Groenten en fruit die relatief rijk zijn aan salvestrolen zijn spruitjes, asperges, broccoli, waterkers, avocado, selderij, rucola, frambozen, zwarte bessen, meidoorn, rozenbottel, rode druiven en pruimen. Ook kruiden zoals basilicum, rozemarijn, salie, tijm, en kamille zijn rijk aan deze stoffen.
Grijp daarom zoveel mogelijk naar groente en fruit die veel vitamine C bevatten. Denk bijvoorbeeld aan rozenbottel, paprika, witlof, kiwi en broccoli.
Groente is gezond. Dat blijkt nog maar eens uit nieuw onderzoek van University College London. De meest gegeten groentesoorten in Nederland zijn: sla, tomaat en komkommer. Maar, wat blijkt: daar zitten nauwelijks vitamines en mineralen in.
Sterk afweersysteem
vitamine C, dat vooral in groente en fruit zit, stimuleert de vorming van en voorkomt schade aan witte bloedcellen. Vitamine A zorgt er mede voor dat we voldoende witte bloedcellen hebben. Vitamine B6 zorgt voor een goede conditie van de lymfeklieren en daarmee voor voldoende witte bloedcellen.
Eet licht verteerbaar en voedingsrijk
Wanneer je iets eet kost het lichaam energie om je eten ook op te nomen. Zelfs ongeveer 10 tot 20 % van de energie gaat naar het verteren van je eten. Tijdens een verkoudheid of griep wil je zoveel mogelijk energie inzetten tegen het virus. Eet daarom licht verteerbaar eten.
Kippensoep
En met goede reden: kippensoep wordt al honderden jaren aanbevolen als remedie tegen verkoudheid en griep. Het is een gemakkelijk te eten bron van vitamines, mineralen, vocht, calorieën en eiwitten, voedingsstoffen die je lichaam in grotere hoeveelheden nodig heeft als je ziek bent.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Om te herstellen na griep speelt je voeding een belangrijke rol. Zorg ervoor dat je gevarieerd eet met voldoende groente, fruit en eiwit. Als je aan het herstellen bent van de griep, kan je lichaam daarnaast ook wel wat extra ondersteuning gebruiken.
Groenten tegen keelpijn, heesheid en hoesten
Pastinaak en wortel bijvoorbeeld. Wortel zou vooral verzachtend werken bij hoesten of longontsteking. Ook pastinaak helpt tegen een vervelend hoestje. Wist je trouwens dat pastinaak ook goed geschikt is als babyvoeding?
Gebruik een melkproduct bij elke maaltijd, zoals een glas (soja)melk, karnemelk of yoghurt bij het brood en een schaaltje (soja)vla, yoghurt of kwark bij de warme maaltijd. Kies voor producten waaraan extra eiwit is toegevoegd, zoals kwark, yoghurt, pudding, shakes en repen.
Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst. Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas. Eet dagelijks een handje ongezouten noten.
Augurken bevatten heel weinig calorieën, zo'n 14 per 100 gram. Je kunt er daarom best veel van eten zonder dat je er van aankomt. Helaas zitten er niet veel goede voedingsstoffen in een augurk. Dus ja, gezond zijn ze niet echt..
Soep, en liefst kippensoep
Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.
Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
Drink voldoende – Waar voeding niet zo belangrijk is als je geen honger hebt, is het wel belangrijk om je vochtgehalte op peil te houden. Bovendien helpt vocht je alle afvalstoffen af te voeren. Drink bijvoorbeeld water, verse gemberthee of kruidenthee.