Bij zeer warme omgevingstemperaturen kunnen zich een aantal plotse probleemsituaties voordoen. We denken aan uitdroging, zwelling door warmte (warmte-oedeem), warmtekrampen, uitputting door hitte, hitteslag of zelfs hitteberoerte. Hitte kan dus schadelijk zijn voor de gezondheid.
Als je oververhit bent dan zul je merken dat je je gauw vermoeid voelt. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en neiging tot flauwvallen kunnen hier ook bijhoren. Daarnaast kan het zijn dat je spierkrampen ervaart in de armen en benen. Als je oververhit bent zal je ook meer gaan transpireren.
Je begint te zweten en je bloedvaten worden wijder in een poging af te koelen. Wanneer er veel bloed naar de huid stroomt, pompt het hart bij iedere slag minder bloed rond dan normaal.Ook wordt het bloed door al het zweten wat dikker.
Je warmte-weerstand gaat omhoog." Het kost je lichaam wel wat moeite om te wennen aan de warmte. "Daardoor voelen sommige mensen zich futloos en moe tijdens zomerse dagen." Ook zit er minder zout in je lichaam, omdat je dat uitzweet. Gevolg: vermoeidheid.
Een temperatuur van 30 graden voelt bij 50 procent luchtvochtigheid aan als 31 graden, bij 80 procent als 38 graden en bij 100 procent zelfs als 44 graden. Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Hitte kan dus schadelijk zijn voor de gezondheid. Een hitteberoerte kan zelfs dodelijk zijn. Vooral bij een hoge vochtigheidsgraad kan de lichaamstemperatuur snel stijgen, ook al is de omgevingstemperatuur niet extreem hoog.
Warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn.
Hoe warmer het weer, hoe lager je bloeddruk is. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van bloedbank Sanquin. Een (te) lage bloeddruk kan zorgen voor duizeligheid of flauwvallen. Vooral ouderen krijgen een lagere bloeddruk als de temperatuur buiten stijgt.
Warme dagen vormen een extra belasting voor je hart. Zoals je hierboven kon lezen, raken we veel warmte kwijt via het bloed. Om al het bloed te kunnen koelen, moet het sneller worden rondgepompt. Je hart moet dus krachtiger gaan pompen om zo meer bloed per slag rond te kunnen sturen.
Diarree en hitte
Bij hitte onttrekt het hart bloed aan de organen. Dit compenseert het lichaam door bloed aan de darmen te onttrekken. Dat kan weer diarree veroorzaken. En diarree heeft ook weer andere gevolgen voor je lichaam, zoals uitdroging.
Flauwvallen in een warme omgeving kan een eerste symptoom zijn van oververhitting.
De hitteberoerte is het gevaarlijkste hitteletsel. Door uitdroging en hoge lichaamstemperatuur raakt de warmteregulatie in de hersenen in de problemen. Verward en bizargedrag, bewustzijnsverlies of toevallen kunnen voorkomen en door uitdroging zelfs shock.
Je kunt je dan moeilijker concentreren, krijgt sneller hoofdpijn en wordt eerder moe of duizelig. Door warme nachten kunnen mensen vaak ook minder goed slapen, waardoor ze minder alert zijn, de arbeidsproductiviteit minder wordt en mensen zelfs agressief kunnen worden.
Hitteberoerte; Hoe herken je het? Verhoogde lichaamstemperatuur van meer dan 39 graden Hoge hartslag Misselijkheid Rode Huid Meestal geen zweet Stuiptrekkingen Bewustzijnsverlies. Een hitteberoerte is levensbedreigend!
Tijdens hoge temperaturen kan ons lichaam de warmte moeilijker kwijt.Je lichaam raakt dan oververhit en hierdoor kun je gezondheidsklachten krijgen, zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Deze klachten zijn vervelend, maar kunnen ook erger worden en bijvoorbeeld leiden tot hitte uitputting of een hitteberoerte.
Hitte-uitputting
Hitte-uitputting treedt vaak op bij hoge temperaturen in combinatie met zware inspanning. De lichaamstemperatuur stijgt, maar is niet hoger dan 40 graden. Mogelijke symptomen: veel zweten, hoofdpijn, duizeligheid, braken, spierkrampen en ernstige vermoeidheid.
Flauwvallen door de hitte wordt ook wel hitteflauwte genoemd en is een vrij ongevaarlijk hitteletsel. Meestal is warmte niet de enige rede dat iemand flauwvalt. Vaak gaat dit samen met onvoldoende eten of drinken en bijvoorbeeld lang staan.
Houd je woning koel door overdag ramen en deuren gesloten te houden en later op de avond, in de nacht en in de vroege ochtend te ventileren. Gebruik ook zonwering. Lukt het niet meer om de hitte uit je huis te houden, zoek dan verkoeling aan water of neem regelmatig een verfrissende douche.
Als je het warm krijgt, daalt je bloeddruk.Dit komt omdat je bloedvaten bij warmte gaan uitzetten om zo je lichaamstemperatuur onder controle te kunnen houden. Doordat je bloedvaten uitzetten, kan er meer bloed naar je huid stromen om je huid af te koelen.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen met overgewicht of obesitas over het algemeen meer last hebben van hitte dan mensen met een gezond gewicht.
Je voeten en enkels zijn ideale temperatuurregelaars. Je vind er heel wat aders vlak onder de huid, waardoor je er de temperatuur van je bloed en dus ook van je hele lichaam kan beïnvloeden. Dompel je voeten dus even in een koud badje met water voor je in bed duikt.