U vraagt zich af hoe nu te handelen. U dient te allen tijde gevolg te geven aan een opgelegd (tijdelijk) rijverbod. Naast de mogelijkheid om het rijbewijs op te sturen (aangetekend), kunt u er ook voor kiezen om naar de deelstaat af te reizen waar u de overtreding heeft begaan (zie brief).
Je krijgt naast een boete voor te hard rijden ook een maand rijontzegging. Op het moment dat je tot 70 km/h te hard rijdt en wordt geflitst in Duitsland, kan je een rijontzegging van twee maanden krijgen. Rijd je meer dan 70 km/h te hard, dan krijg je naast een snelheidsboete ook een rijverbod van 3 maanden.
Naast een geldboete kan een rijverbod opgelegd worden, variërend van één tot drie maanden. Dit rijverbod geldt niet in Nederland, maar alleen in Duitsland. Je hebt vier maanden de tijd om het rijverbod te laten aantekenen op je rijbewijs.
Tijdens een rijverbod mag u helemaal geen voertuigen besturen. Zelfs geen fiets. Het rijverbod wordt door de politie opgelegd en duurt maximaal 24 uur. Let wel: is uw rijbewijs ingevorderd, dan mag u ook na afloop van het rijverbod niet rijden.
Wanneer de betaling uitblijft, bijvoorbeeld omdat je betwist de beboete overtreding te hebben begaan, dan wordt de Verwarnung omgezet naar een Bußgeldbescheid, met als gevolg een hoger boetebedrag. Als de boete hoger is dan 35 euro, ontvang je uiteindelijk een Bußgeldbescheid.
Boete betalen. Voor eenvoudige overtredingen wordt een Verwarnung (bekeuring) opgelegd. De boete voor een eenvoudige overtreding is maximaal € 55. De boete moet ter plekke of binnen een week worden betaald.
Net als in Nederland zijn er op de Duitse Autobahn genoeg flitspalen te vinden. Het is dan ook aan te bevelen om je altijd aan de maximale snelheid te houden. Word je nou toch geflitst? Dan kun je de boete binnen drie weken thuis verwachten.
De politie heeft nog altijd geen zicht op wie veroordeeld is tot een rijverbod. Anderhalf jaar geleden werd nochtans al een databank gelanceerd die rijbewijzen en veroordelingen aan elkaar koppelt, zodat zware verkeersovertreders ook écht uit het verkeer kunnen worden gehaald.
Een rijverbod kan een paar dagen duren, maar ook een paar weken en soms zelfs maanden. Daarnaast krijg je altijd een strafblad als je bent aangehouden met alcohol achter het stuur. Vanaf een bepaald promillage neemt de politie je rijbewijs in en stuurt dit op naar het CBR.
Ook kan door de politie een rijverbod opgelegd worden. De rechter kan het rijbewijs laten inhouden voor max.5 jaar (10 jaar bij herhaling).
In Duitsland gelden, net als in veel andere landen, rijverboden. Deze rijverboden zijn van toepassing op vrachtauto's en trekker-/opleggercombinaties met een toegestane maximum massa van meer dan 7,5 ton* en voor vrachtauto's met aanhangwagen, ongeacht het gewicht.
Invordering rijbewijs en rijontzegging buitenland
Een buitenlandse politieagent mag uw rijbewijs in beslag nemen en u een rijontzegging opleggen. De rijontzegging geldt alleen in dat land. De rijontzegging geldt niet in Nederland. Als het rijbewijs in beslag is genomen, mag u niet rijden in Nederland.
In Duitsland bestaat er geen landelijke mogelijkheid om na te gaan of er nog een verkeersboete openstaat. Wel kan er per deelstaat via het Zentrale Bussgeldstelle middels opgave van het kenteken achterhaald worden of er nog verkeersboetes openstaan.
U vraagt of punten die u krijgt op uw rijbewijs in Duitsland in verband met een verkeersovertreding vervallen. Verkeersovertredingen van 1 punt worden na twee jaar en zes maanden uit het register verwijderd. Verkeersovertredingen van 2 punten en misdrijven van 2 punten worden na vijf jaar uit het register verwijderd.
Tot en met 40 km/h krijg je alleen een bekeuring van 120 euro en 3 strafpunten in Flensburg. Vanaf 41 km/h te hard krijg je niet alleen een bekeuring van 160 euro en 3 strafpunten, maar ook een rijverbod in Duitsland van 1 maand.
Een 'tijdelijke intrekking' van het rijbewijs van twaalf uur tot twee weken moet verhinderen dat een persoon zich weer in het verkeer begeeft wanneer die onder invloed is. Zo'n tijdelijk rijverbod krijg je wanneer je betrapt wordt op rijden onder invloed van alcohol of verdovende middelen.
Van zodra je de kennisgeving hebt ontvangen, moet je je rijbewijs binnen de 4 werkdagen inleveren bij de griffie van de rechtbank die het rijverbod heeft uitgesproken. Een werkdag is elke kalenderdag, met uitzondering van zaterdagen, zondagen en wettelijke feestdagen.
Wat is het verschil tussen een rijontzegging en een rijverbod? Bij een rijontzegging mag u niet meer in het betreffende voertuig rijden en bij een rijverbod mag u helemaal niet meer rijden, dus ook niet op een fiets of motor.
Nadat het rijverbod voorbij is, kunt u uw echt rijbewijs terug afhalen op de griffie van de Politierechtbank.
Dat kan dus ook na een snelheidsovertreding of een vluchtmisdrijf. In de meeste gevallen mag de rechter zelf beslissen hoe lang dat rijverbod duurt, binnen bepaalde grenzen. De periode kan nl. variëren van 8 dagen tot levenslang.
Als uw rijbewijs is ingevorderd wegens rijden onder invloed van alcohol, is het vrijwel zeker dat u het rijbewijs tenminste vier tot zes maanden kwijt bent.
In principe varieert het rijverbod dat de rechter kan opleggen tussen de 8 dagen en 5 jaar. In bepaalde gevallen kan de rechter echter ook een langer rijverbod opleggen dan 5 jaar of zelfs een levenslang rijverbod.
Een boete (uit de Europese Unie) kan uiteindelijk in Nederland door het CJIB worden geïnd.Als je niet betaalt, kan je naam opgenomen worden in het buitenlandse opsporingsregister. Bij bijvoorbeeld de grens of een verkeerscontrole kun je staande worden gehouden en alsnog moeten betalen.