Vaak zien we ook daar een lage tongligging oftewel een 'luie' tong. Doordat de tong niet in de bovenkaak ligt (wat normaal wenselijk is), kan de bovenkaak te smal blijven, waardoor er onvoldoende ruimte is voor het 'grote' gebit.
Tijdens de rustpositie van de tong ligt de voorrand van de tong net achter de boventanden, tegen de harde rand van het gehemelte. De zijranden van de tong liggen tegen de binnenkant van de bovenkiezen. De kiezen raken elkaar net niet en de lippen raken elkaar zonder spanning.
Je tong moet losjes tegen je boven gehemelte(bovenkaak) liggen. Ontdek de juiste plek voor je tong. Als je de juiste plek voor je tong hebt gevonden, dan moet je je tong 'leren' om altijd op deze plek te liggen. Dit kun je oefenen door er zo vaak mogelijk aan te denken.
Met je tong tegen je gehemelte en je lippen op elkaar ga je automatisch door je neus ademen, en dit komt je algemene gezondheid en je tanden dan weer ten goede. De tanden rusten zachtjes op elkaar in deze houding of raken elkaar net niet.
Voorbeelden van een protrale tongpers:
Logopedie (OMFT) is geïndiceerd om de oorzaak van de afwijkende gebitsstand weg te nemen. Met OMFT zal ook de kans op relaps bij een orthodontische behandeling (met afwijkend tonggedrag) afnemen.
Door regelmatig met ijsklontjes te blijven koelen is zwelling zo veel mogelijk te voorkomen. Meestal is de wond na vier weken volledig genezen.
De huisarts en/of tandarts kunnen de mondholte onderzoeken en eventueel bloedonderzoek doen. Zo nodig kan de huisarts u doorverwijzen naar een KNO-arts (keel-, neus- en oorarts) voor verder onderzoek. Als er sprake is van een zwelling of een zweertje op de tong zal de KNO-arts een beetje weefsel (een biopt) afnemen.
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden. Droge mond.
Je kunt je tong alleen inslikken als die zozeer is losgescheurd dat hij niet meer goed vast in je mond zit. Zolang de weefsels van de tong en de spieraanhechting in de onderkaak, het tongbeen en de schedelrand intact zijn, blijft hij in de mondholte. Je tong kan wel ademhalingsproblemen veroorzaken.
De tong wordt dan bijvoorbeeld tussen de tanden geperst als er geslikt wordt of zorgt hierdoor niet voor voldoende tegendruk voor de wangspieren. Doordat de tong telkens tegen de tanden duwt bij slikken (of continue in geval van tongpersen), kunnen de tanden scheef gaan staan (we slikken 1200 tot 2000 keer per dag!).
De exacte oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen is moeilijk te achterhalen. Slaapstoornissen, stress, alcoholgebruik, roken, bepaalde medicijnen en drugs (bijvoorbeeld XTC) worden in verband gebracht met knarsen en klemmen.
Eet voldoende fruit. Het eten van fruit kan op een natuurlijke wijze korte metten maken met tongbacteriën. Fruit, maar ook groenten, bevatten reinigende enzymen die in staat zijn om de tong schoon te krijgen. Let wel, tongschrapen blijft natuurlijk belangrijk.
Een gezonde tong is licht bobbelig (papillen) mooi egaal roze tot licht rood, zonder ruwe oppervlakken, groeven of andere oneffenheden en heeft geen geur.
Een gezonde tong is roze. Wanneer er een overmaat aan hitte in het lichaam is, zal de tong rood zijn. Is er koude, dan is hij bleek of zelfs paarsachtig. Daarnaast kijk je naar de kleur op specifieke delen van de tong, die daarmee iets vertellen over blokkades in de organen die ermee verbonden zijn.
Dat kan door een luchtpijpsnede te maken. In vakjargon: tracheotomie. "Daarmee kan je de patiënt redden, maar dan moet wel een omstander weten hoe dat moet tot de ambulance er is. Ook zou je kunnen proberen om met twee vingers de tong naar beneden en naar voren te halen."
Als de persoon niet reageert, dan is hij bewusteloos. In dat geval zijn de spieren (kaak- en tongspier) ook slapper, en kan de tong in de keelholte zakken en de luchtweg afsluiten. Er is dus verstikkingsgevaar.
Remedies en behandelingen voor een droge mond
Drink geen water van een extreme temperatuur (zeer warm of koud). Neem tijdens maaltijden iets te drinken, zoals water. Drink water voor, tijdens en na de maaltijd. Kauw op suikervrije kauwgom of zuig op suikervrije snoepjes om de aanmaak van speeksel te stimuleren.
Bij klachten van droge mond denkt men in de eerste plaats aan een geringe productie van speeksel. Zo zijn stress en angst gekende oorzaken van een droge mond. Stress remt de uitscheiding van speeksel uit de speekselklieren. Medicijnen liggen echter het vaakst aan de basis van klachten van droge mond.
Enkele effectieve oplossingenzijn veel drinken; tabak, alcohol en koffie vermijden (omdat die de mond uitdrogen) en suikervrije kauwgom kauwen. Vaak helpt het ook om 's nachts in de kamer een luchtbevochtiger te installeren. Ten slotte zijn er middeltjes op de markt zoals speekselvervangers of mondbevochtigers.
Onderzoek toont aan dat dit veel beter werkt dan de tong alleen poetsen met een tandenborstel. Tongschrapers zijn gewoon te koop bij drogist en apotheek. Bij halitose is het aan te raden om zo'n schraper minstens twee keer per dag ter hand te nemen, maar liefst een keer of drie.
Een droge mond ontstaat door te weinig speeksel. Het kan zijn dat je te weinig speeksel maakt, bijvoorbeeld door uitdroging, een ontstoken speekselklier of door bepaalde medicijnen. Het kan ook zijn dat het speeksel te snel uit je mond verdwijnt.
Kleine bultjes aan beide zijkanten van de tong kunnen meestal geen kwaad, maar als er maar aan één kant een bultje zit kan het juist weer kwaadaardig zijn. Ook onverklaarbare rode of witte delen op de tong of knobbeltjes (zeker als ze geen pijn doen) kunnen op tongkanker wijzen.
Symptomen van een ontstoken tong
Je kunt het herkennen aan een opgezwollen en gladde tongrug, een branderig gevoel en een abnormale kleur. Zo kan de ontsteking ervoor zorgen dat de tong donkerrood van kleur is. Door de zwelling kan slikken en praten lastig zijn, dit zorgt in de meeste gevallen voor een pijnlijke tong.