Na een algemene aankondiging kunnen partijen zich op de aanbesteding inschrijven. Vervolgens vindt een selectie plaats, waarbij de opdrachtgever ten minste 5 potentiële opdrachtnemers selecteert. Deze kanshebbers krijgen een bestek en leveren een offerte, waarna de opdracht tot slot iemand zal worden 'gegund'.
Bij een aanbesteding maakt een overheidsorganisatie bekend dat zij een opdracht wil laten uitvoeren. De opdrachtgever vraagt bedrijven een offerte uit te brengen. - U kunt online zoeken naar (voor)aankondigingen van opdrachten. Op TenderNed.nl vindt u (voor)aankondigingen van overheidsopdrachten.
Een openbare procedure duurt normaal minimaal 45 kalenderdagen.Een niet-openbare procedure duurt minimaal 70 kalenderdagen. Bij een niet-openbare procedure bedraagt de aanmeldtermijn, tussen aankondiging van de opdracht en ontvangst van een verzoek tot deelneming, minimaal 30 kalenderdagen.
Wat zijn de drempelbedragen voor onderhandse aanbestedingen? De exacte drempelbedragen kunt u vinden in dit document, maar kort samengevat: het drempelbedrag voor werken is €5.350.000.Het drempelbedrag voor leveringen en diensten is €214.000.
Wat is het verschil tussen een tender en een aanbesteding? Een aanbesteding is een opdracht van een overheidsinstelling. Deze instelling volgt de voorgeschreven wettelijke procedures. De term tender wordt meer bij opdrachten gebruikt van commerciële organisaties.
Bij een openbare aanbesteding geldt een minimale inschrijftermijn van 40 dagen, mits er rechtstreekse, volledige en kosteloze toegang is tot alle stukken en elektronisch kan worden ingeschreven; of minimaal 29 dagen als er tussen 52 dagen en 12 maanden vóór de aankondiging een vooraankondiging is gedaan.
Een Europese aanbesteding is een aanbesteding volgens bepaalde Europese richtlijnen. Een aantal richtlijnen van de Europese Unie verplicht Europese overheden om overheidsopdrachten die een bepaald bedrag te boven gaan uit te schrijven via de procedure van een Europese aanbesteding.
De aanbestedingsplicht geldt in principe alleen voor opdrachten van zogenaamde aanbestedende diensten, dus niet voor private partijen. De Aanbestedingswet 2012 stelt het gebruik van de publicatiemodule van TenderNed voor het doen van o.a. (voor) aankondigingen verplicht.
Het doel van het aanbestedingsbeleid is tweeledig: de concurrentie tussen de bedrijven (aanbieders) stimuleren én alle geïnteresseerde partijen een gelijke kans geven de opdracht te verkrijgen.
Een niet aanbestedingsplichtige opdracht is een opdracht die uitgezonderd is van Europees aanbesteden. Dit soort opdrachten zijn benoemd in de Aanbestedingswet 2012.
Deze overheden moeten inkopen via een aanbesteding : Rijksoverheid (ministeries), gemeenten, provincies en waterschappen. publiekrechtelijke instellingen (zoals universiteiten en scholen) bedrijven uit speciale sectoren, bijvoorbeeld drinkwaterbedrijven, energiebedrijven, de NS en Schiphol.
Een aanbesteding is de procedure waarbij een opdrachtgever bekendmaakt dat hij een opdracht wil laten uitvoeren en bedrijven vraagt om een offerte in te dienen. In die offertes staat onder andere welke prijs het bedrijf voor de uitvoering van de opdracht vraagt.
Waar inkoop zich direct richt op het laten uitvoeren of bestellen, gaat aanbesteden meer over het traject wat daaraan vooraf gaat. Dit is de zogenaamde 'sourcingsfase' waarin de opdracht wordt gespecificeerd, opdrachtgevers worden geselecteerd en contracten worden opgesteld.
Bij een openbare aanbesteding gaat het meestal om vrij grote opdrachten. Gaat het om een kleinere opdracht, dan wordt er vaak maar een beperkt aantal leveranciers of aannemers uitgenodigd om een offerte in te dienen. Dit wordt 'onderhands aanbesteden' genoemd.
Bij een openbare procedure mogen alle gegadigden een inschrijving indienen. Bij een niet-openbare procedure wordt er aan de hand van geschiktheidseisen en selectiecriteria eerst een voorselectie gemaakt van meestal 5 partijen die een inschrijving mogen indienen.
Velen horen er wel eens iets over, maar hebben er zelf (nog) nooit mee gewerkt. Hier komt 'ie: Een onderhandse aanbesteding is een aanbesteding waarbij de aanbestedende dienst zelf bepaalt hoeveel en welke inschrijvers een offerte kunnen indienen.
Antwoord: Bij enkelvoudig onderhands aanbesteden wordt de opdracht gegund aan één partij die op basis van objectieve criteria geselecteerd is om een offerte in te dienen.
Soms kiezen organisaties die geen aanbestedende dienst of speciale-sectorbedrijf zijn er vrijwillig voor om een opdracht door middel van een aanbestedingsprocedure in de markt te zetten. Dit fenomeen staat bekend als een 'private aanbesteding'.
Alle aanbestedingsplichtige organisaties zijn verplicht hun Europese aanbestedingen via het aankondigingenplatform van TenderNed te publiceren.
Er zijn in totaal ruim 11.800 aanbestedingen gestart in 2022, een stijging van 11,3% t.o.v. 2021. De openbare procedure wordt veruit het meest gebruikt (67%), gevolgd door de niet-openbare procedure.