De T;wand qua hoogte wordt beperkt, omdat de windbelasting van twee kanten kan komen. De T;wand mag dus slechts tot 1,2 m worden toegepast, omdat aan de zwakke kant het metselwerk kan gaan scheuren.
halfsteensmuur. Een halfsteensmuur is een muur die de dikte heeft van de kop, de breedte van een steen, d.w.z. ca. 110 mm, ongeveer de halve lengte van de steen. Iets anders is halfsteensverband: een muur waarbij de bakstenen steeds een halve steen verspringen.
Bij een halfsteens muur worden de bakstenen in de lengterichting op elkaar geplaatst. De muur is dan een halve baksteen dik. Bij een steensverband is de muur een hele baksteen dik. Voor een goed verband plaats je om en om een laag stenen dwars en twee stenen in de lengte.
Meestal wordt bij metselwerk gebruik gemaakt van bakstenen in het Waalformaat. Dat is de welbekende baksteen van 21 x 10 x 5 centimeter. Het meeste metselwerk is halfsteens waarbij de stenen in de lengterichting op elkaar worden gemetseld en het eindresultaat een muur is van 10 cm dikte.
De toepassing van een geveldrager is kostenverhogend en vaak esthetisch minder gewenst. De vraag is dan ook of dit ook altijd noodzakelijk is. Als men afziet van een berekening dient, volgens CUR aanbeveling 71, de hoogte van het metselwerk tot de eerste horizontale dilataties beperkt te blijven tot 11 meter.
Metselaars werken namelijk allemaal met een eigen uurprijs. Vaak ligt deze tussen de €30 en €45 euro per uur. Daarnaast hangt de prijs af van hoeveel mankracht het project nodig heeft.
Waalformaat bakstenen zijn verkrijgbaar in het formaat 210 x 100 x 50 mm. Ook dikformaat wordt vaak gebruikt. Deze is 15 mm dikker dan waalformaat. Vechtformaat is juist 10 mm dunner dan waalformaat.
De spouw moet zo groot mogelijk zijn, minimaal 5 of nog beter 10 cm. Hoe hoger de kamer, hoe dikker de regels moeten zijn. Balkjes van 5 x 6 cm zijn meestal vol doende.
Wanneer u uw halfsteens muur aan de buitenkant wilt isoleren, wordt er isolatiemateriaal tegen de buitenmuren van de woning geplaatst. Dit materiaal wordt met een speciale lijm aangebracht. Qua afwerking kunt u vervolgens kiezen tussen sierpleister en gevelbekleding.
De minimale dikte van de muur
De binnenmuur kan 19 centimeter of meer breed zijn, de spouw minimaal 8 centimeter en de buitenmuur is vaak 10 centimeter breed. In realiteit zijn deze afmetingen dus meestal groter.
Een spouwmuur bestaat meestal uit twee halfsteensmuren. De halfsteensmuur aan de buitenkant noemen we het buitenblad en de halfsteensmuur aan de binnenkant het binnenblad. Tussen het buiten- en binnenblad zit een ruimte van ongeveer 6 centimeter. Deze ruimte noemen we de spouw.
Een steensmuur is een muur die de dikte heeft van de lengte van de steen (de strek, ca. 210 mm). De steensmuur kwam vroeger vaak voor als dragende buitenmuur (dus zonder spouw) en als muur tussen woningen.
Er is geen maat voor een minimale dikte van een spouwmuur. Bij nieuwbouw moet er minstens 2 cm vrije ruimte zitten tussen het isolatiemateriaal tegen het binnenblad en het buitenblad.
Klampmuren worden hoofdzakelijk gebruikt als scheidingswand of als voorzetmuur uit architectonische overwegingen of om de muur als geheel dikker te maken, bijvoorbeeld om een wat betere isolatie te hebben.
Wat is de lagenmaat? De lagenmaat is de maatvoering in verticale richting van metselwerk. De lagenmaat is de gemiddelde dikte van de baksteen plus de gemiddelde lintvoegdikte.
De voegbreedte varieert tussen de ca. 9 mm en 15 mm. Tijdens het traditioneel opmetselen krabt de metselaar de voegen tot de juiste diepte uit (12–15 mm). Na droging van het metselwerk werkt de voeger vervolgens de voegen verder af.
Krab vers metselwerk uit om het achteraf beter te kunnen voegen. Respecteer de diepte van de voeg - best 1,5 keer de dikte en minimaal 1 cm - en vermijd ook diepteverschillen in de voeg.
Dikformaat baksteen – 215 x 101 x 65 mm. Rijnformaat baksteen – 180 x 87 x 41 mm. Vechtformaat baksteen – 210 x 100 x 40 mm. Ysselformaat baksteen – 160 x 78 x 41 mm.
Er bestaan tal van verschillende steenformaten. Het merendeel van de formaten is vaak gerelateerd aan de streek waar de klei werd gewonnen en de stenen werden gebakken. Denk aan het alom bekende Waalformaat, IJsselformaat, Vechtformaat en Rijnformaat.
Het voordeel van een holle baksteen is het geringe gewicht en de wat grotere afmetingen. Hierdoor gaat het metselen van een muurtje lekker snel. Door de holle ruimte in de steen heeft deze baksteen ook een hogere isolatiewaarde.
De prijzen van het metselen van muren worden meestal per m2 berekend. Zo rekenen de meeste metselaars vaak per 1000 stenen een gemiddelde prijs van 300 euro exclusief het aanbrengen van de voegen inclusief het cement.
Gemiddeld worden er door een metselaar zo'n 800 tot 900 stenen per dag opgepakt en weggelegd. Het aantal bukbewegingen kan oplopen tot 1600 tot 1800. Bij het werken met blokken zijn de aantallen lager door de grotere omvang en het gewicht van de blokken: 350 tot 450 maal bukken per dag.
Inhuren van een metselaar
Een metselaar metselt gemiddeld tussen de 500 en de 1000 stenen per dag dus uw muur zal er sneller staan dan u denkt.