Doré De Doré aardappel is een kruimelige aardappel en is het lekkerste om te pureren, te verwerken in stamppotten of om te koken. Hij is te herkennen aan de bruingele schil, rond ovale vorm en zijn gelige kleur. Deze aardappelen zijn het lekkerste in de maand juni t/m augustus.
Onder kruimige aardappelen verstaan wij onder andere de Doré aardappel, Eigenheimer aardappel, Alpha Malta aardappel en Irene aardappel.
Opperdoezer Ronde-aardappels zijn een ware delicatesse en uniek in haar soort: het is één van de zes Nederlandse producten met een beschermde oosprongsbenaming, wat betekent dat ze alleen zo mogen worden genoemd als ze daadwerkelijk uit Opperdoes (Noord-Holland) komen.
Vastkokende aardappelen zijn stevig qua structuur en vallen na het koken niet uit elkaar. De vastkokende aardappelen worden iets kruimig aan de buitenkant, maar zijn uiterst geschikt voor de lekkerste gerechten. Onder vastkokende aardappelen vallen onder andere de Bildtstar, Frieslander, Bintjes en Nicola aardappelen.
Vastkokende aardappels: geschikt voor salades, ovenschotels en gerechten waarbij je de aardappel in kleine stukjes snijdt. Vrij vastkokende aardappels: geschikt om te bakken en voor in ovenschotels. Kruimige aardappels: geschikt om te poffen, bakken, pureren en frituren.
De juiste aardappel
Voor de lekkerste friet neem je iets bloemige aardappels zoals bintje, agria, désirée, première of santé. Deze hebben de juiste verhouding zetmeel en vocht om goede friet van te bakken; met een knapperig korstje van buiten en zachte, luchtige aardappel vanbinnen.
Om zelf frieten te maken is het belangrijk dat je kruimige aardappelen gebruikt. Bij de Appie en groenteboer worden zelfs speciale frietaardappelen verkocht, dan weet je zeker dat je goed zit. Je kunt de frieten natuurlijk afbakken in de frituurpan, maar als je deze niet hebt, is dat geen probleem.
Vastkokende aardappelen (zoals Charlotte of Nicola) zijn perfect om te bakken. Tip: Kook de aardappelen niet volledig gaar en schud ze goed droog alvorens je ze bakt.
Charlotte is een vastkokende aardappel uit Duitsland. Hij heeft een fijne smaak en is middenvroeg van afrijping. Heeft een gladde gele schil en een mooie gelijkmatige vorm. Vrij hoge opbrengst en kan ook langdurig worden bewaard.
Ja, je kunt vastkokende aardappelen stampen. Je kunt ze eerst even koken op het fornuis, zodat ze makkelijker te stampen zijn.
Zoete aardappels zijn duidelijk kampioen als het op bètacaroteen aankomt. Er zit namelijk 9,4 mg per 100 gram in en gewone aardappels bevatten geen bètacaroteen. De zoete knol wint ook qua hoeveelheid in vitamine B2, vitamine B3, vitamine C en vitamine E. De gewone aardappel bevat wel meer magnesium en vitamine B6.
Even gezond
Zowel zoete aardappel als de normale variant bevatten belangrijke vitamines. Zoete aardappel bevat meer vitamine A, dat onder andere nodig is voor een normale werking van het afweersysteem en een goed gezichtsvermogen. Gewone aardappels bevatten juist meer vitamine B6.
Zachtkokende of bloemige aardappelen zijn geschikt voor puree en frieten.Ze vallen gemakkelijk uiteen omdat ze meer zetmeel bevatten en dus ook zachter zijn. De bekendste soort is het bintje. Vastkokende aardappelen zijn ideaal om te stomen of te koken en daarna eventueel te bakken of koud te verwerken in een salade.
Product omschrijving. Zoete aardappelen worden ook wel bataat genoemd en kunnen afhankelijk van het ras variëren van lichtgeel tot donkerrood van kleur. Meestal zijn ze oranje met een oranjebruine schil. Ze zijn lekker zoet van smaak en de structuur is licht kruimig.
Vastkokende aardappels hebben een stevigere celstructuur waardoor de cellen wel zwellen maar niet barsten. De cellen blijven dan aan elkaar vast zitten, waardoor je geen losse (kruimige) korreltjes in je mond voelt. Hoe meer zetmeel in de aardappel, hoe kruimiger.
Krieltjes zijn kleine aardappelen van maar een paar centimeter groot. Mini-aardappelen dus.
De Frieslander is een kruimige, geelbruinige, ovale aardappel die na het koken lichtgeel van kleur wordt. Deze smaakvolle kruimige aardappel is ook zeer geschikt voor stam en puree.
Bloemige aardappelen: bloemige aardappelen zijn losser van structuur en vallen tijdens het koken gemakkelijker uit elkaar. Ze zijn geschikt voor de bereiding van puree, frietjes, soep en soufflés. Hoe meer zetmeel de aardappel bevat, hoe bloemiger deze is. De bekendste soort is Bintje.
De witte aardappel is een middenseizoenras.Het wordt gekenmerkt door knollen met een zeer witte schil en vruchtvlees.
Zelfs als de aardappels slap worden of worteltjes beginnen te schieten, kunt u ze nog prima eten. Een beetje groen? Goed diep schillen, totdat het weg is: u kunt ze daarna prima eten. 2.
Als je nu in het eerste vak aardappelen kweekt, zet je daar volgend jaar je peulgewassen. En op de plek waar eerst de peulgewassen stonden, zet je vervolgens de koolgewassen. Zo schuiven alle groenten een vak op.
Aardappels bereiden & bewaren. Ongeschild blijven aardappelen op een koele (8-10°), donkere plek 2-3 weken goed.
'Schat, schil jij alvast de aardappels?' Nee dus! Want of je nou kruimige, vastkokende of zoete aardappels wilt bakken, pureren of koken - schillen is volstrekt overbodig.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.