Over het algemeen wordt aangenomen dat het geluidsniveau overdag, gemeten aan de gevel van een woning, maximaal zo'n 50 tot 70 dB(A) mag bedragen. 's Avonds is men wat strikter en gaat het dan om 45 tot 65 dB(A) en 's nachts bedraagt de grens ten slotte zo'n 40 tot 60 dB(A).
Geluidsoverlast en tijden
Het kan zijn dat het bij jou in de gemeente is vastgelegd in de APV. Over het algemeen gelden de volgende niveaus van geluid als acceptabel per moment van de dag: Overdag: 50 tot 70 dB (geluid van een normaal gesprek) Avond: 45 tot 65 dB (geluid van een koelkast)
Hoewel er in de wet niet staat hoeveel geluid je wel of niet mag maken, zijn er wel richtlijnen voor wat acceptabel is. De gemiddelde geluidswaarde in een woonkamer is ongeveer 40 decibel, en het geluidsniveau gemeten aan de gevel van een woning mag overdag de 50 tot 70 decibel niet overschrijden.
De geluidsgrenzen voor particuliere woningen, zoals gemeten aan de buitengevel, zijn overdag tussen de 50 en 70 decibel, 's avonds tussen de 45 en 65 decibel en 's nachts tussen de 40 en 60 decibel. Het geluid mag wel eens pieken, maar het gemiddelde moet onder de limiet blijven.
Als je continu last hebt van geluiden van je buren, dan heb je te maken met geluidsoverlast. Denk dan aan te harde muziek, continu blaffende honden, gebonk en geschreeuw.
In Nederland is er geen wet die bepaalt wanneer je wél en niet mag klussen. De meeste gemeenten hebben echter wel regels met betrekking tot geluidsoverlast. Tijden kunnen per gemeente verschillen, maar vallen meestal rond 7.00 - 8.00 in de ochtend en 19.00 - 20.00 in de avond.
Probeer er samen uit te komen
Als je er met de buren niet uitkomt en de overlast duurt voort, houd dan wel een logboek bij. Daarin schrijf je wanneer de overlast gebeurde en wat het is, zoals muziek, schreeuwen enzovoort. Let op! Er is pas overlast als je geregeld last hebt.
De meeste moderne koelkasten zijn redelijk stil; het geluidsniveau van een koelkast ligt rond de 40 dB. Dat is ongeveer zo hard als het normale geluid in de huiskamer of als in een stil klaslokaal.
"Decibel X" is een van de weinige geluidsmeter-apps op de markt die zeer betrouwbare, voorgekalibreerde metingen uitvoert en frequentiegewichten ondersteunt: ITU-R 468, A en C. Hij maakt van uw telefoon een professionele geluidsmeter, die precies het geluidsdrukniveau (SPL) om u heen meet.
Luister naar kalmerende geluiden of 'white noise'
Als je niets kunt doen aan het lawaai in je slaapkamer, gebruik dan oordoppen. Deze zijn betaalbaar en je went er gauw aan. Zorg er voor dat je zachte en flexibele oordoppen hebt, deze dempen de geluiden om je heen en zorgen er voor dat je rustig in slaap kunt vallen.
Onrechtmatige hinder ziet men het meest voorkomen in het burenrecht. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan: bomen van de buren die het licht wegnemen, het plaatsen van een schutting door één van de buren, stankoverlast door bijvoorbeeld dieren die gehouden worden of geluidsoverlast.
Leefgeluiden zijn normale geluiden van bewoners die buren toch vervelend kunnen vinden. Voorbeelden van leefgeluiden zijn: Lopende, rennende, spelende of springende kinderen. Geluid van de douche of het toilet.
Een richtlijn geeft zoals de naam het zegt een richting en is dus niet wettelijk verplicht. In Europa is er een consensus dat nachtlawaai (Lnight) best onder 55 dB blijft en dat de gemiddelde waarde over een jaar (Lden) ongeveer 50dB bedraagt, zodat de bevolking wordt beschermd tegen ernstige gezondheidseffecten.
Geluidsoverlast door buren
In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Heeft u last van geluid dat uw buren maken? Probeer hier dan eerst zelf afspraken over te maken met uw buren. Als dit niet helpt kunt u contact opnemen met de gemeente of de politie.
De eisen staan in het gewijzigde Bouwbesluit. Ze gelden niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande woningen. De eisen gaan over de hoeveelheid geluid op de erfgrens. Dit mag maximaal 40 dB zijn in de nacht, en 45 dB overdag.
Een geluid van 20 dB SPL wordt als ”erg zacht” ervaren, een geluid van zo'n 35 dB SPL als ”zacht”, een geluid van 65 dB als ”normaal” (spraaksterkte) en een geluid van 85 dB als ”hard” en een geluid van 110 a 120 dB SPL zal als ”erg hard” worden ervaren.
50 dB klinkt als een rustige woonwijk. 65 dB klinkt als een klein vliegtuig dat opstijgt op 6,5 kilometer van de start en 750 m hoog. 80 dB klinkt als een drukke verkeersweg op 10 meter afstand. Het geluid van een vrachtwagen op 7,5 meter afstand komt overeen met zo'n 90 dB.
Houd een logboek bij
Dit moet u kunnen bewijzen. Houd daarom een logboek bij. In het logboek schrijft u wanneer u overlast heeft en welke vorm te horen is. Neem het geluid op in uw eigen woning, zodat u kunt bewijzen hoe hard het klinkt.
30 dB: Tikkende klok of een fluisterend gesprek. 50 dB: Regen.
De goedkope modellen produceren doorgaans tussen de 40 en 65 decibel (dB) op een gemiddelde afstand van ongeveer 1 meter. Sommige vooral duurdere modellen komen echter wat betreft de geluidsproductie dicht bij een split systeem. Zo zijn er al monoblock airco's die tussen de 26 en 44 dB produceren.
Vaak krijgt de politie meldingen van buurtbewoners en bekijkt deze in de buurt of er overlast is. De politie praat dan met alle partijen: de buurtbewoners én de veroorzakers, degenen die zorgen voor de overlast. Met de veroorzakers gaat de politie op zoek naar een oplossing om de klachten te verminderen.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Je kunt de politie bellen op 0900-8844 wanneer je last hebt van gevaarlijk afval of geluidsoverlast.