Burgers met een nationaliteit van de EU kunnen met een geldige identiteitskaart of paspoort naar Duitsland reizen. Burgers met een nationaliteit buiten de EU , die wel in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning, hebben voor een toeristisch verblijf tot 90 dagen in een half jaar geen visum nodig.
U moet in het bezit zijn van een verblijfsvergunning waaruit uw toelating als vluchteling blijkt. U kunt met het vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort reizen naar alle landen, behalve uw land van herkomst. U moet als u reist ook uw verblijfsdocument meenemen.
De verblijfsvergunning is geen reisdocument. De verblijfsvergunning hebt u nodig om terug naar Nederland te reizen. Met de verblijfsvergunning kunt u laten zien dat u in Nederland mag zijn. Sommige landen kunt u alleen bezoeken met een visum.
U mag ook niet op basis van een Nederlandse verblijfsvergunning reizen naar Engeland.
Buitenlanders die een visum nodig hebben (een verblijf langer dan 3 maanden in Marokko), dienen volgende documenten te overleggen: Paspoort dat minimaal nog 6 maanden geldig is. Nationale identiteitskaart of verblijfsvergunning indien de aanvrager niet uit het gastland komt.
U vraagt of u met een geldige verblijfsvergunning naar het buitenland kunt reizen. Volgens de site van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag u met een geldige Nederlandse verblijfsvergunning maximaal 90 dagen per 180 dagen in een land van het Schengengebied zijn.
Voor Duitsland heeft u geen visum nodig. Reizigers met een geldige Nederlandse verblijfsvergunning mogen maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in landen van het Schengengebied zijn (Duitsland is een Schengenland).
Geldige visa of verblijfsvergunningen die zijn afgegeven door een van de Schengenlanden (zie hierboven), kunnen ook worden gebruikt voor reizen naar Bulgarije, Cyprus en Roemenië.
Wilt u in Nederland wonen om te werken, studeren, voor uitwisseling of om bij uw (niet EU/EER- of Zwitsers) familielid te verblijven? Vraag dan een reguliere verblijfsvergunning aan. Soms moet u daarvoor eerst een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) aanvragen. Dit is een speciaal inreisvisum.
Indien u langer dan 90 dagen in Turkije wenst te verblijven, vraag dan een verblijfsvergunning aan bij het lokale politiebureau. Let op: per periode van 180 dagen mag u maximaal 90 dagen in totaal in Turkije verblijven.
Personen met de nationaliteit van een land buiten de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland kunnen onder voorwaarden naar Nederland komen. Eén van de voorwaarden is dat ze een verblijfsvergunning nodig hebben.
Vreemdelingen met een geldige verblijfsvergunning kunnen een reisdocument voor vreemdelingen aanvragen. Met dat reisdocument kan de houder reizen buiten Nederland.
Om een paspoort of ID-kaart te kunnen aanvragen, moet u de Nederlandse nationaliteit hebben. Heeft u die niet, maar wel een geldige verblijfsvergunning? Dan kunt u onder voorwaarden een vreemdelingenpaspoort krijgen. U vraagt dit aan bij de gemeente waar u woont.
Momenteel bestaat het Schengengebied uit 26 Europese landen, waarvan 22 EU‑lidstaten: België, Tsjechië, Denemarken, Duits‑ land, Estland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Letland, Li‑ touwen, Luxemburg, Hongarije, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Finland en Zweden.
U mag maximaal 8 maanden per 12 maanden buiten Nederland verblijven. Losse periodes tellen we bij elkaar op. U moet wel blijven voldoen aan de voorwaarden van uw verblijfsvergunning.
Vanaf 29 april 2016 moeten houders van een verblijfsvergunning voor de Golfstaten een visum voor de V.A.E.aanvragen voordat ze naar Dubai reizen.
In die 5 jaar bracht u de meeste tijd door in Nederland. Dit heet 'hoofdverblijf'. U heeft nu een geldige verblijfsvergunning voor een niet-tijdelijk verblijfsdoel. Deze verblijfsvergunning heeft u altijd op tijd verlengd en u voldoet aan alle voorwaarden.
Verblijfsvergunning bij een verblijf van meer dan 90 dagen
Dan heeft u meestal eerst een speciaal visum nodig om Nederland binnen te komen. Dat is de machtiging tot voorlopig verblijf (mvv). Daarna kunt u een (tijdelijke) verblijfsvergunning aanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
De EU-landen Bulgarije, Cyprus, Ierland en Roemenië zijn geen Schengenlanden. En de Schengenlanden IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland zijn geen lid van de EU.
Er zijn 27 Europese landen die vallen onder het Schengengebied. Dit zijn de zogeheten Schengenlanden. Binnen deze landen mag u als inwoner van de Europese Unie (EU) vrij reizen. De controle van personen gebeurt aan de buitengrenzen van het Schengengebied.
Schengen — reizen zonder identiteitsdocument
Binnen dit gebied kunnen alle EU-burgers en veel burgers van buiten de EU vrij rondreizen zonder grenscontroles. Sinds 1985 is dit gebied almaar groter geworden en het omvat nu vrijwel alle EU-landen en enkele niet-EU-landen (Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland).
Ja, u heeft een paspoort of identiteitskaart nodig als u de grens over gaat en om u te kunnen identificeren tijdens uw verblijf of onderweg. Daarom moet u altijd een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen. Ook naar een Europees land zonder grenscontrole.
Visumplicht Groot-Brittannië
Mensen met een reisdocument en/of visumplichtige buitenlanders (die met een verblijfsvergunning of Schengen-visum in Nederland verblijven, onafhankelijke of ze getrouwd zijn met een Nederlander) moeten wèl een visum aanvragen voor Groot-Brittannië.
U heeft geen visum nodig als u een Venezolaans paspoort heeft. Heeft u een andere nationaliteit? En weet u niet zeker of u een visum nodig heeft? Vraagt u een Schengenvisum aan voor België?