Zo kan het gaan om de onderstaande regels1: 1 Vertel vanuit je eigen perspectief of eigen ervaring. 2 Laat de ander zijn/haar verhaal vertellen. 3 Wees écht nieuwsgierig naar de ervaringen, gedachten en gevoelens van anderen. Probeer je open te stellen en tot je door laten dringen wat de ander zegt.
Bied kinderen genoeg uitdaging en ruimte om te spelen, binnen veilige randvoorwaarden. Leer kinderen omgaan met kleine risico's. Bespreek bijvoorbeeld gedragsregels en maak afspraken bij spelen in meer risicovolle situaties. Maak daarbij voor ieder kind (ongeacht leeftijd) de inschatting of het hier aan toe is of niet.
Veilig opgroeien gaat behalve over de fysieke veiligheid van je kind ook om de relatie met jou als ouder. En om de manier waarop je in je gezin met elkaar omgaat. Om een veilig gevóel en het vertrouwen dat je kind op jou kan bouwen en steun bij je vindt.
Wat is een goede werksfeer? Een positieve werksfeer herken je aan de volgende gedragsaspecten: Teamleden voelen zich voldoende veilig binnen jouw afdeling. Er is vertrouwen binnen jouw team zowel in jou als leidinggevende maar ook is er onderling vertrouwen tussen de teamleden.
Een goede werksfeer verhoogt, naast dat het humeur van jouw werknemers goed is, ook de productiviteit binnen jouw organisatie. Als de sfeer op de werkvloer goed is bepaald dat ook hoe medewerkers met elkaar omgaan. De leidinggevende speelt hierin een belangrijke rol.
Wanneer collega's op een goede en leuke manier met elkaar samenwerken én voor elkaar klaarstaan, dan spreek je van een positief werkklimaat. En dat levert jou als werkgever veel op! Een goede werksfeer staat dus eigenlijk gelijk aan een goede band met je collega's: één team, één teamgeest!
Bij zorg- en veiligheidproblemen gaat het bijvoorbeeld om huiselijk geweld, kindermishandeling, forensische zorg (het snijvlak van zorg en strafrecht) en personen met verward gedrag (als dit gedrag tot onveilige situatie leidt).
Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van beschermende maatregelen tegen deze potentiële oorzaken. Veiligheid is een relatief begrip, aangezien niets onder alle omstandigheden volledig zonder gevaar is.
Veilig werken betekent vooruitdenken, ongevallen voor zijn en waken over elkaars veiligheid. Een goede veiligheidscultuur moet de basis voor alle werkzaamheden zijn, waarbij het belang van veilig werken voor werkgever en werknemer vanzelfsprekend is.
Goede communicatie is vaak de sleutel tot succes. Door open te staan voor feedback, collega's te helpen en iedereen een kans te geven kun je samen bouwen aan betere communicatie. Blijf goed luisteren, blijf positief en communiceer concreet. Zo voorkom je irritaties en verwarring.
Een positief werkklimaat betekent werken op een plek waar ruimte is voor eigen initiatief, waar werkdruk in balans is en waar je invloed hebt op je taken. Een plek waar je kunt groeien, waar je wordt gewaardeerd en uitgedaagd. De organisatie, leidinggevenden en medewerkers zorgen samen voor zo'n plek.
Een veilig en open werkklimaat is de basis voor zorgprofessionals om hun werk goed uit te kunnen voeren. Een voorwaarde van een veilige en open omgeving is het krijgen en geven van vertrouwen door zorgprofessionals onderling (en met hun leidinggevende).
Het totaal aan omstandigheden en voorwaarden waaronder mensen hun werk moeten verrichten. Dit loopt uiteen van de manier waarop je met elkaar omgaat tot aan de kwaliteit van je werkplek.
Een werkplek waar veilig en comfortabel gewerkt kan worden, zorgt voor minder stress onder je werknemers. Dat leidt uiteindelijk weer tot een betere werksfeer en minder ziekteverzuim. Een veilige werkplek zorgt voor meer motivatie en productie van werknemers.
Belang van veiligheid en vertrouwen
Veiligheid en vertrouwen zijn als het ware smeerolie voor de samenleving: als mensen zich veilig weten en vertrouwen hebben, durven zij zich in vrijheid te bewegen, zaken met elkaar te doen, samen te werken. Het gevoel veilig te zijn is ook een basale menselijke behoefte.
SOS is een denk- en werkwijze die hulpverleners helpt actief te zoeken naar signalen van veiligheid binnen het gezin waar een crisis is ontstaan. Deze nieuwe manier van denken en werken helpt weerstand en stagnatie in een gezin om te zetten naar een toekomstgerichte en veilige situatie.
Veiligheid verwijst naar verschillende aspecten: de aanwezigheid van regelmaat en stabiliteit zoals overzicht, structuur, continuïteit en voorspelbaarheid; de lichamelijke en emotionele zorg voor de jeugdige. Hierbij gaat het om basale verzorging, acceptatie en bescherming.
Bij een sterk projectteam hoort heldere communicatie, effectief leiderschap, een duidelijke taakverdeling, resultaatgerichtheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen. Is een groep met deze eigenschappen gegarandeerd een succesvol team?