Er is nog geen bewijs of mensen met een tatoeage door onveilige inkten ziek zijn geworden. Hiervoor is uitgebreider onderzoek nodig. Als je een tatoeage hebt, let dan op het volgende: Uv-licht van zon of zonnebank bevordert de vorming van aromatische aminen uit onveilige inkten.
De symptomen hiervan zijn: Warm aanvoelende huid. Zwelling (oedeem) Pijn.
Allergische reactie op inkt
Meestal ondervinden mensen geen problemen van hun tatoeage, maar soms ontstaat er een allergische reactie op de inkt, vooral op de kleur rood. Jeuk, zwelling (98%) en pijn (12%) zijn verreweg de meest aangegeven klachten.
Dat je tattoo de eerste dagen rood, opgezet en warm is de eerste dagen is normaal. Elk lichaam reageert anders, bij de een is het wat meer dan bij de ander. Is het nou na 5 dagen nog steeds heel erg rood of misschien wel erger geworden dan kan je beter even contact opnemen met Tattooschuur of met je huisarts.
Lichamelijke klachten na het tatoeëren
Maar neem contact op met je huisarts als: je je zorgen maakt over de genezing. je binnen een paar dagen na het zetten van de tatoeage ziek wordt of koorts krijgt. lichamelijke klachten zoals extreme roodheid en pijn niet afgenomen zijn binnen 48 uur na het zetten.
Als je de tattoo te weinig of helemaal niet insmeert, kan de huid uitdrogen met als gevolg een minder mooi blijvend resultaat van je tatoeage. Hierdoor kunnen er invloeden van buitenaf in de huid komen. Denk bijvoorbeeld aan pluisjes van je trui, stof en dergelijke.
Kankerverwekkende stoffen
In tatoeage inkt kunnen PAKs of aromatische amines zitten als vervuiling. PAKs en aromatische amines zijn kankerverwekkend. De kans dat je kanker krijgt door de vervuiling in tatoeage inkt is klein, maar niet verwaarloosbaar. Het risico.
De overdreven reactie van het afweersysteem in de huid kan vaak goed onderdrukt worden met zalven of crèmes met corticosteroïden. Ook kunnen de corticosteroïden worden geïnjecteerd in de huid. Als deze onvoldoende werken kan er behandeld worden met een (ablatieve) laser.
Tattoo moet genezen
En die wond moet helen. Daarom wordt geadviseerd om 'm goed in te smeren met bijvoorbeeld Bepanthen, er zeker drie weken mee uit de zon te blijven en ook niet te gaan zwemmen. Maar na die drie weken, is de tattoo nog lang niet volledig genezen - dat kan nog wel een jaar duren.
Smeer je tattoo in ieder geval na elke wasbeurt in, de eerste dagen is dat twee keer per dag. Als je tattoo al wat meer genezen is, kun je nog steeds twee keer per dag smeren, met eventueel een extra smeerbeurt tussendoor als je huid erg droog aan gaat voelen.
Als het te veel jeuk mag je een druppeltje Bepanthen zalf op smeren, anders is na 1 week: 1 keer per dag insmeren ruim voldoende. Na twee weken is je tatoeage genezen.
Wanneer je deze van de tatoeëerder er af mag halen, is het tijd om je tattoo consequent te wassen met alcohol- en parfumvrije zeep. Een goede aanrader is Unicura, een fijne zeep die vaak ook wordt aangeraden door tattooshops. Vaak wordt geadviseerd je tattoo twee keer per dag schoon te maken met zeep.
Soms heeft het te maken met de keuze van de inkt, maar de zon is de grootste boosdoender waardoor je tattoo vervaagt. Soms zit je tattoo gewoon op een plek waardoor het sneller vervaagt, zoals op je vinger of op je voet. Alle tattoos vervagen uiteindelijk. Bij de een wat meer en sneller, dan bij de ander.
Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen geen tatoeage op het hoofd, de hals, de polsen of handen. Zij mogen ook geen genitale piercing. Bij meisjes is een tepelpiercing verboden. Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf bepalen of ze een tatoeage of piercing laten zetten.
“Hij wordt wat grijziger, lichtjes blauwer of groener. Dat komt omdat er pigment in je huid zit. De ene huid heeft een roze ondertoon, de ander een gele of een groene. Dat beïnvloedt hoe je zwarte tattoo doorheen de jaren zal verkleuren.” Maar wie smeert, behoudt doorheen de jaren wel beter de oorspronkelijke kleur.
Allergische reactie
Vooral rode inkt is een boosdoener, zonder dat precies bekend is waarom. Van der Bent schat dat op de polikliniek 90% van alle allergieën bij tatoeages komen van rode inkt, of van een kleur waarin rood is verwerkt. Deze reacties kunnen soms heftige klachten geven waaronder jeuk, pijn en zwelling.
Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De oorzaak is heel vaak een stof die wordt gegeten of ingeademd. Zo vertonen veel zuigelingen en jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk, huiduitslag.
Hoe vaak moet je je tattoo insmeren? Smeer je tattoo de eerste 4 dagen om de 4 uur in als dat mogelijk is. Daarna minimaal twee keer per dag, in de ochtend en in de avond, totdat je tattoo helemaal genezen is. De genezing van je tattoo duurt ongeveer 2-4 weken.
Dit gebeurt er namelijk als je een tattoo verwijdert.
Ook wanneer een tattoo verkeerd (te diep) wordt gezet kan de inkt door je lichaam bewegen. Volgens het RIVM is het risico op kanker door tatoeages klein, maar niet verwaarloosbaar.
In het algemeen zal je tattoo sneller vervagen op plaatsen waar de zon komt of die worden blootgesteld aan andere elementen. Draag jij bijvoorbeeld iedere dag een rugzak? Dan laat je het best geen tattoo op je schouder zetten, want door de wrijving met de bandjes zal die sneller vervagen.
Door middel van een operatie kunnen tatoeages volledig worden verwijderd, maar dan blijft er wel een litteken zichtbaar. Na nanoseconde laserbehandelingen, verdwijnen tatoeages niet altijd volledig. Zeker metaalhoudende inktsoorten en groene en blauwe kleuren zijn lastig te verwijderen.
Voor het slapen gaan mag je de tatoeage licht insmeren met de zalf die je hebt mee gekregen. Smeer de tatoeage niet dicht, maar zorg voor een dun laagje. Op die manier kan de wond blijven ademen. Draag er eventueel katoenen kleding overheen om zowel de tattoo als je beddengoed te beschermen.
Je artiest kan je zelfs aanraden om de folie er 24 uur op te laten en je adviseren om de eerste nacht met de folie te slapen. Als je echt heel erg veel wondvocht verliest, kan je je tattoo inpakken met folie voordat je gaat slapen. Zo voorkom je dat je beddengoed of kleding vastplakt aan je tattoo.
Het maakt niet uit of je tattoo klein is of groot: slapen kan vooral de eerste nachten voor wat ongemak zorgen. Je kunt je nieuwe tattoo eventueel tijdens het slapen afdekken met huishoudfolie, maar probeer dit te beperken tot de eerste 2 nachten.