De opdeling van Brits-Indië op 14/15 augustus 1947 leidde tot de twee onafhankelijke staten India en het Dominion Pakistan (later opgedeeld in Pakistan en Bangladesh), en vond plaats op grond van godsdienst.
Met Indië worden de voormalige kolonies in Zuid- en Zuidoost-Azië aangeduid: Brits-Indië (of Voor-Indië), dat onder meer de huidige landen Pakistan, India en Bangladesh omvatte, en Nederlands-Indië (ook Achter-Indië), het huidige Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea.
De geschiedenis van de Republiek India begon op 15 augustus 1947 toen India een onafhankelijk dominion werd binnen het Britse Gemenebest. Op datzelfde moment werd het door moslims gedomineerde noordwesten en oosten van Brits-Indië afgescheiden om het dominion van Pakistan te vormen.
Toen later de Britten de controle over India verwierven werd de naam verengelst naar Bombay hoewel Marathi- en Gujarati-sprekers de stad als Mumbai kenden. In 1996 werd de naam officieel gewijzigd in Mumbai, conform het streven om Indiase steden te hernoemen naar de originele Indiase benamingen.
Van de 1,3 miljard inwoners in India, is ruim 80 procent hindoe. Zo'n 14 procent van de bevolking is moslim, dat zijn dus ruim 180 miljoen mensen. De relatie tussen de twee religies was altijd al problematisch.
Delhi was tot 1931 ook de hoofdstad van Brits-Indië, waarna het die eer moest afstaan aan New Delhi. New Delhi is een district van Delhi. De stad heeft een inwonersaantal van 9.817.439 (2001) en de gehele agglomeratie telt 12.791.458 (2001) inwoners. Daarmee is het de tweede stad van India, na Mumbai.
Het eten in India bestaat vooral uit rijst en of broodsoorten met curries en dal. Curry is de verzamelnaam voor alle groente-, vis- en vleesgerechten die worden bereid met specerijenmengsels, ook wel masala genoemd. Vaak zijn deze mengsels scherp van smaak (spicy).
India wordt door velen het land van de tegenstellingen genoemd. Het is het land van het hindoeïsme, de prachtige landschappen, de heilige dieren, Bollywood en van de kleuren. En niet te vergeten, de overheerlijke Indiase curries. Maar ook van armoede, vervuiling en de enorme bevolkingsomvang.
De Adivasi worden dan ook gezien als de oorspronkelijke inwoners van het Indiase subcontinent.
Indische Nederlanders, ook afgekort tot "Indisch" of "Indische", zijn etnische Nederlanders met een familiegeschiedenis in het voormalige Nederlands-Indië, het huidige Indonesië.
Zowel bij India als bij het historische Indië hoort de mannelijke inwonernaam Indiër. Een vrouw uit India is een Indiase, een vrouw uit het historische Indië is een Indische.
Dit zijn volbloed Nederlanders die in Nederlands-Indië zijn geboren. Dus voor de duidelijkheid: met 'Indisch' verwijzen we dus niet naar inwoners van het land 'India', waar veel mensen het wel mee verwarren. Als laatste hebben we 'Indonesisch'.
Pakistan bestond zelf weer uit twee delen: in het noordwesten West-Pakistan (het huidige Pakistan), en in het noordoosten Oost-Pakistan (tot 1955 "Oost-Bengalen" genoemd). Dit werd in 1971 het huidige Bangladesh.
Mohammed Ali Jinnah geldt als de grondlegger van Pakistan. Hij was de eerste gouverneur van het land (van 1947 tot 1948).
Brits-Indië omvatte de huidige landen India, Pakistan, Bangladesh en delen van Myanmar en vormde het zwaartepunt van het Britse koloniale rijk. De eerste Britse koloniën op het Indisch subcontinent waren enkele handelsposten en forten die in de 17e eeuw langs de kust werden gesticht.
Daarnaast hebben de verschillende religies grote invloed op het eten India. Zo is de koe volgens hindoes een heilig dier en daarom wordt er geen rundvlees gegeten. Moslims in India eten geen varkensvlees en daarnaast zijn veel hindoes vegetariër.
Indiërs ontbijten vaak met 'idli's' (gestoomde rijstcakes), 'dosa's' (knapperige pannenkoekjes van rijst- en linzenmeel), 'puri badji' (gefrituurd brood met groente) of Indiase broodsoorten en 'curd' (lijkt op yoghurt). Lunch en diner: In India wordt 's middags en 's avonds warm gegeten.
Voor 1 kilo brood betaal je in Mumbai (India) 46 roepies ($ 0,84/€ 0,64). Dezelfde hoeveelheid brood kost in Tokyo (Japan) meer dan het tienvoudige: 480 roepies ($ 8,80/€ 6,73).
Naan is namelijk Indiaas voor brood en naanbrood is dus dubbelop. Naan is een gerezen platbrood dat in de oven wordt gebakken. Het deeg bevat gist. Vaak wordt ook melk of yoghurt gebruikt en specerijen als komijn en nigella.
Specerijen en Bacteriën. Een veelgehoorde opmerking als het gaat om Indiaas eten en de mensen in India, is dat pittig eten daar zo'n beetje verplicht is om de bacteriën tegen te gaan die ze daar in ruime hoeveelheden tegenkomen vanwege slechte hygiëne en dergelijke.
Plaats 1: Tokio in Japan
Binnen de stadsgrenzen wonen “slechts” tien miljoen mensen maar samen met de metropoolregio eromheen vormt Tokio een van de grootste en meest dichtbevolkte steden ter wereld. Er wonen op een gebied van 14.000 kilometer maar liefst 38 miljoen mensen.
Tokio is de grootste stad ter wereld met 39.105.000 inwoners.