Een Clarifying Shampoo reinigt zó intensief, dat het je hoofdhuid en haar ontdoet van alle ongewenste stoffen die zich erin verzameld hebben. Je hoofdhuid en haar worden dus grondig gezuiverd. Niet voor niets is de betekenis van Clarifying Shampoo dan ook “Zuiverende Shampoo”.
Een purifying shampoo (ook wel een clarify shampoo, detoxing shampoo of deep cleansing shampoo genoemd) is puur zuiverend en zorgt hierdoor voor een diepgaande reiniging van haar- en hoofdhuid. Je haar wordt nu dus echt schoon, tot diep in de haarzakjes!
In het Nederlands betekent 'Clarifying' letterlijk verhelderen.
Build-up kun je vrij makkelijk uit je haar verwijderen door gebruik te maken van een speciale diepreinigende shampoo's zoals marlie bain antipelliculaire, en deze een aantal keer te herhalen en even te laten inwerken, deze kan je blijvend gebruiken indien gewenst, deze droogt niet uit op je krullen.
Op nummer 1 van deze lijst vind je de Kérastase Spécifique Bain Riche Dermo Calm: een mildreinigende kappers shampoo, speciaal ontwikkeld voor gevoelige hoofdhuiden en droog haar. Deze beste shampoo volgens kappers is dermatologisch getest en hypoallergeen.
Een vettige hoofdhuid gaat vaak ook gepaard met jeuk. Door in het haar te krabben, gaat de huid echter nog meer talg aanmaken als beschermingsmechanisme. Daarnaast is ook de aanwezigheid van een bepaalde schimmel, de Malassezia furfur, een reden voor meer talgproductie. Deze schimmel voedt zich aan talg.
Een Clarifying Shampoo reinigt zó intensief, dat het je hoofdhuid en haar ontdoet van alle ongewenste stoffen die zich erin verzameld hebben. Je hoofdhuid en haar worden dus grondig gezuiverd. Niet voor niets is de betekenis van Clarifying Shampoo dan ook “Zuiverende Shampoo”.
Hoe vaak moet ik een detox shampoo gebruiken? Gebruik 1 keer per week, wanneer je merkt dat je haar sterker wordt, kun je afbouwen naar 1 x per 2 weken wassen.
Veel gebruikte niet in water oplosbare siliconen zijn dimethicone, dimethiconol, cetearyl methicone en cyclomethicone. Dit is in feite vrij eenvoudig, shampoos met SLS en SLES zullen de siliconen vrij goed uit je haar wassen, houdt er natuurlijk rekening mee dat dit niet na slechts één wasbeurt al gebeurt is.
Je haar detoxen? Gebruik bijvoorbeeld zuiveringszout of appelciderazijn. Haarspray, droogshampoo, mousse en krul- en stijltangen, bijna iedereen gebruikt het, maar het kan je haar aardig de vernieling in helpen. De producten die je gebruikt, blijven namelijk op je haar zitten en bouwen zich op.
Breng een sulfaatvrije haarscrub, zoals Hair & Scalp Detox Scrub, aan op nat haar. Masseer de scrub in ronddraaiende bewegingen over de hoofdhuid met je vingers. Richt je op de hoofdhuid in plaats van het haar, net zoals je met een shampoo zou doen.
Daarnaast heeft honing ook antibacteriële en antiseptische eigenschappen, zodat de hoofdhuid en haar vrij blijft van bacteriën. Dankzij de vitamines en mineralen wordt de natuurlijke haargroei ondersteund en kan het zelfs helpen om roos en een jeukende hoofdhuid te verminderen.
Olijfolie bestaat voor een groot gedeelte uit onverzadigde vetzuren. Als u olijfolie als haarolie gebruikt wordt een beschermende laag om de haar gelegd waardoor het haar beschermd wordt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Bovendien geeft olijfolie uw haar een schitterende glans en kan roos verholpen worden.
Vul een glas met water en leg je haar in het glas. Als het haar blijft drijven is je haar gezond en gehydrateerd. Blijft je haar niet drijven dan is er werk aan de winkel!
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het wordt
Talg zorgt ervoor dat de hoofdhuid een beetje vettig blijft. Dat is nuttig, want het houdt de hoofdhuid soepel en beschermt tegen uitdroging. Talg beschermt je hoofdhuid op een natuurlijke manier.
Bij een zeer vette hoofdhuid is dagelijks wassen ook geen overbodige luxe. Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
Duurdere shampoos hebben een hogere concentratie aan ingrediënten, waardoor je betere resultaten boekt. Dit betekent ook dat ze langer meegaan, omdat je minder hoeft te gebruiken. Het probleem met goedkopere producten is dat ze je haar vaak in een slechtere conditie achterlaten.