Het antwoord op de vraag: “Kan ik watergedragenverf over terpentine verf heen schilderen?” is, ja dit kan. Acrylverf over alkydverf is geen probleem.Zorg er wel voor dat je het te schilderen oppervlakte goed ontvet, reinigt en schuurt voor een goede hechting.
Nee, helaas niet! Je kunt eenmalig de overstap maken van watergedragen naar terpentinegedragen verf of van terpentinegedragen naar watergedragen verf maar niet terug. Het spanningsverschil tussen de verschillende soorten verflagen wordt dan te groot en kan problemen gaan geven.
Zoals gezegd is het ook mogelijk om watergedragen verf over terpentine verf te schilderen. Het is echter wel belangrijk om de oppervlakte goed te ontvetten, reinigen en schuren (volledig mat) voor de beste hechting. Gebruik hiervoor echter geen thinner, omdat dit de verflaag week maakt met negatieve gevolgen van dien.
Ja, je kunt watergedragen verf over verf op terpentinebasis zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine verf laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
Uiteraard is het (net zoals altijd) belangrijk dat de verf op waterbasis wel goed is gedroogd voordat deze word overgeschilderd met een verf op terpentine basis. Andersom is ook geen probleem. Mensen die binnen altijd verf op terpentine basis hebben gebruikt kunnen dit gewoon overschilderen met een verf op water basis.
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen.
Verf op water basis is geur arm, snel drogend, niet vergelend, elastischer en beter voor het milieu. Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer. Ook is het met dit soort producten mogelijk om een hogere glans graad te behalen als verf op water basis.
Voor het verdunnen van acrylverf gebruik je de substantie die de basis vormt. Acrylverf verdunnen met water is daarom de beste manier om dit aan te pakken. Acrylverf verdunnen met terpentine is geen optie. Alleen alkydverf, oftewel verf op terpentinebasis, kun je met terpentine verdunnen.
Over het algemeen kun je verf in een blik tot 2 jaar bewaren. Verf op terpentinebasis gaat het langst mee, deze verfsoort kan zelfs tot 3 jaar goed blijven. Een andere vraag is hoe lang je muurverf kunt bewaren. Muurverf is verf op waterbasis en dit soort verf kun je in het gunstigste geval ongeveer 2 jaar bewaren.
Voor het verwijderen van verf op oliebasis, kun je het beste terpentine gebruiken. Doop een puntje van een zachte doek in de terpentine en wrijf voorzichtig over de verf op het hout. Daarna spoel je de doek uit en herhaal je de eerste twee stappen net zo lang tot de verf van het hout verwijderd is.
Verf bladdert af tijdens schilderen
De reden waarom verf afbladdert kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het te maken hebben met spanning in het verfsysteem dat je gebruikt, of met de ondergrond. De ondergrond kan bijvoorbeeld te nat zijn, te vochtig of te vet waardoor de verflaag die je opzet niet goed hecht.
Zo kun je watergedragen verf sneller overschilderen dan verf op terpentinebasis. Echter heeft watergedragen verf dan weer veel langer nodig voordat de laag helemaal uitgehard is. Dit kan soms tot wel twee weken duren. Bij terpentinegedragen verf duurt het volledig uitharden een stuk korter, zo'n twee dagen.
Als je verf op terpentinebasis koopt moet je er rekening mee houden dat de verf vergeelt. Dit gebeurd alleen als je een wit of een tint uit wit koopt bijvoorbeeld RAL 9010 of RAL 9016. Sommige verffabrikanten hebben een oplossing voor het vergelen.
Alkydverf over acrylverf aanbrengen, is dat mogelijk? Goed nieuws! Dit is geen enkel probleem, want alkydverf kan gewoon over watergedragen verf worden aangebracht. Je kunt er eventueel voor kiezen om nog een extra primer aan te brengen als tussenlaag, maar als de ondergrond goed is, is dit niet noodzakelijk.
Acrylverf is bijzonder goed voor afbeeldingen op karton en doeken, maar niet voor buiten. Hiervoor moet een andere verf worden gebruikt, want acrylverf is meestal niet watervast. Deze eigenschap is in de meeste gevallen niet nodig voor foto's op doek, zoals bij schilderen op nummer.
Of omdat je op een niet-zuigende ondergrond werkt, dan is het essentieel dat je geen water gebruikt. Door het water kan de acrylverf namelijk niet meer hechten. Je hebt dan dus een medium nodig.
Benodigdheden voor schilderen met acrylverf
Een klein palet acrylverf, Geschikte penselen (bij voorkeur penselen van synthetisch haar) of - afhankelijk van de beoogde techniek - ook een spatel of schildersmes, Een palet, een oud bord of een plastic, glazen of houten bord om de kleuren te mengen, alsmede.
Acrylverf is verf op waterbasis, je kunt het dus ook verdunnen met water. Een klein beetje water kan geen kwaad, maar wil je nog dunner werken, dan kun je beter medium gebruiken om je verf te verdunnen.
Buitenlak is meestal op basis van terpentine, maar er bestaat ook buitenlak op waterbasis (ook wel 'water gedragen' buitenlak of 'acrylverf' genoemd). Zowel in buitenlak op terpentinebasis als op waterbasis zitten vluchtige organische stoffen (VOS).
Neem een emmertje water en gooi hier een fikse scheut schoonmaakazijn door.Neem het oppervlakte hiermee af.De verf zal even 'schrikken' en de droging zal doorzetten. Probeer dit eerst, voordat je de oude laag probeert te verwijderen.
Vaak wordt acrylverf voor de onderschildering bij olieverf gebruikt. Olieverf hecht op acryl.Andersom kan echter niet, de olie stoot het water in de acryl af.
Bij St Marc is het raadzaam om achteraf nog een keer met een vochtige spons het oppervlak af te doen om eventuele zeepresten te verwijderen. Bovendien ontvetten Universol of St Marc beide beter dan ammoniak.
Wanneer er een felle kleur op de ondergrond zit kunt het beste 2 lagen grondverf aanbrengen. Wanneer je een tweede laag aanbrengt kun je de eerste laag het beste eerst weer even opschuren voor een glad resultaat. Na het aanbrengen van de tweede laag raden we je ook aan om deze nog licht op te schuren.
Tijdens een schilderklus is het ook van belang om tussen de verflagen door de geverfde laag te laten drogen en vervolgens licht op te schuren (matteren). Zo kan de volgende laag optimaal hechten en krijg je het mooist dekkende eindresultaat.