Een ribblokkade is een blokkade ter hoogte van het gewricht tussen de rib en de ruggenwervel (het costovertebraal gewricht) aan de achterzijde. Er is sprake van een minimale verschuiving van dit gewrichtje waardoor die niet meer in staat is om te bewegen. Een ribblokkade gebeurt meestal in inademingstand.
Een ribblokkade kan het beste worden losgemaakt middels een manipulatie door de Manueel Therapeut. Daarnaast worden er oefeningen gedaan om het opstrekken van de midden en bovenrug te verbeteren.
Vaak herstelt de gekneusde rib vanzelf, maar de pijn kan nog langer aanwezig blijven. U ervaart dan bijvoorbeeld voor een langere tijd na de kneuzing een pijnlijke borstkas. Als u meerdere gekneusde ribben heeft, of als het oppervlakte van de gekneusde ribben groot is, kan een ziekenhuis opname nodig zijn.
Het herstel van een gebroken of gekneusde rib kan zes tot twaalf weken duren. Bij het sporten doet u er verstandig aan om de daarvoor bedoelde beschermende kleding te dragen. Het advies voor ouderen om gebroken ribben te voorkomen, is om voorzichtig te zijn met lopen en bijvoorbeeld douchen.
Een rib-tip syndroom, ook wel het costo-iliacaal syndroom, wordt beschreven als pijn in de flank ter hoogte van de bekkenkam doordat de onderste rib tegen de bekkenkam aankomt en pijn veroorzaakt.
Een rib verwijderen
Die rib heeft niet echt een functie, dus je kunt hem missen. En het bloedvat zou dan meer ruimte krijgen. Dat voorkomt een nieuwe trombose.
Een oefening hiervoor is bijvoorbeeld met je rug over de rugleuning van je stoel heen te gaan hangen in zit. Op deze manier strek je de rug op en geeft de rugleuning nog wat extra druk om de gewrichtjes verder te mobiliseren.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.
Denk hierbij aan simpele ademhalingsoefeningen, diep inademen, je adem 3 seconden vasthouden en rustig weer uitblazen bijvoorbeeld. Ook regelmatig een keer hoesten om het sputum uit de longen te krijgen kan nuttig zijn. Ga het bewegen rustig weer opbouwen onder de begeleiding van je fysiotherapeut.
Een fractuur van de ribben uit zich in een plotselinge (acute) en duidelijk aanwijsbare en voelbare pijn op een bepaalde plek. De pijn wordt heviger als u zich inspant en wanneer u lacht, hoest, niest of een andere houding aanneemt. De pijn neemt toe bij het ademhalen omdat de ribben meebewegen tijdens de ademhaling.
Behandeling van een gekneusde of gebroken rib
U kunt pijnstillers nemen (paracetamol). Pijnstillers kunnen er voor zorgen dat u goed diep kunt blijven in- en uitademen. Dit verkleint de kans op een longontsteking.
Arnica Zalf helpt de oorspronkelijke vorm van het weefsel te herstellen bij kneuzingen, verstuikingen en blauwe plekken ten gevolge van letsel.
FAQ gekneusde- en gebroken rib
Kan je een gekneusde of gebroken rib tapen? De therapeut kan, door Medical Taping toe te passen, veel ondersteuning bieden bij de pijnklachten, hematomen en ademhalingsproblemen om op deze manier het herstel te bespoedigen.
Als de ribbenkast voor je gevoel wat vast zit, kan dat komen door stress, een verkeerde houding of ademhaling. Door een aantal simpele oefeningen toe te passen ontstaat er vanzelf weer ruimte.
Vanuit wetenschappelijk onderzoek weten we dat manuele therapie van de ribbenkast zeer effectief is. Als de verbinding die uw ribben maken met de wervels vast zit, dan helpt een manipulatie zeer goed. Het manipuleren (“kraken”) in dit gebied is veilig toe te passen en blijkt zeer goed effect te hebben.
De pijn die ontstaat door een tussenribspierontsteking is niet constant aanwezig, maar vooral voelbaar bij het hoesten lopen, bukken, lachen of diep inademen. Het beste dat u kunt doen is rust nemen of contact met de fysiotherapeut opnemen.
Ook is de nachtelijke pijn aan je ribben vaak erger, omdat je dan niet afgeleid wordt door, bijvoorbeeld, je werk. De oplossing? Als je ribben aan de voorkant gekneusd zijn, is het verstandig om op je rug te slapen. Zo krijgt je borstkas alle rust en kan 'ie sneller herstellen.
Klachten zijn pijn aan uw borstkas bij bewegen, hoesten, niezen of ademhalen. Bij een gekneusde rib is het weefsel rondom een rib beschadigd. Bij een gebroken rib zit er een scheur in de rib. Beide kunnen meestal geen kwaad.
U kunt een ontsteking aan de longvliezen herkennen aan de volgende symptomen: Pijn bij ademhalen en niezen. Vooral als u diep ademhaalt of hard niest, voelt u een scherpe pijn links en/of rechts op de borst of rug; Kortademig bij inspanning.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven. Deze foto kan alleen na verwijzing van een arts gemaakt worden.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen. Wanneer een gekneusde arm of gekneusd been niet meer wordt bewogen, zal het spiermassa verliezen waardoor het dunner wordt. Het blijven bewegen is dus belangerijk voor het herstel van de kneuzing.
Bij fysisch-diagnostisch onderzoek wordt drukpijn gevonden over het verloop van de onderste ribbenboog. Palpatie van het proximale uiteinde van de eerste of tweede zwevende rib lokt de pijn in alle hevigheid uit.
Heb je hoge rugklachten? Hoge rugklachten en rugpijn worden vaak gevoeld tussen de schouderbladen, maar kunnen ook klachten geven vlak onder de nek of ter hoogte van de ribbenkast of de longen. Pijn die wordt veroorzaakt door hoge rugklachten kan uitstralen naar de armen, de nek of naar de borst.
Bij het zwevende rib syndroom ontstaan er pijnklachten aan de onderste ribben van de borstkas. Deze ribben worden 'zwevende ribben' genoemd omdat ze aan de voorzijde van het lichaam niet verbonden zijn met het borstbeen. Zwevende ribben leiden normaal gesproken niet tot klachten.