Crisco is een plantaardige vet of shortening dat gebruikt kan worden bij het uitrollen van fondant, marsepein om plakken te voorkomen. Maar ook om uitstekers mee in te vetten. Toepassingen zijn divers, bijvoorbeeld; Bij het uitrollen van gumpaste, fondant, marsepein om plakken te voorkomen.
In Nederland is shortening van het merk Crisco bij Jumbo verkrijgbaar. Ook kun je het via internet kopen bij www.americangoodies.nl. Shortening is trouwens prima te vervangen door boter of margarine.
Crisco All-Vegetable Shortening 453g bestellen? - Koken, soepen, maaltijden — Jumbo Supermarkten.
Wat is Crisco shortening
Gerbuik het bijvoorbeeld als vervanger voor boter tijdens het bakken van taarten en cakes. Ook is Crisco ideaal voor het uitrollen van gumpaste, zo voorkom je dat het blijft plakken. Verder is het een ideaal hulpmiddel om fondant soepeler te maken, zodat je het goed kunt kneden.
Crisco is een plantaardige vet of shortening. Het is een vet wat stolt bij kamertemperatuur. Je kunt het gebruiken bij het uitrollen van fondant. Maar ook bij marsepein en gum paste .
Bij Shop America kun je online Crisco kopen.
Dutch translation: gehard (plantaardig) vet
Shortening een aanduiding voor (plantaardig) vet met een hoog vetpercentage. Het kan eventueel worden vervangen door boter of margarine hoewel dit een lager vetgehalte heeft.
Shortening is een verzamelnaam voor vetsoorten die op kamertemperatuur een vaste vorm hebben. Hoewel men vroeger lard (reuzel of puur buikvet) gebruikte en boter hier in feite ook onder valt, wordt het tegenwoordig voornamelijk geassocieerd met plantaardige vetstoffen zoals geharde plantaardige olie.
Reuzel kun je met gemak een aantal weken in de koelkast bewaren, maar zeker ook invriezen. Wil je het dus vaker gebruiken, smelt dan veel in 1x en vries het in porties in. Uit een kilo varkensvet haalde ik ongeveer een liter vloeibare reuzel of lard.
Er zit 5 gram vet in 1 theelepel (5 gram) reuzel, waarvan 2,3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Pamapol Reuzel met Ui 460g bestellen? - Koken, soepen, maaltijden — Jumbo Supermarkten.
Zie ook: Reuzel. Onder spekvet verstaat men het vet dat verkregen wordt door het uitbakken van spek. Het uitgebakken spek was knapperig, vooral de zwoerd.
Er zit 73,2 gram vet in 1 lapje (100 gram) spek, waarvan 28,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Reuzel of smout is dierlijk vet, het niervet van een varken. Gesmolten reuzel wordt verkregen door het spek te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes die niet gefilterd werden, de zogenaamde kaantjes. Vet van runderen en schapen wordt talg genoemd.
Kaantjes komen uit het zachte niervet van het varken. Over kaantjes bestaan nogal eens misverstanden. De naam wordt– ten onrechte – vaak gebruikt als verzamelnaam voor alle soorten uitgebakken spekjes zoals de bekende spekblokjes uit de supermarkt ().
Smout, ook wel reuzel genoemd, is dierlijk vet. Het wordt verkregen door het spek, voornamelijk van de varkensbuik, te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes.
Je kunt het als smeersel gebruiken op crackers en brood. Met wat uitgebakken spekjes erdoor is het heerlijk op een koolhydraatarme cracker of brood. Ook op een plakje komkommer smaakt het lekker. Smout is heerlijk door groenten, stamppotten en koolhydraatarme quiches en hartige baksels i.p v.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Verzadigde vetten en transvetten zijn slechte vetten omdat ze het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Onverzadigde vetten zijn goede vetten, omdat ze bijdragen tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed en daarmee een bijdrage aan de hartgezondheid leveren.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Olijfolie versus boter
Olijfolie is niet beter voor de lijn dan boter, maar wel beter voor de gezondheid. Oliën hebben namelijk als voordeel dat ze veel onverzadigde vetzuren bevatten. Die zijn goed voor je cholesterol: ze houden het slechte LDL-cholesterol laag en helpen zo hart- en vaatziekten voorkomen.
Vloeibare margarine is van nature vloeibaar door al z'n plantaardige oliën. Becel bevat bovendien Omega's 3 en 6 die bijdragen aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed en daarmee bijdragen aan de gezondheid van het hart.
Maar hoe bak je het gezondst? Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden. "In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten.