Zonnepanelen kunnen op twee manieren worden geplaatst: liggend (landscape) of staand (portrait). In vrijwel alle gevallen worden zonnepanelen op een plat dak in landscape positie geplaatst. Dit heeft te maken met de wind en de benodigde ballast.
De juiste tussenafstand tussen de rijen zonnepanelen is van belang om schaduwval van de rijen zonnepanelen onderling te voorkomen. Zonnepanelen kunnen op een plat dak onder een hoek geplaatst worden van 10 tot 30 graden. Hoe kleiner de hoek, hoe dichter de rijen zonnepanelen op elkaar mogen staan.
Bij een plat dak is de richting minder belangrijk, want je kunt zonnepanelen alle kanten op richten. Vaak staan ze allemaal met hun gezicht naar het zuiden. Dan vangen ze de meeste zon, maar er zit ook een nadeel aan: omdat de panelen zelf schaduw op het dak werpen, passen er minder panelen op je dak.
Hoewel je zonnepanelen gewoon plat tegen een schuin dak kunt leggen, is er een aantal speciale apparatuur nodig om zonnepanelen op een plat dak te monteren. Schuine steunen helpen bij blootstelling aan de zon en energie-output.
Over het algemeen worden zonnepanelen horizontaal geplaatst om een maximaal rendement te behalen. Dit komt doordat zonnepanelen zijn ontworpen om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen gedurende de dag. De meest efficiënte oriëntatie is meestal naar het zuiden.
De optimale oriëntatie van zonnepanelen
De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Ze staat op haar hoogste punt in het zuiden. Dat maakt dat we spreken van een optimale oriëntatie als het zonnepaneel naar het zuiden gericht is. De azimut moet dus 180° zijn.
Muren vormen net als daken een geschikte basis om zonne-energie op te wekken. Houd er bij het plaatsen van zonnepanelen tegen of in de muur rekening mee dat er gemakkelijker slagschaduw op zal vallen.
De panelen lopen parallel aan het dak en zijn daardoor minder gevoelig tegen zware windstoten. Zonnepanelen op een plat dak zijn daarentegen wel gevoeliger voor wind.
In de meeste gevallen worden zonnepanelen gelegd op een EPDM dak, omdat dit materiaal bekend staat om zijn lange levensduur (zeker 50 jaar) en de extreme waterdichtheid. Heb je een ander soort dakbedekking zoals bitumen of PVC, ook dan zijn er verschillende mogelijkheden voor zonnepanelen.
De ideale hoek voor zonnepanelen hangt af van de locatie van het dak ten opzichte van de zon en kan variëren van ongeveer 15 graden tot 40 graden. Over het algemeen geldt dat zonnepanelen in Nederland het beste presteren bij een helling van ongeveer 35 graden.
Zonnepanelen zijn niet gemaakt om op te lopen. Ook al zie je geen beschadigingen nadat er op een zonnepaneel is gelopen, aan de binnenkant kunnen ontzettend veel microcracks ontstaan. Deze kleine, onzichtbare haarscheurtjes kunnen op later moment groter worden en voor problemen zorgen.
Hoe oud mag je dak zijn voor zonnepanelen? Een keramisch dak gaat gemiddeld 60+ jaar mee.Betonnen pannen gaan iets minder lang mee, ongeveer 40 jaar.Kunstleien pannen gaan het langst mee, wel 100 jaar.
Bij 30 graden montage 1½ meter tussenafstand;Bij 20 graden montage 1 meter tussenafstand;Bij 10 graden montage ½ meter tussenafstand. Schaduwval van rijen panelen onderling heeft een zeer negatieve werking op de opbrengst van uw zonnepanelen.
Zonnepanelen op een plat dak plaatst u bij voorkeur in de horizontale landscape opstelling. Hierbij is er minder ballast nodig omdat de zonnepanelen minder wind vangen. Wanneer u een zonnepaneel verticaal (portrait) plaatst aan de rand van het dak, vangt het paneel meer wind.
Minder rendement op het oosten en westen
Hoe groot het verschil tussen 'zuid' en 'oost/west' precies is, daar zijn de deskundigen het nog niet helemaal over eens. Afhankelijk van de omstandigheden levert een zonnepaneel op het oosten of westen 5% tot 20% minder rendement op dan een paneel op het zuiden.
Het is mogelijk dat de zonnepanelen kunnen wegwaaien doordat zij niet goed zijn bevestigd of doordat zij verkeerd zijn gefabriceerd en daardoor niet goed bevestigd kunnen worden op het dak. In dat geval kan een derde de fabrikant van de zonnepanelen rechtstreeks aanspreken voor de vergoeding van zijn schade.
Hellingshoek zonnepanelen plat dak
De meeste ideale hellingshoek voor zonnepanelen op een plat dak is 35 graden. Echter bij een dergelijke hellingshoek ontstaat er meer schaduw voor de volgende rij zonnepanelen dan bij een kleinere hellingshoek. Je kan dus minder rijen kwijt op jouw dak.
Installatie op een plat of hellend dak
Zonnepanelen op een plat dak hebben namelijk meer last van storm en windstoten. Gemiddeld gezien zal je rekening moeten houden met een gewicht per vierkante meter van 30 tot 50kg voor een plat dak.
Auto's, kassen en daken, maar ook zonnepanelen werden vernield door hagelstenen zo groot als tennisballen. Door de inslag van hagelstenen kunnen haarscheurtjes in de zonnecellen ontstaan – zogenaamde microcracks – waardoor na een langere periode de stroomproductie van de zonnepanelen steeds verder afneemt.
Wanneer hagelstenen zo groot worden als tennisballen, kunnen zonnepanelen zowel zichtbare als onzichtbare schade oplopen. Bij zichtbare schade zie je barsten en gaten in het glas van de zonnepanelen, vergelijkbaar met de barsten en gaten in autoglas. Een groter gevaar is onzichtbare schade.
Een hellingshoek van 30-45 graden is het meest ideaal voor de stroomopbrengst van een enkel zonnepaneel, maar een zonnepaneel kan ook minder schuin of schuiner worden geplaatst. Bij bijvoorbeeld een hellingshoek van 15 graden neemt de opbrengst van een paneel op het zuiden af met slechts 5%.
Over het algemeen wordt in Nederland een hellingshoek van 20 tot 50 graden aangeraden voor een goed rendement. Welke hellingshoek optimaal geschikt is en de meeste opbrengst levert, hangt onder andere af van de ligging van jouw dak.
Hitte en zonnepanelen: niet aanraken zonder handschoenen!
De opbrengst van panelen kent een zogenaamde 'negative temperatuurcoëfficiënt'. Dat wil zeggen: hoe heter ze worden, des te minder is de opbrengst.
Ja, zeker!Zonnepanelen zijn zelfs zeer geschikt om te plaatsen op je schuur. Het plaatsen van zonnepanelen op een schuur is een populaire optie voor mensen die hun eigen (duurzame) energie willen opwekken en elektriciteitsrekening willen verlagen.