Een A1 codering betekent dat er een betalingsregeling met de kredietverstrekker is getroffen, nadat er een betalingsachterstand is ontstaan. Een code A betekent dat er sprake is of is geweest van een achterstand in de betalingen van uw krediet.
Ook een codering op een roodstand op jouw betaalrekening wordt zwaarder aangemerkt. Een A4 codering is de zwaarste codering. Er is geen bank in Nederland die een klant accepteert met een A4 codering. Zelfs met een acceptabele plausibele verklaring is dit onmogelijk.
In principe blijven zowel positieve als negatieve registraties vijf jaar lang, nadat het krediet volledig is ingelost, geregistreerd. Heeft u een code A waarna een code H is gemeld, dan blijft de codering vijf jaar lang na de datum van de code H zichtbaar.
De A in een A2 codering staat voor Achterstandsmelding. Een als Achterstandsmelding wordt in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van het BKR geregistreerd als sprake is van een achterstand in de betalingen van het krediet.
BKR-codering A: Code A staat voor achterstand. Je loopt dus achter met het afbetalen van je krediet. Vaak is er sprake van 3 maanden achterstand of meer. BKR-codering A1: Er is sprake van een A-codering, maar je hebt een betalingsregeling afgesproken met de kredietverstrekker om de achterstand in te lopen.
Officieel gezien is een lening afsluiten zonder BKR onmogelijk: u kunt geen geld lenen zonder dat de kredietverstrekker een BKR-toetsing uitvoert. Alle Nederlandse kredietverstrekkers zijn namelijk bij wet verplicht om naar uw kredietgegevens te kijken.
Als je je registratie wilt laten aanpassen, neem dan contact op met je kredietaanbieder. De kredietaanbieder kan die aanpassen als er iets niet klopt. De kredietaanbieder heeft jouw financiële en persoonlijke gegevens en kan jouw registratie goed beoordelen. BKR heeft deze gegevens niet.
De codering blijft 5 jaar staan nadat de laatste betaling op de lening is gedaan. Op het BKR moet dan een werkelijke einddatum worden vermeld door de bank. De 5 jaars periode gaat in op de werkelijke einddatum.
Bij aan A3-codering of een A4-codering is het verkrijgen van een hypotheek niet mogelijk. De enige mogelijkheid die je dan hebt is het aanvechten van de codering.
De A-codering krijg je bij een betalingsachterstand van ongeveer drie maanden. Door deze code kan het lastiger worden om een hypotheek af te sluiten en een huis te kopen.
Het verwijderen van een BKR-registratie is in principe gratis. Dat is eigenlijk wel zo met iedere vorm van dienstverlening. Zo kunt u ook zelfstandig uw auto repareren of een letselschadezaak behandelen.
De BKR-registratie is met het dichten van de betalingsachterstand dan ook nog niet afgekocht. Sterker nog: voor toekomstige kredietverstrekkers blijft zelfs nadat u de volledige lening heeft terugbetaald, nog zichtbaar dat u een achterstand had opgelopen.
U komt erachter of u een positieve of een negatieve BKR registratie heeft door uw BKR-overzicht op te vragen. U kunt uw BKR overzicht online opvragen via de website www.bkr.nl. Hierbij kunt u inloggen met uw bankpas via iDIN.
Sta je geregistreerd bij het BKR, dan hoeft dit niet te betekenen dat je geen hypotheek kunt afsluiten. Bij een positieve BKR-registratie gaat een lening wel mee in de toetsing voor de maximale hypotheek; het kan zijn dat je door de geregistreerde lening minder hypotheek kunt krijgen.
Een registratie bij het BKR kan leiden tot zeer beperkte of zelfs geen mogelijkheden om een lening af te sluiten, een huis te huren of te kopen. Een BKR-registratie is dus zeker niet aan te raden als je woning wilt kopen om te verhuren.
Indien een verjaarde vordering bij het BKR is aangemeld, dient de kredietverstrekker de registratie af te melden. De dag waarop de vordering is verjaard geldt daarbij als afmelddatum. Dit moet zelfs indien u de verjaarde vordering hebt voldaan.
Hierbij kijkt hij in eerste instantie naar jouw bruto-inkomen. Daarnaast controleert de hypotheekverstrekker je betalingsverleden; hoe sta je geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR)? Ook het taxatierapport en je persoonlijke omstandigheden worden meegenomen in de hypotheekaanvraag.
RO: restant obligo
Leningen die niet vallen onder de positieve registraties, worden met een RO-code voorzien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan structureel en ongeoorloofd rood staan op je bankrekening.
Een A4 codering betekent dat de kredietverstrekker u na uw achterstand niet meer heeft kunnen bereiken. Een code A betekent dat er sprake is of is geweest van een achterstand in de betalingen van uw krediet.
Waarom blijft BKR-registratie zolang staan? De BKR-registratie blijft dus vijf jaar nadat je een lening hebt afbetaald staan. De reden dat de BKR-registratie zolang zichtbaar blijft, is om jou te beschermen tegen verdere financiële problemen. Voor banken en kredietverstrekkers is het tegelijkertijd een goede toetsing.
Pas wanneer de achterstand is ingelopen of de vordering is voldaan bij ING, gaat het bewaartermijn van het BKR in, welke vijf jaar betreft. Na deze vijf jaar, zal de negatieve BKR-registratie van ING dan ook automatisch worden verwijderd.
Kan ik geld lenen met een BKR-registratie? Veel mensen stellen de vraag of ze een lening kunnen afsluiten als ze een BKR-registratie hebben. Het korte antwoord daarop is: ja, u kunt prima een lening afsluiten als u bekend bent bij BKR. Het mag alleen geen negatieve BKR-registratie zijn.
Heb je een betalingsachterstand die geregistreerd staat bij het Bureau Krediet Registratie (BKR)? Dit wordt ook wel een negatieve BKR-registratie genoemd. Dan is het niet mogelijk om een nieuw private leasecontract af te sluiten. Dit komt omdat je volgens de zorgplicht de financiële lasten moet kunnen dragen.
Sinds 1 mei 2017 word je geregistreerd bij het BKR als je een mobiele telefoon abonnement afsluit boven de € 250,-. De registratie geldt alleen voor de afbetaling van je toestel, niet voor maandelijkse kosten zoals bellen en internetten.