Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Hoe klinkt tinnitus (oorsuizen)?
Voor altijd een ruis, piep of fluit in je oor.
Veel mensen hebben last van oorsuizen. Zij horen geluiden zoals ruisen, piepen of fluiten, hoog of laag, hard of zacht, combinaties van geluiden, onafgebroken of bij vlagen.
Wat zijn de verschijnselen van oorsuizen? Bijna iedereen met oorsuizen hoort een 'eigen' geluid, bijvoorbeeld: suizen, rinkelen, fluiten of zoemen. Het geluid kan hard of zacht zijn, en scherp of dof van toon. Het kan in één oor te horen zijn of in beide oren.
Tinnitus heeft veel gedaantes
Soms wordt bij gehooronderzoek gemeten bij welke frequentie (hoogte van de toon) de tinnitus zich voordoet en met welk geluidsniveau in decibels een toon (of ruis) moet worden aangeboden om de tinnitus te maskeren.
Een KNO-arts zal nagaan hoe je je tinnitus waarneemt, hoe het is ontstaan en zal nagaan of er andere klachten zijn (oorklachten, neurologische klachten of klachten aan nek of kaak). Daarnaast zal de KNO-arts vragen naar je medische voorgeschiedenis en medicijngebruik en hoe je algehele lichamelijke conditie is.
Uit onderzoek is gebleken dat het bij mensen met tinnitus na aan- vang van de klachten maanden tot soms jaren (gemiddeld ander- half jaar) duurt voordat ze aan de tinnitus gewend zijn en er in vergelijking met het begin veel minder tot zelfs geen last van hebben.
Sommige mensen vinden verlichting bij cognitieve gedragstherapie, ruisonderdrukkende apparaten, hoortoestellen of Tinnitus Retraining Therapy (TRT). Deze opties kunnen helpen de symptomen te verlichten en de kwaliteit van je leven te herstellen.
Ze kunnen hoorbaar zijn in één oor of in beide oren. Tinnitus leidt bij een aantal mensen tot problemen, bijvoorbeeld persoonlijke problemen, problemen op het werk en/of in de sociale omgeving. Naast de hinderlijke geluiden is ook vaak het gehoor verminderd, waardoor anderen minder goed te verstaan zijn.
Vandaag de dag zijn er geen medicijnen verkrijgbaar waarvan is bewezen dat ze tinnitus kunnen genezen of verminderen. Wel zijn er medicijnen die soms verlichting kunnen geven van de klachten die samengaan met tinnitus, denk hierbij aan slaap-, kalmeringsmiddelen en antidepressiva.
In de meeste gevallen is er echter geen geluidsbron die het oorsuizen veroorzaakt. Het geluid wordt dan alleen door de patiënt waargenomen. Op zich kan oorsuizen ook bij gezonde personen zonder aanwijsbare oorzaak spontaan en kortdurend optreden.
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.
De geluiden die je door tinnitus hoort, zijn bij iedereen net even anders. Het horen van een hoge piep of een ruis (vergelijkbaar met het hoge geluid van een oude tv) komt het vaakst voor. Maar ook gezoem, gerinkel, gefluit, gebrom en zelfs krekelgeluiden komen voor.
Veel mensen met Tinnitus hebben baat bij rust en stilte. Gehoorbescherming op maat kan je oren meer rust geven. Een goede oplossing is bijvoorbeeld het dragen van kantoordoppen die omgevingsprikkels dempen of slaapdoppen die maximaal dempen. Anderen hebben juist afleiding nodig.
Krachtige MRI-scanner
Doordat de scanners zo'n sterk magneetveld gebruiken, kunnen we het brein zeer nauwkeurig bekijken." De resultaten bij een kleine groep van zes mensen laten zien dat specifieke hersenstructuren bij tinnitus anders lijken samen te werken dan bij mensen zonder de aandoening.
Ongeveer vijftien procent van de bevolking heeft last van tinnitus (oorsuizen). Dat kan variëren van een lichte hinder tot zodanig ernstige klachten dat een normaal leven leiden of werken onmogelijk is. Van tinnitus genezen is niet mogelijk.
Gewenning vraagt tijd, hoe lang dit duurt is voor iedereen anders. Zo'n vier op de vijf patiënten voelt de eerste effecten al na ongeveer 3 tot 6 maanden, soms zelfs al na enkele weken. Het grote voordeel is dat de therapie werkt, ongeacht welke oorzaak aan de basis ligt van het oorsuizen.
Bij sommigen is oorsuizen bijna continu aanwezig en dermate hinderlijk dat men in de dagelijkse bezigheden belemmerd wordt. Wat de oorzaak van oorsuizen is, blijft meestal onbekend. Oorsuizen begint meestal tussen het 45ste en 60ste levensjaar en kan zeer langdurig en soms levenslang aanwezig zijn.
Vermoeidheid kan een gevolg zijn van tinnitus, omdat tinnitus ook energie kost en er dus minder overblijft voor de dagelijkse bezigheden. Aangeraden wordt om voldoende rustpauzes over de dag in te bouwen met voldoende ontspanning.
Mythe 3: Tinnitus is een piep in je oren
Maar het wordt in de volksmond niet voor niets 'oorsuizen' genoemd. “Het kan voor patiënten klinken alsof de wind in hun oren zit”, vertelt psycholoog-onderzoeker Denise Fuchten. Ook ervaren mensen het soms als een constant gezoem.
Minder stress zorgt voor minder irritatie, waardoor de tinnitus meer naar de achtergrond kan verdwijnen. Het lastige hiervan is dat antidepressiva – net als een aantal 'huis-tuin-en-keuken'-middelen zoals paracetamol en ibuprofen – bijwerkingen hebben die tinnitus juist kunnen verergeren.
Allereerst worden de natuurlijke geluiden van buitenaf door het hoortoestel versterkt. Hierdoor kan de tinnitus worden overstemd. Ook is het mogelijk het toestel zelf een geluid te laten produceren. Een heel zacht geluid, dat niet door omstanders wordt gehoord, kan al voldoende zijn om het oorsuizen te overstemmen.
De meest voorkomende oorzaak van tinnitus is schade aan je gehoor. Dit ontstaat meestal door te lang naar harde geluiden te luisteren. Zoals luide muziek op een concert of luide geluiden op de werkvloer. Als je gehoor beschadigd is, dan moeten je hersenen extra hard werken.
Vitamine D mogelijk beschermende werking op gehoor
Dat vitamine D3 mogelijk een positief effect op het gehoor en tinnitus heeft bij een tekort, is ook in eerder onderzoek gevonden.