Ja, je kunt melk opwarmen in de magnetron.Maar we raden het sterk af. Melk opwarmen in de magnetron is moeilijk om goed te doen, zeker bij kleine hoeveelheden. Als je melk in de magnetron opwarmt, zal het op sommige plekken sneller heet worden.
Melk opwarmen in de magnetron
Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, van 150 milliliter 45 seconden en van 200 milliliter 60 seconden. Zwenk de fles tussendoor en aan het einde om de warmte goed te verdelen. Anders kan een deel van de melk te warm worden.
Wanneer de melk wordt verwarmd, verzamelen de eiwitten in de melk zich om de luchtbelletjes heen die in de melk worden geblazen. De caseïne eiwitten zijn namelijk polair: de ene kant word aangetrokken door de lucht en de andere kant door het water.
Circa 4 tot 6 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid melk die wordt opgewarmd. Controleer de temperatuur altijd voordat u de melk aan uw baby geeft.
Je kunt moedermelk op drie manieren opwarmen: in een flessenwarmer, in de magnetron of 'au bain marie' (in een pannetje met warm water). Verwarm de melk tot ongeveer 37 graden Celsius. Dit is een goede drinktemperatuur. Bovendien behoud je zo de belangrijke voedingsstoffen.
Is de melk helemaal ontdooid, dan kun je hem nog 24 uur in de koelkast bewaren. Je kunt deze melk niet opnieuw invriezen en maar één keer opwarmen.
Zeker geen melk koken met waterkoker!
Een waterkoker is zeker niet gemaakt voor melk te koken, de voornamelijkste redenen hiervoor is dat melk niet verdampt en omdat melk zal verbranden. Melk is een combinatie van water, vetten en eiwitten.
Maar klopt dat ook? Laten we voorop stellen dat het drinken van warme melk geen garantie is voor een betere nachtrust, maar het kan wel helpen. Dat heeft onder meer te maken met het aminzouur tryptofaan. Dat vind je overigens niet alleen in melk, maar ook in haver, chocolade, kalkoen en pinda's.
Waarom moet er bij het verwarmen een theelepel in de vloeistof gezet worden? Omdat er anders gevaarlijk heet water kan ontstaan als je het te lang in de magnetron doet en dat de vloeistof niet pas gaat koken als je de beker eruit haalt, maar gewoon koken gaat tijdens het verhitten.
Zorg ervoor dat jouw melk altijd koud is. Ook de temperatuur voor het opwarmen van de melk is van cruciaal belang. Tussen de 68 en 70 graden Celsius zit je goed. Als je de kan niet meer aangenaam kunt vasthouden, stoom dan nog drie seconden door en je weet zeker dat de melk de juiste temperatuur heeft.
Als de melk na het verwarmen klonterig en stroperig is, dan is dat een teken dat hij bedorven is. Melk wordt dikker omdat de hoge zuurgraad van de zure melk ervoor zorgt dat de proteïnen in de melk zich aan elkaar hechten, waardoor er klontjes ontstaan.
Magnetron. Gebruik liever geen magnetron voor het verwarmen van moedermelk. Omdat vloeistoffen in een magnetron niet gelijkmatig verhit worden, kunnen er zogenaamde 'hotspots' ontstaan in de melk.
Temperatuur controleren
Tussen de 30 en 35 °C is een goede drinktemperatuur voor je baby. Druppel voordat je gaat voeden wat melk op de binnenkant van je pols. Is de melk te heet, houdt de fles dan een tijdje onder de koude kraan, net zolang tot de temperatuur wel goed is.
Bevroren melk moet eerst worden ontdooid. De beste manier hiervoor is de melk te laten ontdooien in de koelkast. Een andere mogelijkheid is ontdooien in de flessenwarmer op de laagste stand. Het opwarmen van ontdooide of gekoelde melk kan in een flessenwarmer of in een pan met heet water, het zogenaamde au bain-marie.
Melk als slaapmuts vindt vooral zijn oorsprong in het feit dat melk tryptofaan bevat. Tryptofaan is een essentieel aminozuur en voorloper van serotonine dat een rustgevend gevoel geeft. Serotonine wordt verder omgezet tot melatonine, een stof die de hersenen het signaal geeft het tijd is om te gaan slapen.
Melk bevat de stof tryptofaan, een aminozuur waar je slaperig van wordt. Er zit alleen zo weinig van in, dat je er niet van gaat slapen. Je zou minimaal twee tot drie liter melk moeten drinken voor je dat effect krijgt. Het maakt daarbij ook niet uit of je warme of koude melk drinkt.
,,Mensen die regelmatig last hebben van hun maag en darmen kunnen vaak slecht tegen melk. Lactose is een melksuiker die je moet verteren. Daarvoor is het natuurlijke enzym lactase nodig. Grofweg driekwart van de bevolking maakt dat enzym vanaf jonge leeftijd niet goed meer aan.
Het kan. Vul de waterkoker met water en leg er wat eieren in. Nadat de waterkoker is afgeslagen, laat je ze er nog even in liggen. Na ongeveer drie minuten heb je een zachtgekookt ei, wacht je vijf minuten dan heb je een hardgekookt ei.
Het aanbranden van melk komt vooral voor bij magere of halfvolle melk. Hoe vetter de melk, hoe kleiner de kans op aanbranden. Kook de melk altijd op een zacht vuur en roer voortdurend met een houten lepel of garde over de bodem tijdens het opwarmen.
Ook pasta kun je koken in een waterkoker. Dit gaat vooral goed met waterkokers zonder metalen spiraal op de bodem (hier koekt de pasta snel aan vast). Doe de pasta in de koker en vul hem aan met water. Per 100 gram pasta volstaat ongeveer 1 liter water.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.