Polycarbonaat is een thermoplast, wat betekent dat het materiaal bij verhitting zacht wordt. Warm buigen kan op verschillende manieren: met een professioneel buigapparaat, een gloeidraad of warmtespiraal, een föhn (een instelbare verfbrander) of heteluchtoven.
Platen van Polycarbonaat kun je buigen als ze koud of warm zijn. Polycarbonaat wordt zacht als je het verwarmd, hierdoor kun je het kunststof buigen met bijvoorbeeld een buigbank. Het is ook mogelijk om polycarbonaat koud te buigen, dit komt omdat het kunststof zeer sterk is en niet gemakkelijk zal breken.
Polycarbonaat platen kun je zowel warm als koud buigen of vervormen, waardoor je het materiaal voor veel verschillende toepassingen kunt gebruiken.
U kunt uw plexiglas buigen met een gloeidraad. Hiervoor heeft u een buigapparaat nodig. Het gloeidraad zorgt ervoor dat het plexiglas warm wordt in een rechte lijn. Maar er is ook materiaal beschikbaar waarmee u het bijvoorbeeld in een hoek kunt buigen.
Bij het buigen van kunststof wordt het hele plaatmateriaal eerst verwarmd in een thermo-vormoven, waardoor het plastisch (week) wordt. Vervolgens wordt de plastische plaat over een maatwerk mal geplaatst. Na afkoeling behoudt het materiaal de aangenomen vorm van de mal.
Polycarbonaat kanaal-platen. Scherp geprijsd slechts € 19,50 / meter - 123polycarbonaat.nl.
De meeste kunststoffen kunnen prima gebogen worden. Dit buigen kan koud of warm gebeuren. Koud buigen wil zeggen dat de kunststof op een zetbank in een bepaalde hoek wordt "geknikt". Dit gebeurd met name bij polyester en polycarbonaat.
Plexiglas is vanwege de thermoplastische eigenschappen zeer buigzaam. Voor het buigen van plexiglas beschikken wij over speciale machines, waaronder een buigapparaat voorzien van gloeidraad. Deze machines kunnen het materiaal in elk gewenste vorm buigen.
De Zwaluw Silicone N is een neutrale siliconenkit speciaal ontwikkeld voor het afdichten van diverse beglazings- en gevelvoegen. Deze siliconenkit heeft als specialiteit dat deze kit als een van de enige kitten gebruikt kan worden bij polycarbonaat en plexiglas.
Bij Plexiglas.nl kunt u platen van polycarbonaat in diverse soorten bestellen.
Bij polycarbonaat panelen is condensvorming geen reden tot vervanging van de panelen onder garantie. De verwachte levensduur van polycarbonaat panelen zijn 20 tot 25 jaar.
Polycarbonaat is nog sterker dan Plexiglas en enorm slagvast. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt bij de ME of politie als beschermschild. Ook is het flexibeler en brandbestendiger dan Plexiglas. Plexiglas is namelijk normaal brandbaar, terwijl Polycarbonaat brandvertragend werkt.
Daarnaast is polycarbonaat ook vaak goedkoper dan glas en je kunt het beter bewerken.
De warmtebestendigheid van Polycarbonaat is hoog, langdurig 115°C. Voor warm vervormen moet de temperatuur 180°C tot 210°C bedragen. Bij het toepassen als beglazing en dergelijke moet men rekening houden met de uitzetting.
Polycarbonaat platen kun je zowel met een cirkelzaag als decoupeerzaag zagen. Een cirkelzaag is het aangewezen gereedschap als je grotere lengtes polycarbonaat wilt zagen. Door de materiaaleigenschappen zal polycarbonaat niet scheuren of rondom de zaagsnede afbrokkelen.
De Ottoseal S72 heeft een zeer goede hechting op dubbelwandige platen en veroorzaakt geen scheuren bij niet voorgespannen acrylglas (Plexiglas®) en polycarbonaat (Macrolon®, Lexan®).
Polycarbonaat lijmen werkt eigenlijk exact hetzelfde als plexiglas lijmen. Je kunt er zelfs dezelfde lijm voor gebruiken: Acrifix 192 acrylaat lijm. Het fijne van Acrifix is dat het ervoor zorgt dat de contactoppervlakken week worden en samensmelten. Het lijkt dus meer op lassen, maar je brengt het wel als lijm aan.
Voor een terrasoverkapping wordt meestal een dikte van zestien millimeter gekozen. De gemiddelde prijs per vierkante meter polycarbonaat van deze dikte ligt rond de twintig euro, inclusief btw.
Polycarbonaat is ongeveer de helft zo zwaar als gemiddelde glassoorten van gelijke dikte. Om een voorbeeld te geven: een polycarbonaat plaat van 200×100 cm, in 6 mm dikte, weegt 14,40 kg.
Polycarbonaat is 250 keer sterker dan een glasplaat. Hierdoor behoort het tot de sterkste transparante kunststof van alle kunststof soorten. Dit materiaal is dus inbreek- en vandalismebestendig. Daarnaast is het hard, stevig en uv-bestendig.
Een manier van plastic vervormen is door het te vacuümvormen. Bij dit proces wordt een kunststofplaat gebruikt die eerst wordt verwarmd. Door middel van luchtdruk of onderdruk wordt het materiaal in of over de mal getrokken.
Zaagsnelheid en plaatdikte
Wanneer je Plexiglas met een cirkelzaag gaat zagen, is het belangrijk om een fijn zaagblad te gebruiken. Bij een standaard cirkelzaagblad gebruik je 4.000 toeren per minuut. Stel bij een decoupeerzaag een middelhoog toerental in en druk de zaag lichtjes door de zaaglijn heen.
Je kunt snijden met een goed hobbymes (Stanleymes) of een glassnijder. Daarnaast is het natuurlijk handig om een goede watervaste fineliner te gebruiken. Hoe dunner de aftekenlijn, des te nauwkeuriger kun je snijden. Snijden van plexiglas betekent niet dat je door de plaat heen snijdt.