen hebben wel ogen, maar zien meestal slecht. Ze horen geen geluiden, omdat ze geen oren hebben, maar ze voelen wél de trillingen aan de grond. Met hun gespleten tong kunnen slangen wel zeer goed ruiken en proeven. Daarom steekt een slang de tong steeds opnieuw uit de bek.
Slangen hebben net als veel andere dieren een spijsverteringsstelsel met onder andere een maag, lever en darmen. Bij slangen komt de ontlasting uit de darm en de urine uit de nieren samen in een ruimte. Die ruimte wordt de cloaca genoemd. Slangen poepen en plassen tegelijk.
Net als alle andere reptielen is het voor slangen niet mogelijk om nieuwe dingen te leren. Dat komt omdat de cerebrale cortex zeer klein is bij reptielen, dit in tegenstelling tot vogels en zoogdieren. Dit deel van de hersenen controleert het leren en de gedachten.
Van de drie soorten moet je alleen oppassen voor de adder: die is giftig en kan ook vervelend bijten. De ringslang en gladde slang zijn niet giftig en de ringslang bijt zelfs niet.
Om te zorgen dat uw koningspython 'tam' wordt en blijft, zult u de slang regelmatig moeten hanteren.
"Zeker als het exemplaar fellere kleuren heeft. De korenslang is ongevaarlijk, maar toch is het beter om het dier niet zomaar te benaderen. Het dier kan nogal venijnig bijten als het zich in het nauw gedreven voelt.
De rode rattenslang is een wurgslang en een echte spierbundel. Hij is dus niet giftig, maar doodt zijn prooi met zijn sterke lichaam. Als hij zijn prooi heeft gevangen met zijn scherpe tanden, wikkelt hij zijn lijf om de prooi en knijpt hij zo hard dat de prooi stikt.
Een rattenslang kan tussen de 110 en 150 cm lang worden en heeft dus de ruimte nodig, voor een volwassen slang heb je dan al snel een terrarium van 80x40x40cm nodig. Een koppeltje kun je houden in een terrarium van 100x40x40cm en een drietal slangen hebben minimaal een terrarium van 100x55x55cm nodig.
Van oorsprong komt de rattenslang voor in het zuidwesten van de VS en in het noorden van Mexico. Hij is 's avonds en 's nachts actief en jaagt op knaagdieren en vogels.