De hoogste gemiddelde temperatuur in Vinkeveen is 21°C in juli en de laagste is 5°C in januari. De gemiddelde watertemperatuur ligt tussen 5°C en 21°C.
~18.1°C. De watertemperatuurwaarde is afkomstig van het dichtstbijzijnde officiële meetstation van Rijkswaterstaat en is een benadering voor deze locatie. Houd altijd rekening met de lokale omstandigheden, in dieper water is het doorgaans kouder dan aan de oever!
De Vinkeveense Plassen is een prachtig natuur- en watersportgebied. U kunt er heerlijk varen, zwemmen, duiken en wandelen. Langgerekte legakkers en een ring van 12 eilandjes geven de plassen hun unieke uiterlijk. Het waterschap verbetert hier de kwaliteit van het water door bijvoorbeeld fosfaten uit het water te halen.
Meestal wordt de temperatuur rond of iets boven 20 graden gehouden. Aan de kust en in recreatieplassen hangt de temperatuur van het water sterk af van het moment in het jaar. In augustus is het water doorgaans veel warmer dan in mei of juni.
In de winter koelt het water af tot net boven het vriespunt. Tegen het eind van de zomer wordt het water echter maar liefst 20 graden celcius! Op deze pagina worden de watertemperaturen weergegeven zoals die op een aantal meetpunten verzameld worden.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen.
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts.
Watertemperatuur Noordzee op dit moment
Op dit moment is het Noordzee water rond de 18 en 19 graden, meting 16 september 2022.
Ze zouden je bloedcirculatie stimuleren en je immuunsysteem boosten, zelfs je huid zou er beter van worden. Vermoeidheid, slapeloosheid, depressie: het zou allemaal beter worden als je dagelijks koud doucht.
Van de ruim 225 legakkers is zo'n 80 procent in particuliere handen. Op de website van een makelaar is te zien dat deze tussen de 17.000 en 57.500 euro kosten. Op Marktplaats staat er één te koop (15 meter lang) voor 18.750 euro, inclusief beschoeiing.
Dit zand werd gebruikt bij de aanleg van de A2 en Amsterdam-Zuidoost. Hierdoor bereiken de plassen een voor Nederland ongekende diepte van 50 meter. Het gebied wordt beheerd door het Recreatieschap Vinkeveense Plassen en de gemeentes De Ronde Venen en Amsterdam.
De stranden van het Plassenschap Loosdrecht bij De Strook en de eilanden Meent en Marcus Pos zijn uitstekend geschikt om te gaan zwemmen. De waterkwaliteit voldoet aan de normen zoals die gesteld zijn in de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz).
De Vinkeveense Plassen is heel veelzijdig op het gebied van recreatie en natuur. De plassen worden gekenmerkt door de legakkers en de ring van 12 zandeilanden.
Van december tot en met april is het zeewater tussen de 13 en 15 graden. Vanaf mei kom je al uit op 17 graden. In de zomermaanden ligt het tussen de 23 en 25 graden.
In de Middellandse Zee liggen de temperaturen momenteel tussen 28 en 31 graden. Dat is zo'n 6 graden hoger dan het langjarig gemiddelde. Lokaal worden zelfs watertemperaturen gemeten van meer dan 30 graden.
Het warmste water in Middellandse Zee werd vandaag geregistreerd in Gabes. De watertemperatuur op deze locatie is 29.9°C.
Omkleedponcho, ideaal om warm te blijven na openwater zwemmen. Maar ook kramp of onderkoeling zijn risico's van nu. Dus ondanks dat het super verleidelijk is, kunnen zwembadzwemmers toch echt beter nog even wachten tot het water minimaal 12 of 15 graden is. Ook met wetsuit.
Wat doe je precies? Je gaat koud natuurwater in – wij noemen het dippen, omdat je niet echt zwemt – en je gaat rustig ademen. Als je eenmaal je ademhaling onder controle hebt, blijf je nog twee tot drie minuutjes in het koude water. Daarna ga je eruit en drink je thuis een kop thee en geniet je de hele dag lekker na.
Koudwatergewenning heeft echt even de tijd nodig! Maar het positieve is dat je het kunt trainen en dus kunt wennen aan de kou. Begin bijvoorbeeld eens met twee minuten zwemmen en bouw dat langzaam uit naar een paar minuten meer tot uiteindelijk zelfs een kwartier of halfuur.
Verschillende studies geven aan dat het nemen van een koud bad het herstel kan bevorderen. De onderdompeling in water van 10 – 15 graden Celsius voor 5-15 minuten blijkt hierbij het meest effectief [1]. Een meer recente meta-analyse concludeert ook dat er een mogelijk positief effect is op de te ervaren spierpijn [3].
Bij het nemen van een koude douche spannen je spieren zich aan. Dat zorgt voor vaatvernauwing. Hierdoor wordt je bloeddruk en 'hydrostatische druk' hoger, waardoor je hart sneller pompt en er meer bloed richting je spieren gaat. Zo brengt het bloed verschillende stoffen naar de juiste plaatsen in het lichaam.
Koud water zorgt voor stralend haar en een strakke huid
In tegenstelling tot warm water, zorgt koud water ervoor dat je huid minder snel uitdroogt. Je poriën blijven ook beter gesloten dankzij het koude water. En vuil kan lastig in gesloten poriën trekken. Voeg koud douchen dus vooral toe aan je skincare routine.