De gemiddelde prijs voor een betonvloer ligt tussen de € 50,- en € 150,- per vierkante meter. Daarbij geldt dat de kosten van een betonvloer per woning, bedrijfspand of garage verschillen. Daarnaast vallen de kosten bij een groter oppervlak meestal lager uit dan bij een kleinere ruimte.
Indicatie woonbeton kosten
Een oppervlak van 51 m2 tot en met 100 m2 brengt een prijskaartje met zich mee van 97 euro per m2. Een oppervlak van 101 tot en met 150 m2 kost 81 euro per m2. Een woonbetonvloer op een oppervlakte van 151 tot en met 200 m2 kost slechts 73 euro per m2.
Prijs. De gemiddelde prijs van een gepolierde betonvloer ligt tussen 75 en 150 euro per vierkante meter (exclusief btw, inclusief plaatsing) naargelang oppervlakte, geometrie en complexiteit.
Voor 1 kuub is zelf beton maken weliswaar goedkoper maar dan moet je wel zelf slepen met alle zakken zand en cement, mixen en vergeet niet het slepen met een zware betonmolen. Voor een paar tientjes meer krijg je het beton dus kant-en-klaar op uw locatie gestort.
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is. In een constructieve betonvloer op zand leggen wij een dubbele bewapening.
Maak er betontegels van
Geen probleem. Geef de indruk dat je gepolierde betonnen vloer uit tegels gemaakt is door er optische voegen in te maken. Het is erg mooi en bovendien een stuk goedkoper dan gewone tegels. De prijs per vierkante meter ligt beduidend lager.
Gepolierde betonvloeren
Een gepolierde betonvloer is een massief gegoten betonplaat met een minimale dikte van 7 centimeter. Na het storten van het beton wordt een toplaag aangemaakt die glad en egaal gemaakt wordt met een vlindermachine.
Het is ook belangrijk tijdig te stoppen met polieren om te vermijden dat de oprit te glad wordt. Conclusie: De gladheid van een gepolierde beton oprit valt heel goed mee en is vergelijkbaar met tegels, natuursteen en hout. Onder normale omstandigheden is de kans op uitglijden dan ook redelijk klein.
Een verschil tussen een gietvloer en woonbeton is de flexibiliteit. Een PU gietvloer is gemaakt van flexibel kunsthars en daardoor meer elastisch. Woonbeton bestaat voor het grootste deel uit cementgebonden materiaal en is daardoor minder elastisch. Het is natuurlijk materiaal dat hard is te noemen.
Kosten betonvloer met verwarming. De kosten van een gegoten betonvloer inclusief vloerverwarming liggen tussen de 120 en de 200 euro per vierkante meter inclusief materialen en plaatsing.
Voor schuur of garage
Houd daarom een minimale dikte beton aan van 18 tot 20 cm voor uw schuur of een garagevloer storten. Daarbij is het verstandig om hiervoor een dubbele bewapening toe te passen. De dikte van een wapeningsnet bij een betonvloer groeit mee met de draagkracht van een vloer.
Het type gietvloer is één van grootste kostenbepalers. Dit heeft te maken met de kostprijs van de grondstoffen en de arbeidsintensiviteit van de plaatsing. Sommige gietvloeren worden in 3 lagen geplaatst, anderen vergen 6 lagen.
Indien je geen wapening in de fundering aanbrengt dan moet deze rond de 30 cm dik zijn. Door wapening toe te voegen kan je de dikte beperken tot zo'n 10 a 15 cm. Het maken van beton voor de fundering is eigenlijk heel simpel.
Het grootste nadeel van betonvloeren is dat er grote en kleine scheuren kunnen ontstaan doordat het een glad oppervlak betreft. Vochtigheid en temperatuurschommelingen zijn de belangrijkste redenen waarom dit gebeurd. Daarom moet er een goede wapening en dikte hebben zijn.
Schep de tuinaarde weg tot op een diepte van 15 cm over het gehele oppervlak. Om vorstschade onder de vloer te voorkomen is het raadzaam om de fundering te voorzien van een vorstrand. Deze dient 60 cm diep te zijn. Vul de uitgegraven plek met een 10 cm dikke laag metselzand of ophoogzand.
Een betonvloer op zand isoleren doe je met isolatieplaten. Daarbij kun je kiezen uit EPS (piepschuim), XPS of PIR. Deze drie soorten isolatieplaten zijn oplopend in prijs én kwaliteit. EPS is het goedkoopst, maar ook het dikst.
Droogtijd van een gepolierde betonvloer
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard.
Gepolierde beton is hetzelfde als gevlinderde beton en monolithisch afgewerkte betonvloeren. Het polieren of vlinderen zorgt ervoor dat alle grove deeltjes van de betonmix naar beneden worden geduwd. Hierdoor ontstaat een gladde, dichte massa. Door het polieren of vlinderen verdichten we de toplaag.
Gebruik een natuurlijke zeep voor je betonvloer: je gepolierde beton reinigen kan met water en een PH-neutrale (natuurlijke) zeep. Synthetische alkalische schoonmaakmiddelen zijn uit den boze, want deze kunnen kleurschakeringen in de vloer veroorzaken.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Dekzand / betonzand om de ondergrond vlak te maken zodat het beton hierop gestort kan worden. Zorg ervoor dat de zandlaag verdicht / aangetrild wordt voor het beste resultaat. Op het vlakke zandbed wordt folie gelegd zodat er geen vocht uit de beton kan ontsnappen. Dan wordt de bewapening aangebracht.
Vanaf welke dikte is beton waterdicht? Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte. Zonder hydrofuge vanaf 30 cm.